Boso jest fajnie! (dawniej: Boso po świecie) [333]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mkl

Niedługo strona http://www.boso.prv.pl przestanie istnieć (onet usunie ją zgodnie z regulaminem). Nie mam czasu na jej prowadzenie, bo wymaga gruntownej przebudowy,a tak naprawdę to zbudowania od zera. Brakuje też materiałów do umieszczenia.

W Polskim internecie nie ma strony dedykowanej chodzeniu boso, na której można znaleźć zdjęcia, wypowiedzi, relacje, artykuły etc. Dobrze by było aby coś powstało, bo na tle obcojęzycznego internetu wypadamy poniżej miernej (i tu nawet Giertych nie pomoże; -) ) Może ktoś sie podejmie? Służę radą i pomocą w kwestiach technicznych.

Co sądzicie na temat powstania takiej strony?
    W jakiej formie ją widzicie?
    Co powinno się na niej znaleźć?
  • Krewetka

Technicznie to ja tez moge pomoc :)
    W ramach oderwania sie od pracy robie czasem rozne stronki...

No ale ja sie nie podejmuje czesci marytorycznej - mysle,ze sa tu bardziej odpowiednie osoby :)

Nasza uczelnia uczy pisac dokumentacje techniczne, a nie normalne teksty wiec po 5 latach to ja sie nie podejmuje pisania, ktore moze ktos wiecej przeczytac; -)
  • Krewetka

Ja mam pytanie ...bo nie jestem w temacie do konca.
    Istnieje tez strona boso.waw.pl , a raczej jej zaczatki :)

Czy jest sens robic dwie strony osobne? Mnie sie wydaje,ze fajnie byloby to polaczyc w jednym miejscu.

Dzial z ogolnymi infomacjami nie wyklucza przeciez tresci bardziej regionalnych i miejsca do umawiania sie na warszawskie spotkani.

Chyba,ze ta na waw.pl ma byc tylko o Warszawie...
  • mkl

>Technicznie to ja tez moge pomoc :)
    >W ramach oderwania sie od pracy robie czasem rozne
    >stronki...

No to zaplecze techniczne jest... :)

>No ale ja sie nie podejmuje czesci marytorycznej - mysle,ze
    >sa tu bardziej odpowiednie osoby :)

No właśnie dlatego moja strona upada już po raz drugi, bo ostatni update był - nie pamiętam kiedy. Brak materiałów to podstawowe bolączki na jakie będzie cierpieć przyszła strona. Choć biorąc pod uwagę zaangażowanie pewnych osób z grona w "sprawę", jest szansa, aby strona żyła tak jak żyć powinna :)

>Ja mam pytanie ...bo nie jestem w temacie do konca.
    >Istnieje tez strona boso.waw.pl , a raczej jej zaczatki :)

boso.waw.pl w obecnym stanie istnieje już od dłuższego czasu (a dokładnie trzy przemeblowania w moim mieszkaniu; -) ). To w sumie jest prywatna strona (galeria) Dareckiego. Na początku wspominał coś o PHP Nuke, ale sprawa przycichła. Nie wiem czy planuje jakiś rozwój poza galerią.

>Czy jest sens robic dwie strony osobne? Mnie sie wydaje,ze
    >fajnie byloby to polaczyc w jednym miejscu.

Jeżeli Darecki chciałby rozwinąć stronę, to raczej nie ma sensu. Ake w tym temacie wypowiedzieć się musi już sam Darecki.

>Dzial z ogolnymi infomacjami nie wyklucza przeciez tresci
    >bardziej regionalnych i miejsca do umawiania sie na
    >warszawskie spotkani.

Dobrze by było też, aby strona miała forum (PHP BB - po co wyważać otwarte drzwi). Grono jest fajne, ale ludzie z zewnątrz nie mają dostępu. Ewentualnie chat - chociaż nie wiem, czy będzie odwiedzany - na mojej stronie nie był.

Biorąc pod wagę, że nie wszyscy, którzy chcieliby zajmować się stroną, masterują w HTML'u i PHP, dobry byłby CMS typu Joomla lub Mambo. Tylko że w przerobienie szaty graficznej serwisu, aby była "bosa", trzeba by trochę pracy włożyć. Dzięki temu kilka osoób mogłoby pisać artykuły i umieszczać je bez każdorazowego przetwarzania przez "webmastera".

