-
Anonim
Zostałem poproszony o opisanie spotkania z Dr Ewą Gmurzyńską z 18 listopada br. w sprawie LLM na Univeristy of Florida.
Niestety informacji przekazanych było bardzo dużo i trzeba by było na ten temat napisać wypracowanie, na co nie mam czasu.
Tak na prawdę prawie wszystkie informacje macie na stronie Uni Floryda, tam jest o kosztach, zasadach rekrutacji, dokumentach itd. Należy tylko dobrze się wczytać. Aplikujemy na Florydę bezpośrednio, a nie przez CPA.
Z ważniejszych rzeczy to zalecane jest jak najszybsze aplikowaine, czyli złożenie papierow najlepiej już w styczniu. One rozpatrywane są sukcesywnie przez Florydę.
O tuition waiver można ubiegać się natomiast chyba do końca marca, i wtedy najlepiej już mieć decyzję o przyjęciu na LLM (na decyzję czekac się podobno miesiac od złożenia papierów).
Do LLM w zasadzie konieczny bezwyjątkowa jest zdany TOEFL na odpowiednią liczbę punktów.
Są 3 programy możliwe do robienia:
1. LLM in Comparative Law
2. LLM Taxation (general) - tu się podobno bardzo trudno dostać bo jest konkurencja studentów amerykańskich
3. LLM in Inernational Taxation
W razie wyboru Comparative Law, studencki CPA muszą wyrobić tylko 17 godzin kredytowych (pozostali 26). Każda h kosztuje trochę ponad 1000 dolarów, jednak jest szansa na zmniejszenie tej kwoty do ok .400 (dokładne ceny na stronie Florydy) przez instytucję Eastern European Linkage Institute Florida (co najmniej 3 osoby z UW takie zwolnienie powinny dostać, w granicach do maksymlanie 18 godzin kredytowych).
Można także zrobić Master w postaci 1 semestru na Florydzie i udziału w Szkole Letniej (Francja, Kostaryka lub RPA).
Ogólnie to jeszcze bardzo dużo szczegółowych kwestii było poruszanych, dlatego osoby zaintersowane powinny skontaktować się osobiście z Dr Gmurzyńska.
W razie dodatkowych pytań postaram się odpowiedzieć w miarę pamięci i możliwości.
Na priv. mogę podać nr tel do mnie i też opowiedzieć.
Może inne osoby, które brały udział pamiętają jeszcze inne szczegóły.
Zapraszam do dyskusji. -
Anonim
Dodatkowe dane.
Nie trzeb być studentem obecnym/byłym CPA żeby aplikować na Floryde. Nie trzeba byc pewnie też studentem UW.
Tle ze studenci CPA w programie comparative musza wyrobic tylko 17 h kredytowych a nie 26, co wiaze sie z mniejszymi kosztami i mniejszym nakladem nauki, bo jednak studia Master to podobno niezle kucie:)
Brana pod uwage na pewno jest srednia ocen ze studiów i to pewnie jest ważne. Co więcej, trudno powiedziec.
-
ツ Agatka!