-
Jimmy Gestapo
Interesuje mnie stara drewniana architektura. Chciałbym projekty ze starych planów oraz starych zdjęć przenieść na komputer a z czasem tworzyć własne projekty drewnianych domów. Jakie program był by najlepszy do tworzenia drewnianych lub drewniano-ceglanych konstrukcji? Poznałem na razie AutoCADA 2009 (przerobiłem podręcznikowy kurs Jaskulskiego) a może lepszy był by AutoCad Architecture lub inny program niekoniecznie z rodziny Autodesk?
-
Acad 2d rysunki szkice etc ---> wywalasz do 3ds i modelujesz bryłę i wizualki robisz. Jak dla mnie.
Do drewnianych domów raczej dużo gotowych elementów w revicie czy ADT nie znajdziesz. A jak już masz zamiar bawić się w adt to przejdź odrazu na revita lub coś w tym kierunku. -
ToD
Do konstrukcji drewnianych jest np. Dietrich's.
Nie znam go bo siedzę w meblach, ale na WTD w Poznaniu uczą posługiwać się tym programem. -
Jimmy Gestapo
dzięki za rady
staram się przejść do modelowania 3d, niestety idzie mi to bardzo powoli...ech...co ja mówie, po prostu stanołem w miejscu!...znacie może jakiś skrypt, podręcznik cokolwiek co by mi pomogło; może jakieś ciekawe forum? tutoriale? (najlepiej po polsku:/)
-
-
gonsior
-
Jimmy Gestapo
-
Jimmy Gestapo
kilka pytań:
- czy jest możliwe przeniesienie rysunku 2D na 3D?
- szukam tekstur? znacie w necie jakieś bogate źródło? natknąłem się na 3DMax CD Texture, da rade skądś to ściągnąć za darmosze?:] -
ToD
Z teksturami radzę sobie w ten sposób, że znajduję jakieś foto albo zrobię sam i np. w gimpie odbijam w jednym pliku co by płynne przejścia były.
Rysunek 2D, ale czego dokładnie? -
Jimmy Gestapo
na przykład jakiś skomplikowany przekrój elementu który w 3d chciałbym wyciągnąć
a jeżeli tak to czy działa to tez w druga stronę? na przykład, jakiś rzut budynku do 2d
ciekawy pomysł z tymi płynnymi przejściami, przyda się, dzięki -
ToD
Rzut budynku to pewnie poprzez dwg czy dxf pójdzie.
W drugą stronę również, tylko po cóż robić coś w 2d w innym programie a później przenosić do innego, jak można odrazu w 3d zrobić. Ostatnio kolega mówił, że robi w 2d w cadzie i później do inventora przenosi. Ja tam wolę zaraz w inventorze kreślić.
-
MARECKI
W SW możesz proste przedmioty nawet z jpg w 3D przerobić (np. http://www.3dcad.pl/tutoriale/wiece... ), generalnie wklejasz każdy rzut na daną płaszczyznę, odrysowujesz i wyciągasz innej metody nie znam.
-
ToD
Zobaczymy jak kolega odpowie czy o takie rzeczy mu chodzi.
Sposób w SW ciekawy :) -
Jimmy Gestapo
dzięki za pomoc, obydwa sposoby działają
mały drobiazg jeszcze: w jakiś sposób wyłączyłem obracanie obrazu przy pomocy SHIFT+myszka:/
ktoś pamięta jak to włączyć? (AutoCAD 2009)
z góry dzięki