Bliski Wschód [761]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • EluNiA:)

Zamach z 1971 wycelowany był w ruchy lewackie – ich przywódcy zostali uwięzieni, a zakres konstytucyjnych swobód demokratycznych uległ ograniczeniu. Wreszcie zamach stanu z roku 1980, który można uznać za najpoważniejszy z dotychczasowych. Dokonano go, aby zapobiec wojnie domowej, która wisiała już na włosku, ponieważ toczyły się zbrojne potyczki między siłami lewicy i prawicy. Wprowadzono wtedy nową konstytucję (bardziej autorytarną niż tą z lat 60’ – jej zmodyfikowana wersja obowiązuje do dziś), wojskowy rząd przejściowy i zapoczątkowano politykę ekonomicznej ultraliberalizacji.

Nie widzę miejsca dla zamachu stanu w klasycznym wydaniu, ponieważ opinia publiczna nie życzy już sobie kolejnych zakłóceń procesu politycznego. Ważną rolę odgrywa tu wspomnienie cierpień, jakie przyniósł zamach sprzed 25 lat, takich jak ograniczenia demokracji i praw człowieka… Ludzie nie chcą nowego roku 1980. Ale w armii wciąż istnieją ambicje odgrywania roli „strażnika” ustroju, czego dowodzą płynące stamtąd werbalne ostrzeżenia itp. We wczesnych latach 90’ bardzo zdecydowane „ostrzeżenie” otrzymał rząd islamistów. Uważa się to za ostatni zamach stanu w dotychczasowej historii Turcji, przy czym był to „postmodernistyczny zamach”.

A jak Wy to widzicie?

• .

ja to widze tak ze islam nie jest najlepszym miejscem na tego rypu ruchy... moze europa jest ale nie wschod - tam ludzie sie bardziej licza z tradycja niz z jakims liberalizmem szalonym europejsko-amerykanskim - tak wiec ugrupowania ktorym nie pasuje postawa rządu - ktory wspierał JuEsEy...
  • mystique è

no i ju es ej bedzie nadal popierane przez część politykow, bo musi byc popierane, jezeli chcą robic z Kurdami to, co robią caly czas pod milczącym przyzwoleniem ue i usa wlasnie
  • .

najgorsze jest to ze to sie dzieje wszedzie a te mocarstewka tylko czekaja az sie lokalni powybijaja - oslabna na tyle by pozniej wejsc i zrobic po swojemu bizness war party
  • Terrorystka Pokoju

kto pelni wladze w Turcji?
  • .

teraz to chyba liberalowie jacys... lewica o ile pamietam
  • Cakkidi

odwrotnie: konserwatyści z premierem Recepem Tayipem Erodoganem na czele
  • .

i staraja sie o członkostwo w unii ????
  • Cakkidi

yhy. przynajmniej rząd. Erdogan kontynuuje politykę poprzedników. ale jak porozmawiasz z ludźmi, to oni wcale tak masowo nie chcą do Europy
  • .

ciekaw jestem dlaczego wiec rzad sie pcha
  • Terrorystka Pokoju

A będą jakieś referendum robić, czy coś??
  • .

ja to nic nie wiem, wydaje mi sie ze tam maja dosc mocne prawo dajace duzo praw rzadzacym i referanda to chyba zadka sprawa jesli to rzeczywiscie nie zmierzajacy ku liberalizmowi kraj.. :)
  • Terrorystka Pokoju

no jak dla mnie to Turcja w porownaniu do innych krajow arabskich jest liberalna
  • Cakkidi

...bo nie jest to kraj arabski. ale racja - wygląda inaczej - Mustafa Kemal zarządził:)
  • Terrorystka Pokoju

Hehe, niektórzy są mu wdzięczni, niektórzy nie...
  • .

bo jednak to w duzej mierze kraj arabski i zwiazany z azja blizej niez z neoliberalna europa
  • Cakkidi

Turcy TO NIE Arabowie. to jest całkowicie odmienna grupa. Turcja to kraj turecki -ludy tureckie: Turcy, Azerowie, Kirgizi, Kazachowie, Turkmeni (w dużym skrócie).
    za 500 razem może się utrwali; ))))
  • .

no ale jednak jest pomiedzy nami a azja wlasciwa zdominowana w mniejszej czesci przez islam - (azja mniejsza) - jednak wyznaja islam wiec cos tam nie sa raczej liberalni jak europejscy pseudo chrzescijanie
  • skawel

hehe w turcji rzadzi armia...
    armia jesst gwarantem swieckiego ustroju turcji, obecnie rzadzaca partia ostro zrezygnowala z manifestowania religijnosci. inaczej nie objeliby rzadow.