-
A
jeżeli Cię interesuje temat, spróbuj wejść na strony internetowe wydziałów i tam poszukać sekcji "dla kandydatów", a nie będziesz zmuszona się błaźnić na forum :) -
Anonim
/sprawdzałam storny zanim tu napisałam i niczego się nie dowiedziałam. -
Anonim
>¡Ola! napisała:
>/będzie głupie pytanie. <wstydniś> ale czy każdy
>kandydat na studenta iberystyki musi umieć hiszpański?
>chodzi mi o to, czy istnieje możliwość podjęcia nauki od
>podstaw?
niestety nie, mozesz zaczynac od 0. na UJocie przykladowo masz wspolna rekrutacje na hiszpanski, wloski, portugalski (co 2 lata) i francuski. wybierasz po prostu w kolejnosci, na co chcesz isc i sie dostajesz albo nie. na rekrutacji patrzy sie na rozszerzone polski i obojetnie jaki j. obcy. choc ostatnio cos sie zmienilo i mozesz sie dostac nawet na podstawie, ale oczywiscie przelicznik jest mniej korzystny..
tak czy siak jesli chcesz sie uczyc od 0 i nie mialas stycznosci z zadnym j. romanskim, nie mowiac juz o samym hiszpanskim, to powodzenia. na studiach nie ucza jak na kursach czy w lo, nie wyjasniaja ci zasad, po prostu kaza mowic. przykladowo ja jestem na wloskiej na UJ i nauczycielka daje nam zadanie na essere/esserci (cos jak ser/estar/haber w hiszp., czyli 3 rodzaje "być", ale zdeka na innych zasadach). mowie jej, ze jeszcze nam nie tlumaczyla roznicy miedzy tymi 2 czasownikami, a ona na to: eee a po co? sprobojcie, przeciez to proste:] -
majka a veces habladora;P
na iberystyce na UW mozesz zaczaczac od O. Wiekszosc zaczyna nie znajac hiszpana, na studiach masz go 10h tygodniowo, tempo szybkie (ale tlumacza;) ) no i sie nauczysz jak chcesz. Na 2 roku juz sporo zajec jest po hiszp, na czesci czyta sie w oryginale traktaty filozoficzne z XVII w :) i daje sie rade (nie mowie, ze ze100% zrozumieniem;) ale zupelnie wystarczajacym). Na rekrutacji jest brany pod uwage polski, i jeden z jez: ang/franc/hiszp (hiszpan jesli ktos go zna). W zeszlym roku mozna bylo miec zdane oba jezyki na podst lub rozsz z tym,ze korzystniejszy przelicznik oczywiscie przy rozszerzonej. Oprocz tego test wiedzy o krajach hiszpansko i potrugalskojezycznych (wszystkich:) bo na UW jest mozliwosc wyboru jednej z dwoch sekcji: hiszp badz port ale rekrutacja jest wspolna) Dokladniejsze info na stronie iberystyki UW powinno byc. -
-
Anonim
aa wracajac do ujotu, na 1 roku niedawno jakos, na literaturze wloskiej omawialismy poezje w starowloskim dialekcie umbryjskim, na leksykologii zas rozkminialismy sie nad prefiksami i sufiksami w j. wloskim, musielismy je na czuja (ew. ze slownikiem, jesli ktos mial cierpliwosc:]) podlaczac do rdzenia wyrazu, no i dopasowywac do siebie slowa tak by tworzyc zestawienia (campo semantico)
dodam ze w mojej grupie na 30 osob moze 7 mialo wczesniej jakis kontakt z jezykiem, z czego porzadnie mowia nim 3. -
Anonim
-
Anonim
a dzisiaj oddali nam kolosy z wlocha; D prog zaliczeniowy: 78%, ja mialam 84% i dostalam 3+; p ogolnie to z polowa lasek byla;D -
javiavi
Hola, chicos. Este jueves hay un concierto de Puchero del
>Hortelano gratis en el barrio de Praga. Os dejo un enlace.
> http://www.goear.com/listen/f439aca...
>
>Más info:
> http://www.dkpraga.pl/index.php?vie...