-
Szyman
moim zdaniem slownik jest w tej chwili najlepsza publikacja o schulzu, istotnie dla znawcy moze wydawac sie ubogi ( ale nie wiem tak naprawde czego brakuje Twoim zdaniem ?? ) , ale dla osoby zainteresowanej poszerzeniem swojej wiedzy o pewne istotne fakty bez zaglebiania sie w szczegoly ktore czesto moga byc zbyt skomplikowane, jest poprostu idealny, hasla sa wytlumaczone zwiezle i przez to przyjemnie sie je czyta, mocna strona sa tez liczne ilustracje, -
Sol/Monique z Ceglanej Wieży
Pisałam pracę roczną o metamorfozach u Schulza, więc mogę podać bibliografię przedmiotową:
Ficowski Jerzy, Regiony wielkiej herezji. Rzecz o Brunonie Schulzu, wyd. 3 uzup. i popr., Warszawa 1992.
Jarzębski Jerzy, Sen o „złotym wieku”, Warszawa 1973.
Panas Władysław, „Regiony czystej poezji”. O koncepcji języka w prozie B. Schulza, „Roczniki Humanistyczne” 1974, t. XXII, z. 1.
Speina Jerzy, Bruno Schulz a nadrealizm. Konferencja naukowa poświęcona prozie polskiej XX wieku, Toruń 1968.
Stala Krzysztof, Na marginesach rzeczywistości, Warszawa 1995.
Sulikowski Andrzej, Twórczość Brunona Schulza w krytyce i badaniach literackich (1934-1976), „Pamiętnik Literacki” 1978, z. 2.
Wyskiel Wojciech, Labirynty i metamorfozy, [w zbiorze:] Studia o prozie Brunona Schulza, pod. red. Kazimiery Czaplowej, Prace Naukowe Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, nr 115, Katowice 1976.
Wyskiel Wojciech, Problematyka alienacyjna w dziele Brunona Schulza, Wrocław 1978.
Jest tego o wiele więcej, oczywiście, ale to tylko to, co pasowało mi do tematu... -
Grono.Net
Jerzy Ficowski "Regiony wielkiej herezji" <-- wlasnie koncze. mnie wsysnelo. -
Agnos
absolutnie zgadzam się z Wami - wszystkie książki o Schultzu są bardzo ciekawe, tylko niektóre z nich [starsze] bardzo trudno dostępne, chciałbym zebrać je wszystkie, podobnie jak również chciałbym zdobyć poezję oraz pozostałe rzeczy Ficowskiego, którego poznałem w związku z Schultzem- zaczęło się właśnie od Regionów wielkiej herezji -
-
Bruno Schwartz
Znam większość książek o twórczości literackiej Schulza, bo napisałem o nim doktorat. Polecam artykuły i książki Jerzego Jarzębskiego i Krzysztofa Stali. Warto też sięgnąć po książki wielkiego wielbiciela Schulza - Jerzego Ficowskiego. -
Agnos
przed chwilą dowiedziałem się o śmierci Jerzego Ficowskiego w Warszawie w wieku 82 lat -
xsdccxss
jedno mnie zastanawia- dlaczego nikt nie pisze o Władysławie Panasie?
przecież w tzw. środowisku schulzologów zajmował bardzo ważne stanowisko.
pisząc o Schulzu, znajdował ciekawe odniesienia dla jego twórczości, kreślił zupełnie inny obraz tego artysty, niż ten, który od dawna był utrwalony w nauce o lit.
interesujące są zwłaszcza te teksty, gdzie Panas pisze o związkach twórczości Schulza z Judaizmem czy samą Kabałą -
Anonim
regiony wielkiej herezji tak tak, to wpadlo po sklepach cynamonowych w dawnych czasach szko9lnych, rysunek nasiakniety proza, dla mnie bywa i na odwrot.. szpetota twarzy a i polaczenie rysunku do bajek :) ot wulkan emocji...jakby nie patrzec - siewca energii kolejny :) -
Sprężi
>wieku napisał
>Wiesław Budzyński "Schulz pod kluczem" - bardzo
>sympatyczna książka.
zdecydowanie bardzo dobra :)
-
tasiemka
>Zabeta napisała:
>jedno mnie zastanawia- dlaczego nikt nie pisze o
>Władysławie Panasie?
>przecież w tzw. środowisku schulzologów
>zajmował bardzo ważne stanowisko.
W. Panas, księga blasku. traktat o kabale w prozie B. S.