Dla niewtajemniczonych: podstawową zaletą CMS'a (Content Managment System) jest to, że nie wymaga znajomości PHP, a do zarządzania stroną wystarczy minimalna zajomość HTML'a.
  • Krewetka

Ja powiedziałabym, że w Mambo to właściwie nie jest w ogole HTML potrzebny :)

Co do przerobienia grafiki to wydaje mi sie,ze to nie jest problem.
    Pare stron w oparciu o Mambo robilam.

No i forum takie jak PHP BB dla mambo tez juz istnieje :)

Ta tak w kwestiach technicznych....ogolny wniosek taki - tego typu strona powinna dac sie uaktualniac przez kogos kto po prostu ma cos ciekawego do dodania/napisania - bez koniecznosci znajomosci "wyzszej techniki"; )
  • Pietrek

>Bosy Chłopczyk napisał
    >W Polskim internecie nie ma strony dedykowanej chodzeniu
    >boso, na której można znaleźć
    >zdjęcia, wypowiedzi, relacje, artykuły etc. Dobrze
    >by było aby coś powstało, bo na tle
    >obcojęzycznego internetu wypadamy poniżej miernej
    >(i tu nawet Giertych nie pomoże; -) ) Może
    >ktoś sie podejmie? Służę radą i
    >pomocą w kwestiach technicznych.

Jest boso.waw.pl, tam wstawiamy na razie zdjęcia, bo chwilowo nikt nie ma czasu zrobić reszty. Ale skoro już jest to nie ma sensu mnożyć konkurencyjnych stron.
    Boso.waw.pl jest ogolnopolska i juz trochę zauważalna, wkrótce powstawiamy tam różne materiały.
  • Krewetka

Ja też sądze,ze nie ma sensu...tyle,ze one juz sa; )

boso.prv.pl -tez poki co istnieje i tez "juz trochę zauważalna" :)

Zreszta z jeden jest link do drugiej...

Ja mysle,ze skoro jedna ma przestac istniec to mozna je jakby "polaczyc" :)

Ale to tylko takie moje uwagi...:)
  • mkl

>Pietrek napisał

>Jest boso.waw.pl, tam wstawiamy na razie zdjęcia, bo
    >chwilowo nikt nie ma czasu zrobić reszty. Ale skoro
    >już jest to nie ma sensu mnożyć
    >konkurencyjnych stron.
    >Boso.waw.pl jest ogolnopolska i juz trochę
    >zauważalna, wkrótce powstawiamy tam
    >różne materiały.

Skoro tak, to jasne że nie ma sensu. Im więcej ludzi będzie pracować dla dobra jednej strony tym lepiej. Szkoda tylko, że domenda boso.pl jest już zajenta.

A tak na marginesie w sprawie domeny, to moim zdaniem w domenie *.pl panuje zbytni liberalnizm. Każdy może wykupić każdą domenę, aby tylko kasę dał. A to że nazwa domeny nie ma nic wspólnego z zawartością serwisu, który się pod nią znajduje, to na to nikt nie zwraca uwagi (to tyczy się też boso.pl). Strony typowo komercyjne są rejestrowane w domenie *.pl zamiast *.com.pl. Powoduje to niemały zament i burzy idee domen.
  • Skippy

>>Ja mam pytanie ...bo nie jestem w temacie do konca.
    >>Istnieje tez strona boso.waw.pl , a raczej jej zaczatki :)
    >
    >boso.waw.pl w obecnym stanie istnieje już od
    >dłuższego czasu (a dokładnie trzy
    >przemeblowania w moim mieszkaniu; -) ). To w sumie jest
    >prywatna strona (galeria) Dareckiego. Na początku
    >wspominał coś o PHP Nuke, ale sprawa
    >przycichła. Nie wiem czy planuje jakiś rozwój
    >poza galerią.

