-
Monica Kropeleczka
hahah, ja pracowac tak jak wy??? podpisalam kontrakt staly z miedzynarodowa firma( i nie jako kelnerka), takrze nie wiem co ci odpowidziec, ze mnie nie chca, zeby wam zostalo jasno, problemu nie mialam zadnego. I nie mam swietego zamiaru w Polsce pracowac za marne grosze. A o prace wszedzie jest trudno, ale kto jest warty ten znajduje, szczegolnie po dobrych studjach i z jezykami. -
Monica Kropeleczka
Jedno jest prawda, w Hiszpanii kiedys tak ladnie tez nie bylo, ale hiszpanie potrawili czekac i kraj rozwinc, czego Polacy jakos nie umieja robic, wspolpracuje w Hiszpañskimi firmami ktore chaca inwestowac w Polsce i maja porownanie o roznych krajach wschodu i kazdy, doslownie kazdy mowi ze Polacy to raczej trudni do interesow, druga rzecz ktora widza to ze kazdy Polak chce wyjezdzac, co widac, i skoro tak to kto kraj popchnie do przodu, wiec nie dziwcie sie jezeli Czechu czy Wegry pojda bardziej do przodu, powinniscie sie troche pomeczyc i pomoc Polsce a nie patrzec jad dupe wywiesc.
A moja negatywna wizja o Polakach, no coz po prawie 20 lat w Hiszpanii, pomoglismy duzo Polakom i malo ktory byl wdzieczny, pewnie ktos dobry jest, 1 na 10, malo tego, prawie co nam oczy nie wydrapali pozniej(Kochani rodacy) oczywiscie kazdy mowi ze taki nie jest, bron Boze, takrze nie mozecie sie dziwic ze tak mysle, po prostu Polacy mnie tego nauczyli. -
Anya
hm, ja jeszcze studiow nie skonczylam, wiec nie licze na nic wiecej niz kelnerka w Hiszpanii, poza tym dla mnie to tylko przygoda wakacyjna, nic wiecej, prace mam dobra i ciekawa w Polsce, nie jako kelnerka, lecz jako tlumacz, i nie zamierzam z Polski wyjezdzac po studiach, bo studiuje tu 2 kierunki na najlepszej uczelni w kraju i wole byc dobrym specjalista w Polsce niz pracownikiem drugiej kategorii zagranica, a tak by bylo gdybym sie wybrala np do Uk czy do Hiszpanii, nie wazne na jakim stanowisku by mnie nie posadzili, zawsze czulabym sie obco.
Polacy sa jacy sa. Nie twierdze, ze jest inaczej niz mowisz. ale nie dziw sie, ze ludzie chca wyjechac, jak maja sie niby przyczyniac do rozwoju kraju, jak nie maja co do gara wlozyc? troche realizmu!!!! nie dla wszystkich jest praca. dzicz? tak, ale to nie my ja stworzylismy -
Zosia
>Monica Kropeleczka napisała:
>powinniscie sie troche pomeczyc i pomoc Polsce a nie
>patrzec jad dupe wywiesc.
Trochę to dziwnie brzmi w ustach osoby, której rodzina wyjechała z Polski i mieszka w Hiszpanii!
-
-
Monica Kropeleczka
Przesadzilam, a moja rodzina to tak na pol mieszka tutaj, tylko moj tata pracuje w Polsce, dla hiszpanow i nie moze sie doczekac powrotu, a pozatym kiedy moi rodzice wyjechali to byly inne czasy, komunizm i wtedy kazdy kto mogl wyjezdzal. Moja mama chetnie by wrocila ale ze wzgledu na dzieci poswiecila sie i zostala tutaj, tylko ona jest polka z nas wszystkich. -
Agata
-
Zosia
Wtedy były ciężkie czasy i niektórzy wyjechali, a inni zostali chociaż mogliby wyjechać! Niektórzy z tych co zostali starali się właśnie, żeby poprawiło się w naszym kraju. No i się poprawiło! Ale mimo wszystko, teraz też niektórym jest ciężko i szukają lepszego życia, więc kto jak kto, ale właśnie Ty ich powinnaś rozumieć... -
Monica Kropeleczka
Staram sie rozumiec ale tez sie boje masywnego najazdu, tzn nie tylko ja, w Hiszpanii tez sa ludzie ktorzy nie maja co jesc, i nie mowie o obcokrajowcach, sa tez osoby bez mieszkania... i boja sie najazdu, to tez trzeba zrozumiec..., maja swoje argumenty i ja to rozumie bo mnie tez to dotyka, szczegolnie jesli chodzi o mieszkanie, o prace Bogu dzieki nie.
