Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Tu wpisujcie problemy z zadaniami itp. :)

Ja mam problem ze zrozumieniem tego:
    W trakcie rozpadu 223/88 Ra przekształcił sie w 211/84 Po. Ile cząstek alfa i beta minus zostało wyemitowanych w trakcie przemiany?

Prosze o pomoc :)
  • bulik

3 czastki alfa i 2 czastki beta minus
  • Anonim

No ja wiem ze tyle wychodzi :) Ale na jakiej zasadzie?
  • Anonim

najpierw patrzysz na liczby masowe (liczydz deltę) i dzielisz przez 4 = liczba przebian Alfa. Dalej dopełnias atomową liczbę przenianami B.
  • Anonim

Babka od toksykologi zadała nam zadanie a ja niemam pojęcia jak je mam rozwiązać. Zadanie brzmi:
    Toksyczny związek zawiera :77,4% C
    7,5% H
    15,1% N
    dp=3,21
    niechodzi mi o samo rozwiązanie tylko o wyjasnienie jak to zrobić. Bo co mi da samo rozwiązanie skoro niebęde umiał tego zrobić.
  • Anonim

musisz podzielic procenty przez masy atomowe poszczególnych pierwiastków czyli
    C:H:N = 77,4/12:7,5/1:15,1/14 = 6,45:7,5:1,08= 6:7:1
    To jest stosunek ilosciowy atomów poszczególnych pierwiastków w czasteczce tej substancji. Nie wiem niestety co to jest dp al z tego możesz obliczyć pewnie masę czasteczkową jeśli wyjdzie taka sama jak czasteczki C6H7N to taki jest wzór tej substancji jeśli jest inny to mnozysz ilość wszystkich atomów przez iloraz masy wyliczonej z dp i masy cząsteczki otrzymanej z proporcji. Ale podejrzewam że tą cząsteczką bedzie anilina powodzenia:)
  • Anonim

Witam wszystkim. Mam takie zadanie: 209/84 Po ulega przemianie (alfa) z okresem polowniczego rozpadu rownym 102 lata. Oblicz, ile czasu musi uplynac, aby ze 100 mg 209/84 Po zostalo 25 mg tego pierwiastka. Potrzebuje do niego wzoru i dokladnego wyjasnienia tego wzoru. Szukalem w necie ale nigdzie nie moge tego znalesc albo moze nie umiem. Z gory dziekuje za pomoc. P.S. Przepraszam ze nie pisze z polskimi znakami ale cos mi sie pochrzanilo z klawiatura :]
  • Anonim

po co ci wzór, okres połowicznego rozpadu = po danym okresie zostanie ci połowa jakiegoś pierwiastka (to tak w uproszczeniu bardzo dużym)
    okres rozpadu tego Polonu masz 102 lata i masz go 100 mg...

czyly...
    po 102 latach zostanie ci połowa (50mg)
    po następnych 102 latach zostanie ci połowa z połowy (25 mg)

żeby ci tyle tego pierwiastka zostało muszą minąć 204 lata.

oczywiście jest jeszcze na coś takiego wzór który ciężko tu będzie wpisać ale czasem wystarczy pokminić.

p.s. (jestem chory mam nadzieje że nic mi się nie popieprzyło..)
  • Anonim

aha dzieki bardzo za bardzo szybka odpowiedz :) Nie wiedzialem wogole co to jest ten okres polowniczego rozpadu bo mielismy troche ciezkie warunki do zrozumienia tego; ) Jeszcze raz dzieki za pomoc :)
  • Anonim

Witam.

Będe bardzo wdzieczny jeśli mi pomozecie, mam na jutro pare przykładów z chemii musze sie uczyć polaka więc nie chce mi się siedzieć nad chemią oto one:

Li+H2o ->
    Li2o+H2o ->
    Cao+h20 ->
    alcl3+Naoh ->
    Mnso4+koh ->
    fe(oh)3+n205 ->
    koh+p4o10 ->
    lioh+hbr ->

Z góry dzięki za pomoc; ]
  • Freestajlo

Równania reakcji (tylko cząsteczkowo):
    2Li + 2H2O --> 2LiOH + H2
    Li2O + H2O --> 2LiOH
    CaO + H2O --> Ca(OH)2
    AlCl3 + 4NaOH --> Na[Al(OH)4] + 3NaCl
    MnSO4 + 2KOH --> Mn(OH)2 + K2SO4
    2Fe(OH)3 + 3N2O5 --> 2Fe(NO3)3 + 3H2O
    12KOH + P4O10 --> 4K3PO4 + 6H2O
    LiOH + HBr --> LiBr + H2O

Hmm, dopiero teraz zauważyłem, że to miało być na dzisiaj:] Ale mam nadzieję, że się przyda.
  • Anonim

Wkońcu przepisałem w szkole na przewie ale dzięki za odpowiedź, następnym razem będe wcześniej pisał :]
  • Kołcz

A teraz zadanko z chemii fizycznej:
    W temp 25C prędkość średnia, kwadratowa pewnego gazu jest równa połowie prędkości śr. kwad. atomów Helu. Oblicz mase molową tego gazu.

Nie mam zielonego pojęcia jak rozwiązać to zadanie, szukałem czegoś w neci na ten temat i nieiwele znalazłem, jeżeli ktoś ma pod ręką jakąś sensowną strone o chemii fizycznej to będe wdzięczny za linka.
  • Anonim

śr. pr. kwadr. c=sqrt{(3RT)/M} dalej chyba sobie poradzisz?
  • Kołcz

Dzięki!
    Wynikało by z tego że masa molowa tego gazu to 16, prawda? Już nie wnikając czym jest R bo to bez znaczenia. Masz może jakiego linka gdzie było by o tym coś więcej?
  • Anonim

To akurat wygrzebałem w Podstawach Chemii Fizycznej Atkinsa, którą to książkę mam na pulpicie; ] ale myślę, że znajdziesz coś w sieci szukając więcej na temat kinetycznej teorii gazu doskonałego.
  • sajmon

mam pytanko ,wydaje mnie sie bajecznie proste ale sie musze Was esperci zapytac!!!Mianowicie, jezeli mamy w jednym naczyniu np.kolbie dwa rozpuszczalniki wode i alkohol etylowy to jaka jest najlepsza metoda ich rozdzialu!!??ja mysle by skorzystac z wyparki albo z destylacji ??czyzbym myslal dobrze!!!dzieki z gory za pomoc :D:D:D
  • wower

Nie rozdzielisz calkowicie tylko destylujac (tworzy sie mieszanina azeotropowa), bedziesz musial np. dodac cos co pochlonie wode...
  • Freestajlo

Albo destylacja pod zmienionym ciśnieniem:)
  • sajmon

....Dzieki jeszcze raz za pomoc...Tak myslalem,ze tworzy sie mieszanina azeotropowa wiec ta destylacja nie jest w cale poprawna odpowiedzia!!ale na potrzeby liceum jest wystarczajaca!!No to do uslyszenia!!!Thanks for help:)
| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)