Heh, no nie do konca. Strona jest dosc malo prywatna. Faktem jest ze zarejestrowalem domene, ale po prostu stac mnie bylo zeby kilka lat x pare zl wydac. Galeria jest... nie tyle moja, co ze mna i spacerami. Nikogo dotad nie namowilem, zeby zalozyl wlasny dzial ze soba. Pietrek cos podobno szykuje do wgrania.
    Ponawiam zaproszenie - jak ktos ma jakies swoje fotki, to frugo :)

PHPbb jest zainstalowane, mozemy tam od reki zaczac dyskutowac :) Chyba w koncu dodam link na glownej stronie.

Co do glownej strony... nie ma komu narysowac. Teksty sie znajda, nie ma pomyslu na wyglad. Potrzebna osoba umiejaca rysowac cos ladnego i majaca troche czasu. NIkt sie nie zglosil, a juz kiedys byla o tym mowa. Widocznie mamy tu samych technicznych :)

>>Czy jest sens robic dwie strony osobne? Mnie sie wydaje,ze
    >>fajnie byloby to polaczyc w jednym miejscu.
    >
    >Jeżeli Darecki chciałby rozwinąć
    >stronę, to raczej nie ma sensu. Ake w tym temacie
    >wypowiedzieć się musi już sam Darecki.

No, ja chetnie, tylko moze nie wylacznie moimi rekami :)
    Galeria siedzi zeby byl automat do wsadzania zdjec. Ten sie jakos sprawdza. Jest PHPbb, tylko trzeba tam zaczac gadac :)

Chcialem jeszcze wgrac jakiegos content-managera, zeby mozna bylo umieszczac teksty. Ktos sobie pisze, klika i jest. Ale bez pomyslu na wyglad nic z tego.
    Potrzebny jest chetny ktory cos ladnego stworzy (pomysl, nie kupe htmli) i drugi (?) chetny ktory dostosuje jakiegos gotowca od zarzadzania kontentem pod ten wyglad.

I bedzie :)

>>Dzial z ogolnymi infomacjami nie wyklucza przeciez tresci
    >>bardziej regionalnych i miejsca do umawiania sie na
    >>warszawskie spotkani.
    >
    >Dobrze by było też, aby strona miała forum
    >(PHP BB - po co wyważać otwarte drzwi). Grono jest
    >fajne, ale ludzie z zewnątrz nie mają
    >dostępu. Ewentualnie chat - chociaż nie wiem, czy
    >będzie odwiedzany - na mojej stronie nie był.

Grono ma te zalete, ze tu wiele osob zaglada i znajduje forum. Na osobne PHPbb trzeba trafic okularami. Dokad nie nazbiera sie tam tekstow, dotad nikt go nie znajdzie.

>Biorąc pod wagę, że nie wszyscy, którzy
    >chcieliby zajmować się stroną, masterują
    >w HTML'u i PHP, dobry byłby CMS typu Joomla lub Mambo.
    >Tylko że w przerobienie szaty graficznej serwisu, aby
    >była "bosa", trzeba by trochę pracy
    >włożyć. Dzięki temu kilka osoób
    >mogłoby pisać artykuły i umieszczać je
    >bez każdorazowego przetwarzania przez "webmastera".

O, wlasnie to :)
    Tego nam brakuje.

D.

• Krewetka

"Chcialem jeszcze wgrac jakiegos content-managera, zeby mozna bylo umieszczac teksty. Ktos sobie pisze, klika i jest. Ale bez pomyslu na wyglad nic z tego."

No tu akurat pod wzgledem latwosci obslugi to Mambo wydaje mi sie najlepsze :)

"Potrzebny jest chetny ktory cos ladnego stworzy (pomysl, nie kupe htmli) i drugi (?) chetny ktory dostosuje jakiegos gotowca od zarzadzania kontentem pod ten wyglad. " - to akurat moze byc jedna i ta sama osoba; )

Ja to drugie zrobic moge na pewno...ale pierwszego zagwarantowac nie moge (tzn. ze dla kogos bedzie to ladne) choc w wiekszosci stron ktore projektuje to jest moja dzialka wlasnie :)

• mkl

>darecki napisał

>Co do glownej strony... nie ma komu narysowac. Teksty sie
    >znajda, nie ma pomyslu na wyglad. Potrzebna osoba umiejaca
    >rysowac cos ladnego i majaca troche czasu. NIkt sie nie
    >zglosil, a juz kiedys byla o tym mowa. Widocznie mamy tu
    >samych technicznych :)

Dokładnie. 90% sukcesu strony WWW to grafika i pomysł na layout. Kiedyś chciałem dorabiać robieniem stron WWW. Z PHP i javascriptem szło mi jak po maśle, ale poległem(-liśmy z kumplem) na grafice. Dlatego jestem programistą/elektronikiem :> (www to lukratywny zawód).

