Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Szyman

moim zdaniem slownik jest w tej chwili najlepsza publikacja o schulzu, istotnie dla znawcy moze wydawac sie ubogi ( ale nie wiem tak naprawde czego brakuje Twoim zdaniem ?? ) , ale dla osoby zainteresowanej poszerzeniem swojej wiedzy o pewne istotne fakty bez zaglebiania sie w szczegoly ktore czesto moga byc zbyt skomplikowane, jest poprostu idealny, hasla sa wytlumaczone zwiezle i przez to przyjemnie sie je czyta, mocna strona sa tez liczne ilustracje,
  • Sol/Monique z Ceglanej Wieży

Pisałam pracę roczną o metamorfozach u Schulza, więc mogę podać bibliografię przedmiotową:

Ficowski Jerzy, Regiony wielkiej herezji. Rzecz o Brunonie Schulzu, wyd. 3 uzup. i popr., Warszawa 1992.

Jarzębski Jerzy, Sen o „złotym wieku”, Warszawa 1973.

Panas Władysław, „Regiony czystej poezji”. O koncepcji języka w prozie B. Schulza, „Roczniki Humanistyczne” 1974, t. XXII, z. 1.

Speina Jerzy, Bruno Schulz a nadrealizm. Konferencja naukowa poświęcona prozie polskiej XX wieku, Toruń 1968.

Stala Krzysztof, Na marginesach rzeczywistości, Warszawa 1995.

Sulikowski Andrzej, Twórczość Brunona Schulza w krytyce i badaniach literackich (1934-1976), „Pamiętnik Literacki” 1978, z. 2.

Wyskiel Wojciech, Labirynty i metamorfozy, [w zbiorze:] Studia o prozie Brunona Schulza, pod. red. Kazimiery Czaplowej, Prace Naukowe Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, nr 115, Katowice 1976.

Wyskiel Wojciech, Problematyka alienacyjna w dziele Brunona Schulza, Wrocław 1978.

Jest tego o wiele więcej, oczywiście, ale to tylko to, co pasowało mi do tematu...
  • Grono.Net

Jerzy Ficowski "Regiony wielkiej herezji" <-- wlasnie koncze. mnie wsysnelo.
  • Agnos

absolutnie zgadzam się z Wami - wszystkie książki o Schultzu są bardzo ciekawe, tylko niektóre z nich [starsze] bardzo trudno dostępne, chciałbym zebrać je wszystkie, podobnie jak również chciałbym zdobyć poezję oraz pozostałe rzeczy Ficowskiego, którego poznałem w związku z Schultzem- zaczęło się właśnie od Regionów wielkiej herezji
  • Bruno Schwartz

Znam większość książek o twórczości literackiej Schulza, bo napisałem o nim doktorat. Polecam artykuły i książki Jerzego Jarzębskiego i Krzysztofa Stali. Warto też sięgnąć po książki wielkiego wielbiciela Schulza - Jerzego Ficowskiego.
  • Agnos

przed chwilą dowiedziałem się o śmierci Jerzego Ficowskiego w Warszawie w wieku 82 lat
  • xsdccxss

jedno mnie zastanawia- dlaczego nikt nie pisze o Władysławie Panasie?
    przecież w tzw. środowisku schulzologów zajmował bardzo ważne stanowisko.
    pisząc o Schulzu, znajdował ciekawe odniesienia dla jego twórczości, kreślił zupełnie inny obraz tego artysty, niż ten, który od dawna był utrwalony w nauce o lit.
    interesujące są zwłaszcza te teksty, gdzie Panas pisze o związkach twórczości Schulza z Judaizmem czy samą Kabałą
  • Anonim

regiony wielkiej herezji tak tak, to wpadlo po sklepach cynamonowych w dawnych czasach szko9lnych, rysunek nasiakniety proza, dla mnie bywa i na odwrot.. szpetota twarzy a i polaczenie rysunku do bajek :) ot wulkan emocji...jakby nie patrzec - siewca energii kolejny :)
  • Sprężi

>wieku napisał
    >Wiesław Budzyński "Schulz pod kluczem" - bardzo
    >sympatyczna książka.

zdecydowanie bardzo dobra :)

• tasiemka

>Zabeta napisała:
    >jedno mnie zastanawia- dlaczego nikt nie pisze o
    >Władysławie Panasie?
    >przecież w tzw. środowisku schulzologów
    >zajmował bardzo ważne stanowisko.

W. Panas, księga blasku. traktat o kabale w prozie B. S.
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)