-
Anonim
Mam w swojej biblioteczce cos absolutnie bezcennego...otóż jest to komiks Dietera Juedta "Heimsuchung und andere Erzahlungen von Bruno Schulz". Znalazlam kiedys wzmianke o tym komiskie w "Slowniku Schulzowskim" i postanowilam go poszukac. Znalazlam w Berlinie i zakupilam juz jakis czas temu. Wydawalyby sie niemozliwe i ciezkie do przedstawienia w formie komiksu opowiadania ze "Sklepow cynamonowych" a wyszlo wg mnie znakomicie.
Znacie w ogole ten komiks?
Bo wydaje mi sie,ze jestem jedna z nielicznych osob, ktore sa w jego posiadaniu...
Na dole tej strony jest "próbka" tego komiksu,kilka rysunków jest tez w "Slowniku Schulzowskim":)
http://www.brunoschulz.org/schulzoi...
Pozdrawiam wielbicieli Schulza:) -
start.1
Dietera Juedta miałem okazję poznać osobiście podczas III Międzynarodowego Festiwalu Schulzowskiego w Drohobyczu (w którym, nie chwaląc się uczestniczyłem). Bardzo dobry jest, moim zdaniem pomysł pokazania Józefa jako małego chłopca (nie jako młodzieńca w Wiośnie czy Sanatorium). Czytając opowiadania, przynajmniej mnie staje przed oczami właśnie taki chłopiec jak z Genialnej Epoki. Okazuje się, że Dieter tak samo odczytał przekaz zawarty w opowiadaniach.