>Grono ma te zalete, ze tu wiele osob zaglada i znajduje
    >forum. Na osobne PHPbb trzeba trafic okularami. Dokad nie
    >nazbiera sie tam tekstow, dotad nikt go nie znajdzie.

Gronowicze i tak będą rozmawiać na gronie. A póki strona jest w powijakach niewiele osób będzie na forum zaglądać.
  • Skippy

>No tu akurat pod wzgledem latwosci obslugi to Mambo wydaje
    >mi sie najlepsze :)

Moze chcesz sie pobawic w instalowanie?

D.

• Krewetka

Ostatni raz robilam to ze 2 lata temu..ale jesli nic im sie na gorsze nie zmienilo (a sadze,ze nie ) to zajmuje to 5-10 minut; )

Wiec w sumie moge to zrobic jak nie ma komu...
  • mkl

A może Joomla? Słyszałem, że Mambo jako marka stanęło i jest dalej rozwijane pod nazwą Joomla (ale to tylko plotki od mojego kumpla).

Mam jeszcze pytanko do Dareckiego. Jak dużą przestrzenią dyskową dysponujesz na boso.waw.pl?
  • Skippy

>Mam jeszcze pytanko do Dareckiego. Jak dużą
    >przestrzenią dyskową dysponujesz na boso.waw.pl?

W zasadzie dowolna

D.
  • Krewetka

Troche inaczej - Mambo sie rozwija ale juz kto inny to robi. Starzy developerzy odeszli i stworzyli Joomla.

"Pierwszym numerem Joomla jest 1.0, aby zminimalizować ryzyko pomyłek z równolegle istniejącymi wersjami mambo. Wersja 1.0 jest przemianowanym Mambo 4.5.2.3 z poprawionymi błędami i łatami zwiekszającymi bezpieczeństwo."

:)

Ogolnie jak dla mnie oba systemy sa nadal bardzo podobne...wiec mysle,ze moze byc i Joomla :)
  • olek (aka Reynevan)

>Krewetka napisała:
    >Ja też sądze,ze nie ma sensu...tyle,ze one juz sa
    >;)
    >boso.prv.pl -tez poki co istnieje i tez "juz trochę
    >zauważalna" :)
    >Zreszta z jeden jest link do drugiej...

Na boso.prv.pl jest link do strony boso.waw.pl?
    Oj, chyba nie...?

Linkami połaczone są strony boso.w.pl (tudziez: boso.republika.pl)
    i boso.waw.pl oraz boso.w.pl z boso.prv.pl.
    Ta pierwsza (boso.w.pl) miała mi służyć zbieraniu ludzi na spacer. Po pierwszym z nich powstała krotka relacja oraz galeria, zamieszczona na nowopowstałej wtedy boso.waw.pl.
    Jedyny plus tej strony jest (był) taki, że udało się ją niezywkle wysoko spozycjonowac w googlu. Przez długi czas pojawiała sie jako pierwsza strona wyskakujaca po wpisaniu słowa "boso" (w kategorii stron pl), a nadal pojawia się jako pierwsza po wpisaniu "chodzenie boso". Jest to powód dla którego, myślę, chwilowo nie warto kasować tej "witrynki".

Strony te - jak wspominał Darek - miały sie połączyć ale tak sie nie stało... dlaczego? Hmmm... Nie ma sie co tu rozwodzic :) Moim zdaniem powód jest jeden: to dlatego, ze nierzadko lepsze jest wrogiem dobrego... :P

Także myślę, że najlepszym wyjściem było by połączenie wszystkich stron w jedną, pod adresem boso.waw.pl (z wykorzystaniem jeszcze boso.w.pl do promowania i pomocy w pozycjonowaniu).

