Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Grono.Net

"Ulica Krokodyli" w wykonaniu Braci Quay jest widowiskiem godnym uwagi fanów Schulza. Film, oparty na prozie Schulza, wnosi wspaniały klimat i ciekawe spojrzenie na twórczuść naszego mistrza.
    Osobiście uważam, że metoda stop-motion animation wraz z tymi kukiełkami wywiera na widzu niesamowite wrażenie.
    Ktoś jeszce go widział?
  • Anonim

Ja widziałem, badzo zacny film. Myśle, że udało im się uchwycić ducha schulzowskiej prozy.

Pod linkiem kilka screenów z filmu, jednak to zaledwie kilka nieudolnie uchwyconych klatek, radze poszukać całego filmu.

link : http://www.longshadows.fifty.one.pl...
  • Grono.Net

Dzieki za linka - przydatny. Teraz pora na mnie. Jakby ktoś miła ochotę obejrzeć ów film, wejdżcie na stronę http://www.ligotti.net, w MENU wybierzcie VIDEOBOX, a tam BROTHERS QUAY.

Miłego seansu.

Uwielbiam ten film. A do tego muzyka! WOW!
  • Anonim

Tsalal, my chyba sie minęliśmy na forum Current 93 przypadkiem; ) Pozdrawiam.

Myśle ze filmowa twórczość braci Quay w dużym stopniu trafa w wrażliwość wielbicieli prozy Schulza, i nie mam na myśli tylko ekranizacji Ulicy krokodyli. Na swoim koncie mają wiele takich sennych, odrealnionych i magicznych tworków filmowych. Najbardziej lubie ich film "the comb", coś niesamowitego :)
  • Anonim

Zgadzam się, że jest to jak dotąd chyba najlepsza ekranizacja tej prozy (a może raczej stanowiąca "najmniejsze zło"). Ale chyba za pomocą kina można spróbowac oddać jedynie obrazy jakie Schulz kreuje nie aspirując nawet do próby przedstawienia całej intelektualnej podbudowy tych dzieł... dlatego moim zdaniem bracia Quey wygrywają rywalizację w tej materii np. z Hasem...

zresztą chciałbym, żeby jakiś reżyser porwał się na nakręcenie stricte artystycznego filmu z żywymi aktorami przedstawiającego opowiadania Schulza (tacy twórcy jak Christopher Doyle, Wong Kar Wai udowodnili że prace kamerą można doprowadzić do mistrzostwa... zresztą ostatnio w Sin City udało się Millerowi wraz z Rodriguezem odmalować bardzo wiernie technikę komiksu...
    więc jestem dobrej myśli).
  • czarne oko Słonia

a oprócz hasa i braciszków znacie jeszcze jakieś? bo ja tylko te dwa filmiki...
  • Kujoń Zasrał

Jest jeszcze krótkometrażowa animacja Aliny Skiby "Ażiotaż biletów na czas" (której nie ma chyba NIGDZIE, bo to była szkolna etiuda) i przedstawienie teatralny rodziny Peszków na podstawie "Sanatorium".
    Żadnego z tych dwóch nie widziałem, ale podobno oba cąłkiem niezłe.
  • Połowa Niechów

Bracia Quay bardzo fajni, kawał dobrej, klimatycznej roboty. Ale nie uważam, żeby Has był gorszy. To zupełnie inna konwencja, inne cele. Oba filmy są warte uwagi i lepiej ich chyba nie porównywać...
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)