- 1
- 2
-
marta
Cześć.
W tym roku zdaje maturę , na częśc ustna wybrałam temat "biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza"
Postanowiłam oprzeć sie na twórczości Bruno Shulza i w związku z tym mam do was prośbę.
Czy możecie polecić mi jakies dobre opracowania dotyczące Shulza , które pomogłyby mi opracować ten temat?
Wiem ,że duzo pisał o nim Ficowski.
Jestem w trakcie czytania "Rejonów wielkiej herezji" ale przydałyby mi sie jeszcze jakies inne pozycje.
pozdrawiam : )
-
nut
Może zajrzyj do tematu Książki o Brunonie, tam było sporo wypowiedzi w tej kwestii. Poza tym (bo nie pamiętam czy o tym ktoś pisał, może tak) jest miła książeczka o Schulzu z serii A to Polska właśnie. A swoją drogą to proponuję zajrzeć też do Księgi listów, chyba najlepszy materiał w sprawach biograficznych. To Ficowski oczywiście. Pozdrawiam i powodzenia :) -
Aniusia
rejony wielkiej herezji to podstawa-tam jest całe kompendium wiedzy o tym cudownym artyscie...ja miałam sporo pozycji,ale jak to po sesji wszystko wróciło na biblioteczne półki i niestrty wiecej pozycji nie pamietam...polecam strone internetową buw-tam wpiszesz jako hasło kaba schultz i wyszuka Ci pozycje.w razie problemów pisz na priva,pozdrawiam! -
Anonim
-
-
Anonim
hej, hej, marto z trunia!
ja też miałam na maturze temat o schulzu, zaraz poszukam ci mojej bibliografii i podam!
-
marta
-
Anonim
-
marta
a mogę wiedzieć na czyjej twórczości bazowałaś?
Może możesz mi jakos pomóc. : ) -
kurten
polecam ksiazke Jerzego Jarzebskiego o Schulzu z serii "A to Polska wlasnie"
masa fotografii i szczegolowych biograficznych -
kurten
-
kurten
Jesli nie chce ci sie jej kupowac to pamietam ze jest na pewno w osiedlowej bibliotece w "kwadracie" na rubinkowie;) -
Szyman
ja na maturze mialem temat czas i przestrzen w tworczosci B. S.
tu masz bibligrafie moze cos z niej sie przyda,
Bibliografia przedmiotowa:
Schulz Brunon, Opowiadania. Wybór esejów i listów, Wrocław 1989.
Bibliografia podmiotowa:
Jarzębski Jerzy wstęp do: Brunon Schulz, Opowiadania. Wybór esejów i listów, Wrocław 1989.
Słownik Schulzowski, pod redakcją Włodzimierza Boleckiego, Jerzego Jarzębskiego i Stanisława Rosieka, Gdańsk 2003.
Wyskiel Wojciech, Studia o prozie Brunona Schulza, Katowice 1976.
-
Aniusia
może Ci sie przydać
Marzec, A. "Od Schulza do Myśliwskiego"
taka krótka,ale tresciwa analiza. -
Połowa Niechów
Ja od siebie dodam, że jest świetna książka
"W ułamkach zwierciadła... Bruno Schulz - w 110 rocznicę urodzin i 60 rocznicę śmierci", red. M Kitowska-Łysiak, W. Panas, Lublin 2003;
To jest baaaardzo obszerny zbiór atykułów poświęconych Mistrzowi;-) Niektóre to wnikliwe analizy pojedynczych wątków, ale odniesienia do biografii też się znajdą.
Uważam jednak, że do matury w zupełności starczą listy i "Wstęp" do Biblioteki Narodowej autorstwa Jarzębskiego.
POWODZENIA! -
Hrihor
Polecam następujące książki i pozycje mi pomogły:
1) Budzyński Wiesław, Schulz pod kluczem, Warszawa 2001, Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Bertelsmann Media
2) Jarzębski Jerzy, Schulz, Wrocław 1999, Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
3) Schulz Bruno, Expose do Sklepów Cynamonowych, w: Jerzy Jarzębski, Schulz, Wrocław 1999, Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
4) Zawada Andrzej, Dwudziestolecie Literackie, Wrocław 1995, Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
5) Kralkowska-Gątkowska Krystyna, Proza Schulza, w: Praca zbiorowa pod redakcją Marka Pytasz, Słownik szkolny literatury polskiej XX wieku, Katowice 1998, Wydawnictwo: VIDEOGRAF II
6) Marcinów Zdzisław, >>Sklepy cynamonowe<< Schulza, w: Praca zbiorowa pod redakcją Marka Pytasz, Słownik szkolny literatury polskiej XX wieku, Katowice 1998, Wydawnictwo: VIDEOGRAF II
PS: Mój temat maturalny brzmiał: "PROWINCJONALNOŚĆ CZY EUROPEJSKOŚĆ POLSKIEJ LITERATURY?". Oprałem sie na Schulzu, Gombrowiczu (europejskość) i Masłowskiej (prowincjonalność). Dzięki tym pozycjom obroniłem tezę o europejkim charakterze Schulza mimo sceptycyzmu polonistek w komisji na maksymalną liczbe punktów. Życzę powodzenia.; -D
-
kurten
te polonistki to mocno tepawe musza byc skoro schulz to jeden z najbardziej podziwianych i znanych za granica autorow piszacych po polsku;)
ale coz w liceum przewaznie strasznie sie masakruje i splyca jego tworczosc
wszystko wedlug klucza...a juz najbardziej mnie smiesza dyzurne porownania z kafka -
Połowa Niechów
Niestety prawda... Licealne lekcje Schulza są nędzne jak cholera, choć muszę przyznać, że mój polonista poradził sobie z nim bardzo dobrze i potrafił wydobyć z niego specyficzny urok.
Niektórzy zamiast porównywać z Kafką, porównują z Gombrowiczem. -
kurten
-
Anonim
no i co złego w porównaniach?
Schulz jest absolutnym mistrzem sam w sobie a porównania go nie krzywdzą. Gombrowicz go czytywał, poza tym oboje byli mistrzami groteski choć kompletnie innej, a z Kafką wykorzystali ten sam motyw (zamiana w robaka), który nie jest az tak potwornie częsty w literaturze, żeby tego nie zaznaczy. -
Połowa Niechów
Nic złego w porównaniach do momentu, kiedy analogia staje się jedyną formułą interpretacji - często do tego ogranicza się właśnie obcowanie z Schulzem w liceach, a szkoda...
- 1
- 2