I nie, nie jestem polka, mam pochodzenie Polskie i to wszystko. -
zmyslowy profesjonalizm
wiesz, gdy czyta sie te twoje wypowiedzi, to az sie smutno robi...czysty pesymizm, dekadentyzm i niewiara w ludzi przebijajaca z kazdego zdania..... -
Anonim
Droga Moniko... porównywanie Polski do Hiszpanii jest troche bezpodstawne. Nie mów, że Hiszpania jest taka cudowna itp, bo o ile pamiętam stopa bezrobocia jest tam jedna z najwyższych w Unii i niewiele odbiega od Polski. A to, że ludzie więcej zarabiają? To właśnie wiąże się historią obu krajów . Poczekaj jeszcze kilkanaście lat i wszystko się do siebie zbliży. Chwała Ci za to, że mieszkasz w Hiszpanii, jesteś wykształcona, po dobrych studJach, takRZe, pracuj sobie tam. Prawda jest jednak taka, że nie tylko ludzie z wyższym wykształceniem są poszukiwani na zachodnich rynkach pracy. Ot choćby zwykły polski hydraulik tak niepopularny we Francji. Polski pracownik jest ceniony z dwóch powodów: 1. jest tani 2. jego umiejętności i wiedza są bardzo szerokie.
A pesymizm schowaj sobie w kieszeń, młodzi Polacy to optymiści co widać chociażby po wierze w naszą reprezentację piłkarską i jej udany występ na mistrzostwach świata; -) Wyszło inaczej, ale miało być tak pięknie...
-
Anonim
a tu proszę artykuł o Polakach
http://serwisy.gazeta.pl/metro/1,50...
a męża lepiej znajdź sobie w Polsce. Ponoć w Hiszpanii przemoc w rodzinie zdarza się często. Jak widzisz nie tylko Polacy mają swoje słabe strony i gloryfikowanie Hiszpanii to przesada.
-
Mila
-
magdalena.
ja wlasnie dostalam prace: nie skonczylam studiow jeszcze, szukalam jeden dzien i nie jako kelnerka, pracuje w madrycie, zerowy klopot ze znalezieniem pracy w branzy inf. -
Monica Kropeleczka
Nie odstraszaja mnie te wasze posty, kazdy pisze o tym co przezyl, i wiem bardzo dobrze ze pewne zawody za bardzo cenione i mozna niezle pieniadze zarobic.
Bezrobocie, Bezrobocie, wszedzie jest i Hiszpania nie jest najlepszym przykladem, ale kto chce to znajduje, to jest pewne, nadal sadze ze sie lepiej zyje. Oczywisce pensje sie wyrownaja tak jak wszystko, jestem po ekonomii dobrze wiem jak to dziala, pod tym wzgledem dzieki za info :-)))
Chlopaka to mam obcokrajowca, zaden latynos, ani polak, ktos tez z dobrym horyzontem.
Zycze szczescia dla tych co chca prace i niech kazdy znajdzie to na co ma aspiracje i na to co moze. -
Monica Kropeleczka
A to ze polacy sa tacy mili, no coz moze na zlych ludzi tutaj trafilam, bo malo kto umial powiedziec dziekuje, znam Polakow ktorzy omijaja Polakow, ale no coz ladnie to mozna pisac o wszystkich. -
dobry chłopak xxx
a ja właśnie wyszedłem z więzienia i stwierdziłem że tu w polsce nie mam po co siedzieć bo niemam tu nawet mieszkania ani nikogo więc biore 500 euro tyle co nazbierałem i udeżam na madryt a po angielsku sie chyba dogadam ?