- 1
- 2
-
Anonim
wprawdzie wakacje sie jeszcze nie zaczely, ale jest juz blizej niz dalej i robie liste ksiazek, ktore chcialem/powinienem przeczytac :) co polecacie?????
p.s. od siebie dodam ze najlepsza ksiazka na swiecie jest Paragraf 22 J. Hellera :D -
Anonim
"Alchemik" P. Coelho -klasyk :D
jak ktos lubi fantasy to tez moge podac pare tytulow. -
Anonim
"Alchemik" P. Coelho -klasyk :D
jak ktos lubi fantasy to tez moge podac pare tytulow. -
Anonim
OSKAR I PANI RÓŻA - Eric-Emmanuel Schmitt/ coś w rodzaju Małego Księcia/
Mysza. Bajka nie dla dzieci-Tomek Matkowski -
-
koba
zawsze można jeszcze raz przeczytać Paragraf:P
a poza tym polecam Kocią kolyskę K. Vonneguta i ogólnie ksiazki Whartona(które osobiście bardzo lubię:)
a także Lolitę Nabokova, o której nie wspomniałam wcześniej tylko dlatego, żeby nie wyszło,ze jedną książkę w kółko czytam:P -
koba
ach...i jeszcze dla tych, którzy lubią historię...- Mika Waltari (ze szczególnym wskazaniem na Egipcjanina Sinuhe:P:) -
Anonim
O tak tak, Kocia Kolyska koniecznie...i potem Rzeznia numer 5 ,Sniadanie Mistrzow, Matke Noc, Syreny z Tytana i Recydywiste (moja ulubiona) tego samego pisarza
A z klasyki Nane Zoli (hahaha) ; ),; ) polecam milosnikom naturtalizmu, ja czytalam co druga strone, bo nie moglam zniesc tych dlugasnych opisow, a milosnikom klimatow norweskich Ibsena (mniej doslowny od Zoli :) i zdecydowanie ciekawszy) -
barte.k
Osobiscie polecam Paragraf 22 - Joseph Heller (jesli jest mozliwosc to w oryginale - jest duzo lepszy) i Komu bije dzwon - E.Hemingway (rowniez w oryginale jest lepsza)..naprawde obowiazkowe pozycje wg mnie. pozdrawiam -
Anonim
obowiazkowo "Sprawa honoru" o losach Polski na tle lotnikow z 303... i dla osoby ktora to wciagnie Autobiografia Jana Zumbacha lotnika z 303... -
Anonim
Jak ci się podobał Paragraf, to polecam Dick (Philip K. Dick). Też pisze dosyć psychodelicznie, tylko zdecydowanie bardziej poważnie... i baaardzo często umieszcza akcję np. na innej planecie, w przyszłości itp. Ale rządzi!
(Widzę, że częśc z was dosyć dokładnie przeglądnęła przynajmniej część kolekcji gazety wybiórczej...)
a tak naprawdę, to zależy co lubisz:
SF - Dick i Orson Scott Card (w zasadzie wszystkie ich rzeczy godne polecenia)
Fantastyka - Narrenturn i Boży Bojownicy (rzomdzi)
Obyczajowe książki - np. Zadie Smith (chociażby "Białe Zęby).
Ale chyba najbardziej polecam:
"UDRĘKA I EKSTAZA" Stone'a - fabularna biografia Michała Anioła... genialna! -
Anonim
wiekszosc ksiazek Dick'a i Narrenturn juz mam skreslone z listy :)
p.s. zadzwiajace jest ze po takim boomie na kod leonarda da vinci (czy pottera) nikt o tym nie wspomina... wstyd czy zalozenie ze juz kazdy do przeczytal??? :P
a znacie swiat wg Garpa Irvinga??? -
Anonim
>p.s. zadzwiajace jest ze po takim boomie na >kod leonarda da vinci (czy pottera) nikt o tym >nie wspomina... wstyd czy zalozenie ze juz >kazdy do przeczytal??? :P
bo z tego co slyszalem to o wiele lepsza jest inna ksiazka tego autora (podobny klimat) "Anioly i demony"
-
Anusia :)
zgadzam sie, Anioly i demony duzo lepsze!!!;-)
tematyka podobna tylko w troche lepszym swietle przedstawia kosciol.
