Buenos dias-Buenos Aires [97]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ewa

za miesiac jade do ba (na dwa miesiace)-wszelkie info, uwagi sa mile widziane :) co koniecznie musze zobaczyc, gdzie pojechac, jak i gdzie warto spedzac czas, jakie sa najlepsze retauracje, sklepy, kluby, itp...
  • Anonim

Wyjedź koniecznie gdzieś za miasto, samo miasto jest super, ale faziendy to dopiero miodzio :) konie, przyroda, tego nie możesz pominąć
  • Ewa

wyjade, na pewno, zwlaszcza ze znajomi maja kilka posiadlosci rozrzuconych po kraju, ma tez w planach wypad do chile i peru :) ale tu mam juz przedwodnikow i znajomych, ktorzy sie mna zajma...dlatego teraz interesuje mnie miasto-moze znacie jakie forum albo dobre strony w necie, gdzie moglabym sie duzo dowiedziec o ba???
  • Anonim

W mieście na pewno San Telmo - dzielnica artystów z targiem staroci i tangiem, Recoleta -cmentarz,ale inny niz nasze cmentarze. Mi najbardziej podobały się tam szwędające koty różnej maści, ale większośc turystów odwiedza grób Evity Peron.
    Ciekawostką jest też dzielnica La Boca z kolorowymi domkami zanurzonymi jednak w otaczającej biedzie. Mam mieszane uczucia co do tzw Tango Show. Dostaliśmy zaproszenie na wyżerke i pokaz tanga w teatrze, w którym podobno śpiewał Gardel. Moim zdaniem tanga tam było mało, ale zarówno show, jak i wyżerka były ok. Polecam mniej popularne miejsca, gdzi emożna też potańczyć, a nie tylko popatrzeć.
    Co do stron, to wystarczy pogooglać. Znalazłam taką relację http://www.torre.pl/wrocilem-z-arge...
    ale sama poszukaj chwilę, na pewno znajdziesz coś ciekawego.
    Namawiam dalej do wycieczek "trochę dalej" nie pomiń Iguasu, wspomnienia nie do wymazania :)
  • Piter

fakt, Iguazu nie można nie zobaczyć będąc w Argentynie. Można odpuścić sobie wiele rzeczy ale nie to. Poza tym, przy okazji chcąc nie chcąc odwiedzisz na chwilę Brazylię i być może Paragwaj, wodospady (175 kaskad wodnych, największa- la garganta del diablo) jest ok 20 metrów wyzsza od Niagary. W plan wycieczki wpleciony jest zwykle wypad do Brasił na największą na świecie elektrownię wodną Itaipu.

Końcówki -pu w nazwach to dlatego ze są to wyrazy (Iguazu, Itaipu) z języka indian guarani, którym włada bardzo wielu mieszkańców Paragwaju (w niektórych strefach,zwłaszcza na wsi ludzie do dzis znają tylko ten język). - pu znaczy wielki. Y- to woda, stąd Y-guazu - wielka woda. ka- głowa, ka-guazu - wielka głowa.
    Ay pota Y = chcę wodę
  • Piter

a w samej stolycy warto odwiedzić któryś ze stadionów: Boca Juniors - w słynnej dzielnicy gdzie narodziło się tango
    i gdzie grał Diego
    albo River Plate - jest jeszcze większy
  • Ewa

dziekuje za informacje i prosze o jescze :)
    na przyklad gdzie najlepiej jesc, ktore kluby sa najlepsze? gdzie chodza mlodzi ludzie, co jest teraz modne (chodzi mi i o miejsca i o lifestyle)?
  • Roman

jak sie jest w argentynie to trzeba pic mate
  • Roman

dobra dobra pani specu
  • Ruda Megi

Witam..
    Ja wlasnie w piatek wyruszam w tamte strony i chcialam sie zapytac czy ktos cos wie na temat pogody ? 15 stopni rowna sie kurtka zimowa i urwanie glowy czy znosnie?
  • Piter

obawiam sie ze 5-10 stopni i duza wilgotnosc co oznacza strasznie przenikliwe zimno. w 2002 cierpialem od przylotu 2 wrzesnia do principios de pazdziernik. desde entoces como empieza la primavera ya no hace tanto pinche malidito frio de mierda carajo

ps. godzine temu wrocilem z hiszpanii i z kolei cierpialem tam na gorąc
  • Piter

i jeszcze jedno: w zimie bardzo duzo pada w bs. as i na całej pampie a gdybys chciala jechac do chile np do santiago to musisz poczekac z tym do kwietnia bo paso de los libertadores jest całą zimę zamkniete no chyba ze samolotem polecisz to tak

ale potem od pazdziernika do maja juz ani razu nie zalozylem nic wiecej niz podkoszulek nawet w nocy gdy chodzilem do ogrodka za domem po pomarancze cytryny i grejpfruty potrzebne mi do zrobienia terere czyli zimnego mate

