Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

hej. nie iwem czy już był taki temat, czy nie. lubicie lub co po niektórzy studiujecie chemie więc chciałabym Was zapytać co tak naprawde można robić po niej??
  • Tchemik

Wiele mozna po niej robic.
    Mozna np zostac na uczelni na doktoracie.

Pozdro
    Tchemik
  • TaKi SoBiE kToŚ

mozna tez pracowac dla firmy proszkow badz wolomin :) <joke>

a tak na prawde to zalezy od tego co Cie interesuje i na jaka specjalizacje pojdziesz :) mozesz np: trafic do firmy farmaceutycznej lub kosmetycznej
  • Gabusia :)

dokladnie..moze pracowac w wielu dziedzinach przemyslu..jestem na specjalnosci chemia surfaktantow i ukladow zdyspergowanych:) a to przydaje sie i w farmacji i przemysle kosmetycznym(kremy nie kremy,szampony,mydla;) ) jak i w innych dziedzinach-spieniacze wystepuja tez w piwie;).Pozdrawiam:)
  • Anonim

jeju..... jaką masz nazwe specjalności!! od razu mnie przestraszyło!!; -) ihihih
  • Anonim

ja robię doktorat; -)
  • Radzio

Można też dostać Nobla, jak się ktoś postara :P Możliwości jest wiele :]
  • veebee

dla mnie tylko i wylacznie uczelnia
    choc z pewnoscia nie tutaj:)

natomiast ja moglabym cos wykladac
    ale to tez nie w polsce raczej
  • wower

Jak nie skarzą Sadama to pewnie bedzie szukal nastepcy chemicznego Ali'ego...

A ja (jezeli znajde zatrudnienie w najblizszej okolicy, ale pewnie nie, bo jestem zadny przygod) to w przyszlosci bede wytwarzal:

- kaski na budowe
    - folie w ktorych dobrze zakisa siano :) ("Bo wie nawet zona sołtysa, ze w foliach NAZWA_FIRMY najlepiej zakisa")
    - farby proszkowe :)

• kulka

a po chemii drugi kierunek:P
    joke
    tak naprawde to chemik posiada ogromne umiejetnosci. Umie to co farmaceuta, to co analityk medyczny, to colaborant, to co inżynier, to co nauczyciel.. tylko trzeba się dobrze zakręcić...
  • wower

To co inzynier...to umie ten kto jest inzynierem:) Chemik nie musi byc inzynierem. W sumie chemik to chemik, a my inzynierzy (przyszli) to raczej technolodzy jestesmy, no ale chemiczni oczywiscie.
  • Anonim

chemicy sa bardzo poszukiwani jako przedstawieciele farmaceutyczni(razem z biologami) chetniej od farmaceutow.

dlaczego?

bo farmaceuci wiedza za duzo o skutkach ubocznych lekow proponowanych lekarzowi ...
  • Garneck

>Devilka napisała:
    >chemicy sa bardzo poszukiwani jako przedstawieciele
    >farmaceutyczni(razem z biologami) chetniej od farmaceutow.
    >
    >dlaczego?
    >
    >bo farmaceuci wiedza za duzo o skutkach ubocznych lekow
    >proponowanych lekarzowi ...

Hehehe, no co racja to racja. Ja z tego powodu płakać nie będę, tym bardziej że ofert pracy jako rep jest jak grzybów po deszczu; )
  • sajmon

a nie wiem czy wiecie ale ostatnio opublikowano w usa ze czasteczki wody lacza sie za pomocą wiazań w ksztalcie warkoczy!! ( tak takich jakie sobie dziewczynki pleta:P) !!czy to nie cudowne hehe
    P.S. a w ogole to chemia kwantowa ( w szzegolnosci teoretyczna) ma wiele mozliwosci!!np odkryto ostatnio ze istnieje zwiazek ArHCl!!
  • wower

sajmon cieszymy sie razem z Toba;) ale co to ma do tematu? :)

Zlosliwy jestem, ale to przez ferie, brakuje mi nauki;)

A chemia kwantowa, no coz ten kierunek chyba na nasze warunki nie jest najlepszy. Brakuje nam w Polsce dobrych komputerow (takich co to by z Kasparowem w szachy wygrywaly;p). Ale jak ktos umie angielski to USA stoi otworem. Wogole USA zatrudni kazda liczbe chemikow. Ale ja predzej pojde do Saddama niz USA. USA ma dobre tylko fast-foody; ]
  • Garneck

>wower napisał
    >USA ma dobre tylko fast-foody; ]

I samochody, i pieniądze..
  • wower

Od samochodow to sa Niemcy. Amerykanie maja "krowy" o zuzyciu ropy wiekszym niz "nasz" Rudy 102; ]
    A pieniadze? Szczescia nie daja... :)
  • Anonim

dopiero zakupy...;)
  • wower

a wiec to dlatego tak długo je robicie... :)
  • Garneck

>wower napisał
    >Od samochodow to sa Niemcy. Amerykanie maja "krowy" o
    >zuzyciu ropy wiekszym niz "nasz" Rudy 102; ]

wower, ty chyba nigdy w USA nie byłeś :>

| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)