Uważam, że bardzo ważne jest, aby strona ta powstała jak najszybciej. Nawet w wersji skromniejszej (np. bez "bosego designu") będzie wielką pomocą w żmudnym dosyć zadaniu wyszukiwania i integrowania ludzi lubiących chodzić boso.

Ja się chetnie zajmę tą witryną od strony merytorycznej - układ treści, wybór tekstów, ewentualna korekta, męczenie ludzi o pisanie relacji, wspomnień, historia, opieka merytoryczna. Myślę, że ze strony robionej niegdyś przez Bosego Chłopczyka (czyli prv.pl) da się przenieść sporo bardzo ciekawych treści (oczywiście z uwzględnieniem praw autorskich i wkładu pracy Marcina). Czy zgadzacie sie na to?

Czy deklaracje Ania i Marcina, że postawią portal na joomli są pewne i Darek może już Wam wydzielać konto? :)
  • Krewetka

Hej!

Ja sie pogubilam z tymi stronami. Ogolnie mam wrazenie,ze domen (a raczej ich odmian) jest wiecej niz stron i tresci; )

Link mialam na mysli jeden. Trafilam z boso.waw.pl na http://republika.pl/boso/ gdzie jest link do http://www.bosastrona.republika.pl/ co tak naprawde jest tym samym co http://boso.prv.pl/. Pogmatwane to strasznie :-D

Co do mojego udzialu to w moim zyciu z tej chwili nic nie jest pewne ale do konca sierpnia bardzo wiele sie wyjasni.

Na razie pewne jest, ze do 4 sieprnia kazdy wieczor mam mniej wiecej wolny (siedze w naprawde malej szwedzkiej miescinie; ) ) wiec jakbym miala konto to pewnie za pare dni, jeszcze przed poczatkiem sierpnia moglabym sprawic, ze ta joomla zaczela by dzialac :)

Co do pozycjonowania, to mysle ze jak zrobi sie jedna sprawnie dzialajaca strone, a pozostale beda mialy odpowiednie infomracje z linkami do niej...to strona sama sie wypozycjonuje :) Google sa madre :)

• olek (aka Reynevan)

>Na razie pewne jest, ze do 4 sieprnia kazdy wieczor mam
    >mniej wiecej wolny (siedze w naprawde malej szwedzkiej
    >miescinie; ) ) wiec jakbym miala konto to pewnie za pare
    >dni, jeszcze przed poczatkiem sierpnia moglabym sprawic, ze
    >ta joomla zaczela by dzialac :)

Darku...? :)

>Co do pozycjonowania, to mysle ze jak zrobi sie jedna
    >sprawnie dzialajaca strone, a pozostale beda mialy
    >odpowiednie infomracje z linkami do niej...to strona sama
    >sie wypozycjonuje :) Google sa madre :)

Mysle, ze można wspomóc ich mądrość. Nieprzypadkiem strona z minimalną ilośćią treści (boso.w.pl) zaszła tak wysoko.; )
    Zwłaszcza, że do niej nie było linków z zadnych bosych stron.

Po koncentracji tresci :) też nie bedzie zbyt wielu stron o bosym chodzeniu. Dlatego też warto pozostawic stronę, ktora ma wysoką pozycję, aby wspomóc pozycjonowanie. (choc rozsadniejsze bylo by jej skasowanie - aby nie było takiego mętliku w liczbie stron).

Więc mądrość googli mądrością, ale samo zrobienie sprawnie dzialającej strony sukcesu nie gwarantuje...
  • Krewetka

>Nieprzypadkiem strona z minimalną ilośćią treści (boso.w.pl) zaszła tak wysoko.; )

Taaaa....

<font color=white size=-5>chodzenie boso po piasku, chodzenie boso śniegu, chodzenie boso trawie</font>

Rozmiar -5 i bialy tekst na bialym tle..stare metody i srednio eleganckie; )

Hihihi :)

Ja mysle,ze lepiej umieszczac sensowna tresc, zgodna z tematyka strony niz stosowac takie "kruczki". Tym bardziej, ze akurat nie ma w tej tematyce za duzej konkurencji.

Wystarczy po prostu dobra strona :)
  • 1
  • 2
| |

Motto: "Jedyne w Polsce forum, na którym chodzenie boso nie ma konotacji erotycznych" co...

Fotki

Miejsca grona (0)