a co do propozycji, to w zeszle wakacje czytalam m.in. "dobry omen" pratchett'a!w sam raz na lato!!!;-) -
Ziemniak jest bogiem...
tio, swiat wedlug Garpa, koniecznie , nie jest wprawdzie tak zabawny jak pargraff ale tez bardzo dobry.z czystym sumieniem polecam ksiazki terrego Pratcheta(wszystkie!), fantastyka ale z taka doza absudu ze sie mozna ze smiechu przekwiczec.
Pozatym Gra w klasy jesli nie masz jeszce alergii na Cortazara.Aha jesli bardzo lubisz opary absurdu - Jesien w pekinie Borisa Viana.
pozdro -
Mumin
Konrad, Lalke i Małą Apokalipse przeczytaj; -)
Ze Paragraf rządzi to wiadomo, ale slyszałem niezbyt pochlebne opinie na temat kontynuacji. Ktoś potwierdzi albo zdementuje?
-
Mumin
Konrad, Lalke i Małą Apokalipse przeczytaj; -)
Ze Paragraf rządzi to wiadomo, ale slyszałem niezbyt pochlebne opinie na temat kontynuacji. Ktoś potwierdzi albo zdementuje?
Polecam Grzesiuka, szemrani niech sobie darują, ale charakternym się na pewno spodoba; )
-
Anonim
a wiesz lalke to pewne przeczytam... w koncu ustna z tego zdawalem to wypadaloby cos wiedziec... :D
a co do kontynuacji paragrafu to ta nastepna czesc jest taka sobie (o polowe mniej smiesznych akcji) a ostatnia czesc (o ile to mozna nazwac czescia) psuje dobre wspomnienie po 1 czesci....
HA! odkrylem kolejna genialna ksiazke! jest nia Paszport Maturzysty Włodzimierza Sochackiego. czyta sie ja jednym tchem z wypiekami na twarzy......... -
Anonim
a wiesz lalke to pewne przeczytam... w koncu ustna z tego zdawalem... :D
a co do kontynuacji paragrafu to ta nastepna czesc jest taka sobie (o polowe mniej smiesznych akcji) a ostatnia czesc (o ile to mozna nazwac czescia) psuje dobre wspomnienie po nr. 1....
HA! odkrylem kolejna genialna ksiazke! jest nia Paszport Maturzysty Włodzimierza Sochackiego. czyta sie ja jednym tchem z wypiekami na twarzy......... -
Anonim
>HA! odkrylem kolejna genialna ksiazke! jest >nia Paszport Maturzysty Włodzimierza >Sochackiego. czyta sie ja jednym tchem z >wypiekami na twarzy.........
dopiero teraz? :D ja to od pierwszej klasy wiedzialem :D
>a co do kontynuacji paragrafu to ta nastepna >czesc jest taka sobie
pewnie wywolam duze kontrowersje ale paragraf 22 podobal mi sie gdzies tak do polowy potem jak dla mnie stal sie cholernie nie znosny i denerwujacy... za bardzo absurdalny...
-
thorsten
zdecydowanie Cortazar. zwlaszcza gra w klasy :oD
co tam jeszcze?
Lem
"Przygody pana Bazylka" i "Bazylek daje rade" rotfl :oD
wszystko Tomasza Piatka
Clancy (hehe kiedys mnie prof. N przylapala jak sobie uatrakcyjnialem polski lektura; oP)
co do paragrafu - ja tam lubie absurdalny humor; oD
no i best hicior - o psie, ktory jezdzil koleja :oDDD
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Mokotów
- Załóż własne grono tematyczne