-
Goś
ehh od zawsze marzyłam o łacinie, ale tak na dobrą sprawę nigdy nie miałam okazji jej się nauczyć, dobrze by było to kiedyś zmienić, a że człowiek się starzeje to wypadałoby jakoś szybciutko; )
olita pocieszasz mnie; ) mam nadzieję, że w moim przypadku będzie podobnie i znajomość hiszp pomoże w nauce łaciny :) -
Anonim
ja sie ucze 2 lata i zrobilam w maju DELE intermedio, czyli odpowiednik FCE z angielskiego. co do samego jezyka, to jest cudowny i banalnie latwy.. subjuntivo tylko z pozoru wyglada jak czarna magia, a tak naprawde jest bardzo logiczne i bardzo latwe..gramatyka francuska jest zdecydowanie trudniejsza..nastepstwo czasow takie samo jak chociazby w angielskim..a co do "kopiowania slow" ,mag_da, to jezeli juz z laciny, a nie z polskiego i angielskiego (ktore same maja mnooostwo wyrazow z tejze pochodzacych). osobiscie ucze sie w liceum im.Cervantesa w sekcji bilingwistycznej z wykladowym hiszpanskim, ale polecam instituto cervantes de varsovia (siedziba na ul.mysliwieckiej 4 w gmachu ambasady Hiszpanii). -
Anonim
mi gramatyka hiszpanska pomogla w zrozumieniu lacinskiej :P a nie na odwrot jak bylo planowane :), nie mniej jako ze to jezyk romanski, to dosyc logiczne, ze znajomosc laciny ulatwia i to sporo.. ja zdziwilabym sie gdyby bylo inaczej, a nie gdyby mi pomogla lacina, ale coz.. -
Anonim
ja też zawsze się chciałam nauczyć łaciny i tu fajnie, bo program moich studiów tak ową przewiduje. niestety trafiłam przy tym na "starą szkołe łacińską" i tu niestety cały zapał wziął w łeb. pani mgr jest bowiem zwolennikiem przewagi ilości nad jakością i przerabiania podręcznika na czas. cóż
może jak poznam hiszpański w takim stopniu w jakim teoretycznie znam łacinę to te szczątki wiedzy trochę mi się poukładają w logiczne całości... -
-
Anonim
aLiCe iN WoNDeRLaND: a ile godzin tygodniowo mialas hiszpanskiego? czyli jak zaczne sie teraz uczyc hiszpana to dam rade napisac z niego mature podstawowa za dwa lata? -
Anonim
podstawową za dwa lata? luzz!! ja po roku niecałym podstawową na 100% napisałam;p -
Anonim
znaczy nie oficjalnie, a ściągniętą z netu, bo do maturki mi 2 lat brakuje;p -
Anonim
o kurcze...to widze, ze to rzeczywiscie latwy jezyk...dobrze sobie wybralam :D hihihi...to co zakrencik, piszemy za 2 lata maturke z hiszpana? :D -
Anonim
no ja wlasnie teraz chce sie dostac do Cervantesa glownie z powodu Hispzanskiego..uwielbiam ten jezyk...znam go troszke i wiem ze chce sie go uczyc! -
Anonim
no baaa:D a w tym roku zdajemy telcika:D jezyk latwy, ale tylko wtedy, gdy sie go nie olewa;p ja tak robie i to procentujee:D:D wogole to dzis moj wielki dzien:D:D po troszku wiecej niz rok, dzis, dzis, dziiiiisssss na fakultecikach mialam subjuntivo:D:D:D ono nie jest takie zle:d wrecz przeciwnie! ono jest cudowne:D:D tylko seńorita, ta 'łatwość' jest subiektywna, bo np. jednym lepiej uczy się jezykow romańskich, pozostałym zupełnie innych. -
ENsusOJOSbonitosVEOmiSUERTE
kurde,ja tu własnie koncze 2 rok iberystyki,na pierwszym juz miałam całą gramatyke,wiec chyba niezłe tempo;)
jak dla mnie to gramatyka jest łatwa,za to konstrukcje nie zawsze do mnie przemawiają,ale i na to znalazłam sposób-przepisywanie tekstów,meczące ale procentujace.no a czy ktos próbował portugalskiego???to dopiero piekny jezyk:D -
Atomówka
-
Aniutka
to wyzwanie uczyć się w Polsce portugalskiego- mało książek, nieliczne słowniki... nie mówiąc już o kursach.
A może coś się zmieniło?; )
-
Correfoc - Mallorca '08
no lacina sie przydaje jak sie mialo na studiach historie jezykow iberyjskich :) ja mialam. skonczylam iberystyke. i co mi z tego? teraz sie mecza tylko ze mna gimnazjalisci, hehe. -
Correfoc - Mallorca '08
portgues... taaak. kojarzy mi sie raczej z brazylia w ktorej nigdy nie bylam i z filmami o muzyce... lalalala... a tak na serio to na iberystyce sie uczylam (ale nie nauczylam). jakis wyjazd by sie przydal. -
Klaudia
Siema. Mam właśnie na zajęciach z hiszpańskiego expresiones con color i tak: nie wiem czym się różni ponerse negro od poner a uno negro, ponerse morada, verse uno negro. Oprócz tego zastanawiają mnie użycia : por lo bajin, quedarse conforme.
Prosze o przetłumacznie, wytłumaczenie i podanie przykładów po hiszpańsku;)