Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • NOname

Witam. Dzisiaj mam pytanie, jak zabarwić płomień w ogóle? Odkryłem, że miedź zanurzona w etylu ładnie się pali na zielono. A potrzebuję różowego i niebieskiego, znacie inne pierwiastki niz ind lub lit, ktore zapewnia mi ten kolor? (najlepiej tanie i łatwo dostępne)
  • Anonim

Na różowo to o ilę się nie mylę potas...;]
  • Olas-Asias :)

sód - żółty,
    potas - fioletowy, liliowy,
    miedz - niebieski,
    stront - karminowo-czerwony,
    wapń - ceglastoczerwony lub pomarańczowy,
    bar - zielony, jasnozielony, biały,
    lit - różowoczerwony, ciemnoliliowy, fioletowy (inny niż potas).
    Inne pierwiastki barwiące płomień (ale rzadko/ lub wcale/ wykorzystywane) to: bor - zielony, rubid- żółto- fioletowy, cez - fioletowo-niebieski
    Ba2+ - żółto zielony
    Sr2+ - karminowy
    Ca2+ - ceglastoczerwony

a tu jeszcze wizualizacja niektórych
    http://www.eioba.pl/a76452/pierwias...
  • Słyszałam że saletra<taka do peklowania mięsa> zmienia barwę płomienia w kuchence gazowej na różowo;p
  • Anonim

W 50 ml denaturatu należy rozpuścić następujące substancje w celu otrzymania koloru:
    żółtego - 12g NaCl
    różowego - 5g KNO3+2g CaCl2
    niebieskiego - 12g Pb(NO3)2
    czerwonego - 12g Sr(NO3)2
    zielonego - 12g Cu(NO3)2
    fioletowego - 7g KNO3+2g H3BO3
  • sodek

koloru cieczy czy ognia ?

a wogole to jest to wykorzystywane w pirotechnice do fajerwerkow
  • Korek

ognia. Co do Pb(NO3)2 to niebieski jesttylko przez chwile i u dołu płomienia
  • Sapiense veritas

Można jeszcze się pobawić w próbę Meisnera z Cyną - pozwala ogólnie na łatwe i przyjemne wykrycie Sn , Sn2+ Sn4+ przez przeprowdzenie w nietrwały SnH4
    Ogólnie działa to tak , że Cynowodór w redukującym części nie świecącego palnika redukuje się i widać takie błyski niebieskie .
    A robi się prosto : do roztworu dodaje się stężony HCl i sproszkowany cynk. Wydziela się wodór który reaguje z cyną i tworzy się cynowodór.Najlepiej zanurzyć w uzyskany roztwór dno próbówki i podłożyć pod palnik , chyba wystarczy tylko 150 stopni C.

Ciekawe jest jeszcze zielony płomień palącego się esteru metylowego (lub etylowego) kwasu ortoborowego. A robi się tak że suchą sól kwasu ortoborowego zakwasza się stężonym siarkowym (VI) i wali się ile da alkoholu, a potem podpalasz zapalniczką (lub palnikiem :P ) i obserwuje się bardzo fajny efekt :)
  • Katarzyna Luteracka

Kręcę krótki film reklamowy. W jednej scenie pokazuje kolbę, podgrzewaną czerwonym ogniem. Jak uzyskac taki efekt wizualny? Czy wystarczy, że przygotuję jedną z powyższych mieszanek i posypię nią palnik a ona zabarwi mi płomień na czerwono? Czy moge zastosować gaz propan lub propan-butan?
    Czy mieszanki same w sobie sa reaktywne i się beda palić ?

Z góry dziękuje za odpowiedż.
  • Anonim

Jakbyście potrzebowali pomocy z chemii:
    http://www.zaliczaj.pl/
    Rozwiązujemy za free :) Zapraszamy :)
| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)