(ps. w hiszpanii podkoszulek to camiseta, w argentynie to remera. skarpetki: w hiszpanii calcetines, w argentynie - medias czyli tak jak w hiszpanii rajstopy. itp. duzo slowek sie zmienia)

nazwy klubow postaram sie napisac ci jutro
  • erase

aa mam pytanie do osob ktore byly lub aktualnie sa w Argentynie. Jakimi liniami lecieliscie? i za ile? i kiedy najlepiej kupowac bilety? ja chce jechac tak w.....lutym, marcu to dobrze?? tzn pytam ze wzgledow klimatycznych:) interesuje mnie glownie stolica no i samo poludnie.
  • Igor W.

Cześć
    Generalnie miasto w stylu europejskim, dużo starej architektury. Kraj cywilizowany i ma jedne z najpiękniejszych kawałków w świecie -np. góry na południu, jeziora i lasy. Samo Bs-As jest wielkie. Formalnie tylko niewielkie centrum aglomeracji to stolica. W tym centrum można chodzić w miarę normalnie, w moim odczuciu nie jest bardziej niebezpiecznie niż u nas. Główną ulicą sklepowo -deptakową jest Avenida Florida. Tam najlepiej zjeść, pochodzić, jest b. duża księgarnia gdzie można zaopatrzyć się np. w piękny album o Argentynie, sam żałuje, że nie kupilem. Warto zobaczyć dzielnicę Palermo, np. pod pretekstem spaceru przez tamtejszy park...
    Wogóle super... Byłem pod wrażeniem, ale to też kwestia co kto lubi i czego się przed wyjazdem spodziewa. Ludzie wbrew pozorom o mentalności normalnej, nie jacyś impulsywni macho, jak to niektórzy sobie u nas wyobrażają. Można czuć się normalniej niż np. w miastach północnoamerykanskich.
    Szerokiej drogi i żeby się skrzydła nie pourywały.
    I.W.
  • Igor W.

Luty - marzec: w miarę OK, koniec lata. Tam jest lato wilgotne jak na wschodnim wybrzeżu USA. Może być dla niektórych za gorąco i duszno.
  • Anonim

hola Mariposka!
    polecam Lufthanse, jak ja cecialam to mieli najtansze bilety, jeszcze Alitalia ma dobe ceny.....najlepiej wejdz na stronke Konsocjum Polskich Biur Podrozy i wyslij im maila z zapytaniem o cene biletu na jakis konkretny dzien, ja tak zobilam , porównalam kilka dat i bylo ok.Natomiast nasz polski LOT zaproponowal mi cene 3 razy wyzsza!!!! dokladnie 3 razy!
  • Ruda Megi

Hola...
    ja dzis wlasnie wrocilam z 3 tygodniowej niestety tylko wyprawy...
    godne polecenia - wszystko co widzialam oprocz Resistencii...

Iguazu wodospady - bomba
    Salta i okolice - niesamote
    Lodowce kolo El Calafate - nie do opisania,
    a wieloryby w okolicach Penisula Valdes wygladaja jak lodzie podwodne...

samo Buenos mnie troche "przytlumilo"... ogromne wiezowce, szerokie ulice.. jak dla mnie najlepsza dzielnica to San Telmo.. ma swoj klimat :)

a co do biletow... ja widzialam na lotnisku ze KLM ma chyba teraz ostre przeceny...
  • erase

oo dzieki dzieki za informacje :)
  • Igor W.

Jak bylyscie jakos w miare niedawno to mam pytanie. Podobno oni jakos już wyszli z tego kryzysu gospodarczego, ale czy tak ogólnie widać, że jest źle? Żeby kraj był w stanie załamania, bo u nas takie różne rzeczy wypisywano?
    Pozdrawiam.
  • erase

Ja nie bylam w Argentynie wiec moze nie do konca sie orientuje, ale poznalam wielu argentynczykow w Hiszpanii. Zaden z nich nie chce wracac do swego kraju, ze wzgledu wlasnie na sytuacje ekonomiczna.
  • 1
  • 2
| |

byl ktos w stolicy tanga???

Fotki

Miejsca grona (0)