Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • czarna maupa :]

związanych z chemią, gdyż zdaję w tym roku maturę z chemii i wybieram się na jakieś chemiczne studia, ale chciałabym poznać waszą opinię. Sama jestem zainteresowana:
    AM - Farmacja,
    UW - Chemia,
    PW - Inżynieria Chemiczna i Technologia Chemiczna
    SGGW - Technologia żywienia

Dzięki za rady, opinie itd :))
  • Anonim

Ja kończyłam technologię chemiczną ale na Politechnice Szczecińskiej - fajnie było
  • Marta.... jest pięknie :-))

serdecznie odradzam chemię na UW,chyba że uwielbiasz fizykę :-) i masz baaaaardzo duuuuużo cierpliwości do ch.organicznej,
    ale tak ogólnie jest bardzo fajnie-na pewno nauczysz sie pisać podania.... :-)

tak sie składa, że nie przepadam w ogóle za fizyką, bo 2 lata w liceum straciłam, bo facet pisał jakieś wzorki na tablicy, nic nie tłumaczył, a żeby mieć 3 na koniec roku trzeba bylo przepisac 10 zadań z obojetniej jakiej ksiazki i powiedziec ze umiem np. jakies tam prawa. wiec z fizyki za duzo nie umiem :D hyhy.

tak sie składa, że nie przepadam w ogóle za fizyką, bo 2 lata w liceum straciłam, bo facet pisał jakieś wzorki na tablicy, nic nie tłumaczył, a żeby mieć 3 na koniec roku trzeba bylo przepisac 10 zadań z obojetniej jakiej ksiazki i powiedziec ze umiem np. jakies tam prawa. wiec z fizyki za duzo nie umiem :D hyhy.

• Anonim

przylaczam sie do opinii Marty, mojej wspolstudentki :) na pierwszym roku nienawidzisz fizyki, na drugim organow a na trzecim psioczysz na spektro (ale na trzecim to juz luz :)
  • Anonim

Na pierwszym roku chyba wszyscy walczą z fizyką - ale można się przyzwyczaić
  • Anonim

ale my nie walczymy z fizyka tylko z fizykami :D kwestia tego czy zaliczysz bezproblemowo fizyke czy organy zalezy tylko od szczescia i tego, czy dobry sprawdzajacy sie trafi :) jedna wielka loteria! do tej pory nie zapomne jak na ktoryms z rzedu juz kolokwium z organow w tresci zadania bylo "uzyj dowolnego halogenku" no i ciach! wszyscy jak dowolnego, to uzyli chlorku :) i co sie okazalo? mimo, ze mieli super rozwiazene zadanie dostali u pewnego pana sprawdzajacego (i tylko u niego) 5/10 pkt, bo to trzeba bylo bromku uzyc!
  • Anonim

po kolejnym kolosie z organow, do dr C. przychodzi studentka z tomiszczem McMurry'ego: "Panie doktorze, ale przeciez w tejze ksiazce jest identyczne zadanie rozwiazane dokladnie tak jak ja zrobilam tutaj, dlaczego dostalam 5/10 pkt.?" na co Pan sprawdzajacy odpowiada: "bo uzyla Pani za drogiego odczynnika". Takze moja droga nie idz do nas na wydzial, jak nie chcesz osiwiec i nabawic sie wrzodow zoladka :)
  • Anonim

U mnie świty też się trafiały - a właściwie o wrzody to mnie przyprawił (prawie) gośc od TERMY. Dzień wpisu u niego uważam za najszczęśliwszy w moim życiu - bo nie musiałam go już oglądać.
  • Marta.... jest pięknie :-))

Z tego co słyszę od mojego kumpla- na PW jest całkiem spoko.Czasami jak słucham tego,co mówi,to żałuję,że nie jestem na polibudzie,no ale na uniwerek nie bylo egzaminów....chciało się iść łatwiznę,to teraz trzeba się męczyć...
    A na organach( UW ) musisz znać ceny wyszystkich używanych substancji,żeby nie użyć za drogiej...albo nie robić zbyt długiej syntezy-gdyż to też jest nieekonomiczne...nieważne,że pracownia,na której możesz poznać odczynniki, jest dopiero jak zaliczysz dwa semestry teorii...
  • Anonim

to chyba wszędzie tak jest
  • spadochron:)

a ja jestem na nieco innym kierunku o nazwie Oddzial Medycyny Laboratoryjnej;p szczerze mowiac nie polecam bynajmniej na AM w Katowicach a juz nie wspomne o systemi 3+2 gdzie przez 3 lata masz wszystko i nie masz czasu na nic zajecia od 8 do 20 i soboty tez ise zdazaja;) ale studia interesujace duzo chemii duzo bilogii jesli chodzi o fizyke to tylko:
    - biofizyka
    -chemia fizyczna
    -analiza instrumentalna
    no i chyba tyle;)
    Studia ogolnie sa fajne ale nie system 3+2 ja osobiscie odradzam licencjaty;)
  • Mike_D

Witam.
    Jestem na 1 roku studiow doktoranckich na UW i nie uwazam, zeby bylo az tak strasznie. Przezylem fizyke, chemie organiczna, jak rowniez kwantowa :) Wiem, ze sa bardzo wredni ludzie (patrz wspomniany wczesniej Mr Chmurski), ale dla chcacego nic trudnego. Zycze wytrwalosci koleznakom chemiczkom :)
    Lacze pozdrowienia.
  • Anonim

Rozumiem ze wiesz co oznacza duet Temeriusz Gadomski? Czy moze organy z Mieczkowskim miales?
  • Mike_D

Na organach mialem przyjemnosc z niezapomnianym Andrew Temeriuszem :) Fizyke natomiast z Janowska. Gorsza o wiele niz Gad.
  • wróbelek

u mnie na chemii na UŚiu też wiele osób narzeka na fizykę czy nawet na matmę,ale to zależy od nastawienia-ja tam lubię te wzorki i różniste eksperymenty na laborkach.ta nauka jest ciekawa tylko prowadzący mogą być różni.
  • wróbelek

do mike'a na jakiej katedrze doktorat???
  • Anonim

no wlasnie :) gdzie sie doktorujesz? z kim? :D
| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)