-
Anonim
Witam,
Chciałbym zaproponować nowy wątek, mianowicie dotacje Unijne. Czy ktokolwiek z Was ubiega(ł) się o nią? Dla swojej firmy, stowarzyszenia, bądź innej działalności. Jak to wygląda w oparciu o branżę IT, bądź też inne.
Pozdrawiam,
Paweł -
Prot Haładaj
ja bym się dowiedział chętnie o dotacjach dla stowarzyszeń promujących kulturę wyższą etc
np wystawy sztuki, festiwale filmowe etc -
Anonim
Podchodziłem do dotacji kilka razy, w takim sensie, ze próbowałem dowiedzieć sie co trzeba zrobić aby dostac dotację. na gazeta.pl chyba dalej jest dosyć rozbudowany poradnik ile pieniędzy i na jakich warunkach można uzyskać.
Nie znalazłem tam czegoś co mi odpowiada, np. z IT najbardziej skojarzyło mi się: zakup nowych technologii (a jesli sam wymyśliłem te technologie, to jak dostac dotację na rozwój?), zakup komputerów (czy serwery to komputery w ich rozumieniu?), zakup środków transportu, utworzenie miejsc pracy.
Niestety warunki przyznania dotacji to często konieczność posiadania połowy pieniędzy w gotówce lub wzięcia kredytu na połowę inwestycji lub całość i wtedy oni moga zwrócić drugą połowę.
Generalnjie wygląda to bardzo zniechęcająco i biurokratycznie, kontrola wydatków potem jest bardzo szczegółowa. Bez wynajęcia kogoś biegłego w dotacjach nic się nie zrobi imho. -
Anonim
Faktycznie wymóg posiadania połowy sumy jaką ewentualnie można uzyskać jest bardzo zniechęcający. Nie bardzo widzi mi się pchanie się w kredyty inwestycyjne, itp. Lepszym rozwiązaniem jest już chyba rozglądanie się za typowym inwestorem, któremu prezentując biznes plan, i potencjalne profity z projektu uzyskać można wsparcie finansowe. -
-
monika
Oj to bardzo kiepsko, jeśli połowe trzeba pokryć z góry. Czy wiesz może czy ten warunek dotyczy wszystkich gałęzi wiązanych z IT? Czy może projekty edukacyjne traktowane są bardziej ulgowo? -
1
nie polowe ale calosc trzeba pokryc a dotacje moga zrefinansowac po wylozeniu 40 do 60%, tak naprawde gorion to temat dla chcacych sie rozwijac bo oni nie sa jeleniami wiec jak masz konkretne podstawy(poczytales troche) i wiesz o co chcialbys osiagnac to moge dac namiary na prawdziwych specow w tym temacie -
Anonim
Ja to miałem na myśli, tylko uprościłem to. :)
Warunki są ostre, kontrola szczegółowa, ale przy dużej dozie samozaparcia na pewno można coś osiągnąć. -
Anonim
Interesują mnie dotacje związane ze stowarzyszeniami, bo tutaj nawet nie można powiedzieć o typowej dotacji, tylko grantach. Ale nie bardzo mam skąd się więcej dowiedzieć, parp milczy, ogólnie po stronkach pochodziłem, nic konretnego nie znalazłem.
czarodzic, jeżeli możesz, to prosiłbym o kontakt, z kimś kto jest biegły w dotacji/grantach dla stowarzyszeń, które są stow. bez typowej działalności gospodarczej, a uzyskiwane dochody przeznaczane są na cele statutowe. -
Anonim
eM, ciężko jest mi powiedzieć, na tą chwilę nie mam pojęcia. Tematyka którą się zajmuję poniekąd podchodzi pod edukację w omawianej branży IT, gdyż mamy na celu także szkolenia personelu, kadr kierowniczych pod kątem bezpieczeństwa informatycznego. Także jeżeli się dowiem czegoś więcej, napewno dam znać. -
yatzeq
na szkolenie kadr na pewno sa fundusze. ponizej luzny cytat (troche pociety) ze strony PARP (http://www.parp.gov.pl)
Środki EFS (Europejskiego Funduszu Socjalnego) przeznacza się w Polsce m.im. na realizację Sektorowego Programu Operacyjnego Rozwój Zasobów Ludzkich (SPO RZL)
"Kwota na kształcenie przedsiębiorców i ich pracowników w latach 2004-2006 wynosi ponad 250 mln. euro. Środki te zostały rozdzielone na trzy rodzaje działalności szkoleniowej, czyli schematy. Ponad 200 mln. euro (ok. 80 proc) przeznaczonych jest na dotacje w ramach schematu a) „Doskonalenie umiejętności i kwalifikacji kadr”, w którym instytucje szkoleniowe w imieniu pracodawców mogą składać wnioski o dofinansowanie szkoleń."
wiecej powinno byc tutaj: http://www.efs.gov.pl/
nie pamietam w tej chwili jak sprawa wyglada z terminami doplat do wykonanych szkolen, zdaje sie ze kilka tygodni, glowy nie dam. -
Anna Czarak
Witam, chcę Państwa zaprosić na http://www.dotacje-dla-firm.pl w celu nawiązania współpracy. Portal łączy przedsiębiorców i konsultantów, zajmujących się pozyskiwaniem funduszy unijnych. Sądzę, że może Was zainteresować.
Jako konsultanci dzięki naszej platformie internetowej otrzymacie Państwo kontakty do klientów zainteresowanych pozyskaniem dotacji. Sami Państwo określają swoją specjalizację, a po zalogowaniu uzyskują Państwo dostęp do napływających zapytań od naszych klientów.
A jako przedsiębiorcy otrzymacie znajdziecie Państwo najlepszą dla swojej firmy dotację.
- Przeglądaj grona w kategorii Technologie i Telekomunikacja
- Przeglądaj grona w okolicy Sosnowiec
- Załóż własne grono tematyczne