-
Pałla
Czym jest stan kwantowy? Sorry, że tak na gronie tematycznym..ale chciałabym, zeby ktoś z was wytłumaczył mi to swoimi słowami. Bardzo proszę o pomoc - w poniedzialek mam kartkowke z chemii... -
Anonim
Popieram pytanie.
Ostatnio na chemii kolega z ławki po wyczytaniu przez chemicę mojego nazwiska powiedział ze mną równocześnie "jestem", chemiczka zbulwersowana rzekła" nie ma 2 takich samych stanów kwantowych!" i do tego jeszcze jakieś wytłumaczenie, którego nie pamiętam. -
Łókasz
może miała na myśli że nie możecie przebywać w tym samym miejscu jednocześnie; p
(np ty miałeś współrzedne x,y,z to on ich już nie mógł mieć) -
Anonim
-
-
Anonim
generalnie to temat o zadaniach byłby lepszy. chodzi o to, że nie występują dwa elektrony w takim samym stanie. s
tanu dwóch elektronów nie mogą opisywać takie same liczby kwantowe. muszą się różnić chociaż jedną.
np. mają różne spiny. piszą o tym w każdym podręczniku. -
Kropla
Tylko teraz sie zastanawiam, czy uczniowie sa bozonami czy fermionami, bo od tego zalezy, czy mozemy zastosowac zakaz Pauliego... -
angel
hmm stan kwantowy... - nie bardzo wiem, co przez to rozumieć... w atomie energie elektronu są skwantowane, to znaczy, że elektron nie może zmieniać swojej energii sposób ciągły a tylko pomiędzy określonymi wartościami (tzw.poziomy energii). Np. jeśli chcemy aby elektron przeszedł z jednej powłoki na powłokę o wyższej energii, musimy dostarczyć mu takiej jednorazowej porcji (kwantu) energii, która równa jest różnicy między energiami tych dwóch powłok. Elektron nie może istnieć w stanie energetycznym pomiędzy poziomami dozwolonymi. -
Anonim
Jakbyście potrzebowali pomocy z chemii:
http://www.zaliczaj.pl/
Rozwiązujemy za free :) Zapraszamy :)