Cervantes 34 [1477]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

wprawdzie wakacje sie jeszcze nie zaczely, ale jest juz blizej niz dalej i robie liste ksiazek, ktore chcialem/powinienem przeczytac :) co polecacie?????

p.s. od siebie dodam ze najlepsza ksiazka na swiecie jest Paragraf 22 J. Hellera :D
  • Anonim

"Alchemik" P. Coelho -klasyk :D
    jak ktos lubi fantasy to tez moge podac pare tytulow.
  • Anonim

"Alchemik" P. Coelho -klasyk :D
    jak ktos lubi fantasy to tez moge podac pare tytulow.
  • Anonim

OSKAR I PANI RÓŻA - Eric-Emmanuel Schmitt/ coś w rodzaju Małego Księcia/
    Mysza. Bajka nie dla dzieci-Tomek Matkowski
  • koba

zawsze można jeszcze raz przeczytać Paragraf:P
    a poza tym polecam Kocią kolyskę K. Vonneguta i ogólnie ksiazki Whartona(które osobiście bardzo lubię:)
    a także Lolitę Nabokova, o której nie wspomniałam wcześniej tylko dlatego, żeby nie wyszło,ze jedną książkę w kółko czytam:P
  • koba

ach...i jeszcze dla tych, którzy lubią historię...- Mika Waltari (ze szczególnym wskazaniem na Egipcjanina Sinuhe:P:)
  • Anonim

O tak tak, Kocia Kolyska koniecznie...i potem Rzeznia numer 5 ,Sniadanie Mistrzow, Matke Noc, Syreny z Tytana i Recydywiste (moja ulubiona) tego samego pisarza

A z klasyki Nane Zoli (hahaha) ; ),; ) polecam milosnikom naturtalizmu, ja czytalam co druga strone, bo nie moglam zniesc tych dlugasnych opisow, a milosnikom klimatow norweskich Ibsena (mniej doslowny od Zoli :) i zdecydowanie ciekawszy)
  • barte.k

Osobiscie polecam Paragraf 22 - Joseph Heller (jesli jest mozliwosc to w oryginale - jest duzo lepszy) i Komu bije dzwon - E.Hemingway (rowniez w oryginale jest lepsza)..naprawde obowiazkowe pozycje wg mnie. pozdrawiam
  • Anonim

obowiazkowo "Sprawa honoru" o losach Polski na tle lotnikow z 303... i dla osoby ktora to wciagnie Autobiografia Jana Zumbacha lotnika z 303...
  • Anonim

Jak ci się podobał Paragraf, to polecam Dick (Philip K. Dick). Też pisze dosyć psychodelicznie, tylko zdecydowanie bardziej poważnie... i baaardzo często umieszcza akcję np. na innej planecie, w przyszłości itp. Ale rządzi!
    (Widzę, że częśc z was dosyć dokładnie przeglądnęła przynajmniej część kolekcji gazety wybiórczej...)

a tak naprawdę, to zależy co lubisz:
    SF - Dick i Orson Scott Card (w zasadzie wszystkie ich rzeczy godne polecenia)
    Fantastyka - Narrenturn i Boży Bojownicy (rzomdzi)
    Obyczajowe książki - np. Zadie Smith (chociażby "Białe Zęby).

Ale chyba najbardziej polecam:
    "UDRĘKA I EKSTAZA" Stone'a - fabularna biografia Michała Anioła... genialna!
  • Anonim

wiekszosc ksiazek Dick'a i Narrenturn juz mam skreslone z listy :)

p.s. zadzwiajace jest ze po takim boomie na kod leonarda da vinci (czy pottera) nikt o tym nie wspomina... wstyd czy zalozenie ze juz kazdy do przeczytal??? :P

a znacie swiat wg Garpa Irvinga???
  • Anonim

>p.s. zadzwiajace jest ze po takim boomie na >kod leonarda da vinci (czy pottera) nikt o tym >nie wspomina... wstyd czy zalozenie ze juz >kazdy do przeczytal??? :P

bo z tego co slyszalem to o wiele lepsza jest inna ksiazka tego autora (podobny klimat) "Anioly i demony"

