- 1
- 2
-
Kajuś :D
Czy ktos jest na polimerach moze cos blizej napisac o tej specjalnosci? lyszalam ze na 7 semestrze na laborce trzeba sie dzielic na jakies grupy a potem wybiera sie opiekuna w postaci prof Rokiciego , Florjańczyka itd jak to jest? O co chodzi ? O i czy wiecie jak z praktykami? Gdzie sie odbywaja? -
ender
z tego co wiem, to praktyki u nas na wydziale trzeba samemu sobie złatwić..... tak więc będziesz je odbywała tam gdzie chcesz...... o ile uda ci się tam dobić...... -
kurcze to kiepsko, słyszałam że Gliński zajmuje sie przydzielaniem praktyk.Hmm widze ze od kuchni to inaczej wyglada... -
ender
gliński zajmuje się praktykami, ale to ty mówisz mu gdzie je sobie załatwiłaś i czy wydział ci może to uznać (oczywiście jeszcze przed odbyciem praktyk). możesz też zaliczyć praktyki wycieczką...... -
-
Do Oświecimia? Coś o tym słyszałam - to taka lewizna w ramach odbebnienia praktyk:D A jak jest ogolnie na tej specjalnosci? Prowadzacy sa normalni? Na kogo uważać? -
pralina
Witam!
Tak soe sklada ze skonczylam specjalizacje polimery, dyplom i obecnie doktorat u Floriamczyka. Specjalizacja jest moim zdaniem bardzo ciekawa, mozna sie sporo nauczyc, polecam wyklady Rokickiego, i dwóch Florianczyków. Zreszta równiez polecam dyplom u prof. Florianczyka. Co do praktyk mozna wybrac praktyki w Instytucie Chemii Przemyslowej, sa zalatwiane w Katedrze i zajmuje sie nimi Kazek Dabrowski, tematy sa bardzo rózne, praktyki trwaja okolo miesiaca, oczywiscie mozna pojechac do Oswiecimia (bardzo mila wycieczka) lub np wyjechac tak ja bylo w moim przypadku na praktyki do Niemiec (Instytut Dechema Frankfurt) No i oczywiscie zapraszam na polimery!! -
dzieki wielkie za info:) a wiesz moze jak z robotą po tej specjalnosci? -
pralina
no chyba nie jest najgorzej, wiekszosc po tej specjalizacji znalazlo prace i chyba nie narzekaja jakos strasznie, chociaz zawsze mogloby byc lepiej -
paulina
hej, a powie mi ktos cos o wyborze opiekuna. kiedy sie to robi i z posrod kogo mozna wybrac? ja slyszalam ze jakas przejscowka tam jest czy cos takiego. pomozcie -
Paulinko masz na mysli juz opiekuna do pracy dyplomowej? Podobno po laboratorium trzeba sie zapisywac do okreslonego delikwenta albo on sam sobie wybiera.Duzo chetnych jest podobno do Florjanczyka , ale czy wtedy o wyborze najbardziej obleganego decyduja oceny to tez nie wiem:( Wlasciwie ludzie mowia ogolnie i pewnie wszystko wyjdzie w praniu .....pozdrawiam! -
................................
czy ktos moze mi powiedziec kiedy jest egzamin z rokickiego??pliss wazne!!! -
Plinka
-
czy jestes pewna ze we wtorek?? bo 27 to wtorek? czy jakies inne terminy sa przewidziane?? -
Madzik
Ten termin jest na pewno, wtorek 27.01 o 10. A następne to, wg dzisiejszych ustaleń, 6.02 i 12.02. Tylko to są raczej poprawkowe i Profesor powiedział, że dla 2 osób nie będzie robil pisemnego, tylko ustny. -
czy ktos moze napisac o ktorej w piatek 06,02 jest egzamin z rokiego?? -
Amma
-
czy moze ktos wrzucic te pytanka z pierwszego terminu, chetniej grupa z poliamidami:) pozdr -
Amma
zestaw_1
1.podaj schemat syntezy dwóch polimerów biodegradowalnych: polilaktydu i kopolimeru kw.tereftalowego i adypinowego z 1,4-butanodiolem. Czy poli(tereftalan etylenu) zalicza sie do polimerów biodegradowalnych
2.podaj schemat otrzymywania elastomerów poliuretanowych. Jak otrzymuje się usieciowane kowalencyjnie pianki poliuretanowe.
3. z jakich surowców otrzymuje się poliamid 6 i poliamid 66. Jak udaje się zachować założony stosunek stechiometryczny grup funkcyjnych
zestaw_2
1.wymień podstawowe różnice pomiędzy polireakcją stopniową i łańcuchową, którą z nich wytwarza się większość polimerów wielkotonażowych, wymień ważniejsze polimery "polikondensacyjne" i "polimeryzacyjne"
2. podaj jakie reakcje biegną w procesie otrzymywania poliwęglanu aromatycznego (dwa etapy). Porównaj szybkość reakcji warunkujące uzyskanie dużego ciężaru cząsteczkowego PC
3.jak wpływa zmiana reaktywności grup funkcyjnych intermonomeru na makro- i mikroskład interbipolikondensatu. Jak można określić skład kopolikondensatów? Co to jest temperatura izokinetyczna? -
-
czy ktos moglby mi wyslac najnowsze slajdy z rokiego. mail marta.ossowska@wp.pl
- 1
- 2