-
Anonim
Hej!
Swego czasu miałem okazję mieszkać w tym mieście i uważam że jest fantastyczne! A że zauważyłem że w gronie dotychczas dominuje Barça i co nieco Costa Brava to proponuję rozkręcić dyskusję na temat Girony i okolic :)
Co się wam najbardziej podobało, gdzie polecacie jechać itd itp! -
A
nigdy nie byłam :( ale następnym razem się to zmieni, okazało się że moja koleżanka tam mieszka (zawsze ona przyjeżdżała do BCN)
a wogóle to zauważyłam że wszystkie osoby które znam z Katalonii mówią że są z Barcelony (mimo że niektórzy mieszkają np. właśnie w Gironie, lub 60 km od BCN; ))
a opowiedz co tam jest takiego fantastycznego?? :) -
Anonim
Miasto mi się bardzo podobało. Starówka (Barri Vell) jest duża i bardzo fajna, jakościowo lepsza niż w barcelonie, jeśli chodzi o starsze epoki, klimatyczna. Ogółem jest dużo rzeczy do zobaczenia i poznania. Girona ma własne rramblas, życie nocne jest jak to na południu; ) ciekawe zabytki - katedra, kościoły i klasztory różnych stylów i epok, muzea, malownicze domy nad rz. Onyar, ogólnie zabudowa Barri Vell z domami np gotyckimi czy żydowskimi, mury miejskie po części pamiętające czasy rzymskie, znajdzie się też coś z secesji... to tak ogólnikowo, ale miasto na prawdę sympatyczne i ma swój klimat. ba, na jego terenie znajduje się też rezerwat bocianów! No i blisko nad morze i w góry; ) -
Gosia
Dons yo estudio a Girona y també m'agrada moltissim. Es una ciutat preciosa e molt distinta dels altres. Tens raó. :) -
-
Dominika
végni, Twój opis Girony w pełni zgadza się z moimi odczuciami i wspomnieniami. To co szczególnie utkwiło mi w pamieci, to Església Sant Feliu, z zewnątrz niepozorny, stojący trochę na uboczu... wystarczy jednak przekroczyć jego próg, by zachwycić się jego pieknym wnętrzem... i poczuć pewną dozę niepokoju widząc u góry czarne dziury tajemniczych "krużganków", z których nie wiadomo kto spogląda :D
Kościół udekorowany z umiarem, elegancki, piekny w swych klasycznych rysach, z niezwykłą atmosferą, jakby czas w nim się zatrzymał... tylko się pokłonić... -
meritxell
Girona jest magiczna, te uliczki, przyroda, ludzie.... cos niesamowitego! -
Emilka
Wspaniała Girona. Kocham ją za klimat, za ten cudowny spokój i za ławeczki blisko uniwersytetu! :) A, właśnie, czy ktoś orientuje się, czy na uczelni w gironie wymagana jest znajomość katalońskiego? Albo czy przy b.dobrej znajomości hiszpańskiego byłabym w stanie się nauczyć go w wakacje, mając już jakieś podstawy ?
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem
|
|
dla miłośników Katalonii, języka katalońskiego i katalończyków :)