• Anusia :)

zgadzam sie, Anioly i demony duzo lepsze!!!;-)
    tematyka podobna tylko w troche lepszym swietle przedstawia kosciol.

a co do propozycji, to w zeszle wakacje czytalam m.in. "dobry omen" pratchett'a!w sam raz na lato!!!;-)
  • Ziemniak jest bogiem...

tio, swiat wedlug Garpa, koniecznie , nie jest wprawdzie tak zabawny jak pargraff ale tez bardzo dobry.z czystym sumieniem polecam ksiazki terrego Pratcheta(wszystkie!), fantastyka ale z taka doza absudu ze sie mozna ze smiechu przekwiczec.
    Pozatym Gra w klasy jesli nie masz jeszce alergii na Cortazara.Aha jesli bardzo lubisz opary absurdu - Jesien w pekinie Borisa Viana.
    pozdro
  • Mumin

Konrad, Lalke i Małą Apokalipse przeczytaj; -)

Ze Paragraf rządzi to wiadomo, ale slyszałem niezbyt pochlebne opinie na temat kontynuacji. Ktoś potwierdzi albo zdementuje?
  • Mumin

Konrad, Lalke i Małą Apokalipse przeczytaj; -)

Ze Paragraf rządzi to wiadomo, ale slyszałem niezbyt pochlebne opinie na temat kontynuacji. Ktoś potwierdzi albo zdementuje?
    Polecam Grzesiuka, szemrani niech sobie darują, ale charakternym się na pewno spodoba; )
  • Anonim

a wiesz lalke to pewne przeczytam... w koncu ustna z tego zdawalem to wypadaloby cos wiedziec... :D

a co do kontynuacji paragrafu to ta nastepna czesc jest taka sobie (o polowe mniej smiesznych akcji) a ostatnia czesc (o ile to mozna nazwac czescia) psuje dobre wspomnienie po 1 czesci....

HA! odkrylem kolejna genialna ksiazke! jest nia Paszport Maturzysty Włodzimierza Sochackiego. czyta sie ja jednym tchem z wypiekami na twarzy.........
  • Anonim

a wiesz lalke to pewne przeczytam... w koncu ustna z tego zdawalem... :D

a co do kontynuacji paragrafu to ta nastepna czesc jest taka sobie (o polowe mniej smiesznych akcji) a ostatnia czesc (o ile to mozna nazwac czescia) psuje dobre wspomnienie po nr. 1....

HA! odkrylem kolejna genialna ksiazke! jest nia Paszport Maturzysty Włodzimierza Sochackiego. czyta sie ja jednym tchem z wypiekami na twarzy.........
  • Anonim

>HA! odkrylem kolejna genialna ksiazke! jest >nia Paszport Maturzysty Włodzimierza >Sochackiego. czyta sie ja jednym tchem z >wypiekami na twarzy.........

dopiero teraz? :D ja to od pierwszej klasy wiedzialem :D

>a co do kontynuacji paragrafu to ta nastepna >czesc jest taka sobie

pewnie wywolam duze kontrowersje ale paragraf 22 podobal mi sie gdzies tak do polowy potem jak dla mnie stal sie cholernie nie znosny i denerwujacy... za bardzo absurdalny...

• thorsten

zdecydowanie Cortazar. zwlaszcza gra w klasy :oD

co tam jeszcze?
    Lem
    "Przygody pana Bazylka" i "Bazylek daje rade" rotfl :oD
    wszystko Tomasza Piatka
    Clancy (hehe kiedys mnie prof. N przylapala jak sobie uatrakcyjnialem polski lektura; oP)
    co do paragrafu - ja tam lubie absurdalny humor; oD

no i best hicior - o psie, ktory jezdzil koleja :oDDD
  • 1
  • 2
| |

nasza buda zajefajna. wszystkie ogłoszenia wrzucane poza wyznaczonymi wątkami usuwane będą be...

Fotki

Miejsca grona (1)