Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Szczerze wątpie zeby sie ktos tu pojawil, ale jesli tak się stanie to zapraszam do wymiany informacji i wrażeń. Ulubione fragmenty, ciekawe książki w tematyce, interpretacje grafik, i inne karakony :) Zapraszam!
  • Anonim

"Jak w starym romansie obracały się zżółkłe karty krajobrazu
    coraz bledsze i coraz bezsilniejsze, jakby miały się skończyć jakąś wielką rozwianą pustką. W tej rozwianej nicości, w tej żółtej nirwanie mogliśmy zajechać poza czas i rzeczywistość i pozostać już na zawsze w tym krajobrazie, w tym ciepłym jałowym wianiu..."

sanatorium pod klepsydrą
    rozdzial moj ojciec wstepuje do strazakow

Czytajac Bruna odrywasz sie od szarej rzeczywistości i sam zaczynasz dostrzegać w zwykłych zdarzeniach piętno mityczności i niesamowitości... czujesz ten niepokój przed nieznanym i niepojętym; O

pozdrawiam
  • ▫ η

muszę przyznać, że schultza dawno w rękach nie miałam, ale przepadam za nim i jego 'sklepami cynamonowymi'.

szczególnie opis wielkiej wichury; na samą myśl o tym opisie robi mi się zimno.

o mamo. :)
  • Anonim

Mnie chyba najbardziej fascynuje korespondencja między jego grafikami i prozą. Podobno źródła dość płaskiej perwersji jaką mozna znaleźć w cześci jego grafik, można sie dopatrywać w ciężkiej ręcę opiekunki, która nie stroniła od lania (którego podobno i on niekoniecznie nie lubił :).
    Kiedy proza wydaje się tak ekspresyjna, bzykająca błyszczacymi gzami na świetnisku i pełzająca ożywionymi cieniami floresów tapet w nocnym pokoju, tak grafiki są płaskie, w zupełnie innej konwencji. Kilką rozedrganych kresek, ledwie kontur z kleksem cienia, miast rozbuchanej materi.

Znacie może jakąś literature?
  • Anonim

z twórczością Schulza wspaniale koresponduje malarstwo Marca Chagalla . ot co !
  • Anonim

To ten Szejgał (prawdziwe nazwisko bodajże) co tworzył litografie i niewielkie rysunki o dość infantylnej kresce i biblijnej tematyce??
  • Anonim

niedokladnie z tą tematyką .ogolnie to tworzył tak schulzowsko mozna powiedziec np obraz "nad miastem" ,a bibilie to ilustrował podobnie jak "martwe dusze" gogola
  • ▫ η

mój ostatni post (czy jak to tam zwać) był szalenie błyskotliwy, w dodatku wzbogaciłam nazwisko bruna o 't', to przez te emocje; wstyd mi.; )

chagall rzeczywiście schulzowski, a może kojarzy wam się jeszcze z czymś muzycznym?

czytając 'sklepy cynamonowe' słuchałam preisnera, trafiało; )
  • raven

sanatoruim.... eh.... to jest cos....bylam ostatnio w Drohobyczu....tym bardziej mile, ze niedlugo bede nosic to samo nazwisko co Bruno :)
  • Anonim

propo muzyki do sklepów bez apelacyjnie :
    Magda Umer - Miasteczko Bełz
  • Grono.Net

"bo czyż pod stołem, który nas dzieli nie trzymamy się wszyscy tajnie za ręce?"
    :)
  • jedi

dla mnie to bezapelacyjnie GENIUSZ!
  • jedi

właśnie czytam knige o nim... Wiesław Budzyński SHULZ POD KLUCZEM

dosyć ciekawie i szczególowo napisana uwzględniając informacje z różnych źródeł..

nawet jego okoliczności śmierci nie są wyjaśnione, jest wiele wersji

"Nawet wśród rówieśników był samotny. Przerósł ich... "
  • Gorzka Mate

Taa, za dwa tygodnie czeka mnie ustna matura na temat: "Obraz świata wyłaniający się z literackiej i plastycznej twórczości B. Schulza", więc "Sklepy" i "Sanatorium" czytam i czytam, a oprócz tego całe mnóstwo literatury przedmiotowej.

Zamykajac ksiażkę za każdym razem czuję się, jakbym wróciła z dalekiej podróży. Jakbym zostawiła za sobą magiczny ląd. Własciwie jest to dryfowanie pomiedzy jawą a snem... Cudnie. Wyjątkowo. Bajecznie.

A ulubione fragmenty? Mam ich całe mnóstwo! Jeden z nich został tu już przytoczony - o tym, ze wszyscy razem potajemnie trzymamy się za ręce :P

Pozdrawiam!
  • Anonim

też robie mature o schulzu :)
  • Gorzka Mate

o! :)
  • jutka

schulz pod lkuczem mnie rozczarował. nie odkrył nic przede mną. polecam ficowskiego regiony wielkiej herezji i okolice. dołączam do opinii, że ficowski jest najlepszym schulzologiem
  • jutka

ja też wpływ biografii autora na jego twórczość. próbuję udowodnić, że najbardziej wpłynęłol na niego dzieciństwo. głowiłam się jak tu powiązać kompleksy erotyczne, a dzięki historii o opiekunce wszystko się zgadza!
  • kalolka

wybieram się w maju do odessy, będę jechać przez lwów i myślę nad zahaczeniem o drohobycz - ośmielona wyznaniem o pobycie w drohobyczu, zwracam się do agu o coś w rodzaju "dobrej rady"...
    chodzi mi o informację dotyczące dojazdu, ewentualnego noclegu i tym podobne
  • Marta

"Adela wracała w świetliste poranki, jak Pomona z ognia dnia rozżagwionego, wysypując z koszyka barwną urodę słońca – lśniące, pełne wody pod przejrzystą skórką czereśnie, tajemnicze, czarne wiśnie, których woń przekraczała to, co ziszczało się w smaku; morele, w których miąższu złotym był rdzeń długich popołudni…"

Kazimierz Dolny, herbaciarnia "U Dziwisza", Krakowska 6 - herbata "z Drohobycza". Li i jedynie.
  • 1
  • 2
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)