CHINY [1305]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Michelle Kowalska

Witam wszystkich majacych chociazby najmniejsze pojecie o Chinach; )
    Chodzędo 2. klasy liceum i jestem juz pewna tego, czym chce sie zajac w przyszlosci.. Chcialabym byc tlumaczem (przysieglym) jezyka chinskiego.
    Mieszkam na Śląsku, ale (mimo sprzeciwow moich rodzicow; ) ) jestem gotowa na studiowanie w innym, odleglym miescie czy nawet zagranicą ... Chcialabym otrzymac odpowiedzi na te pytania:
    1. W jakim miescie ( Polska i zagranica) mozna studiowac sinologie?
    2. Jakie sa warunki studiowania zagranicą? (Jestem zainteresowana Wiedniem, Berlinem.. ale mogą byc tez inne miejsca; ) )
    3. Jakie sa koszty utrzymania podczas studiow w Polsce (Poznan, Warszawa, Łódź) i zagranicą?
    Mam nadzieje, ze poswiecicie mi chwile i odpowiecie, bo.. sinologia to po prostu moje marzenie; ) Pozdrawiam, M.; )
  • użytkownik usunięty

1. Warszawa i Poznań. Coś tam słyszałam, że są w Polsce jeszcze jakieś pseudo-sinologie, ale jeśli myślisz o tym kierunku poważnie, pozostają Ci tylko te dwa miejsca.
    2. Ojej, wiem tylko, jak to działa w GB. Tam masz cały system (UCAS), który cię prowadzi przez system rekrutacji. Piszesz Personal Statement, dostajesz rekomendację i świstek od nauczycieli z Twoimi przewidywanymi wynikami na maturze. Na podstawie tego wysyłają Ci zaproszenie bądź też nie. Napiszą Ci, ile procent musisz dostać na maturze, aby się dostać.
    Średnio się orientuję, jeśli chodzi o inne kraje europejskie. Ale ogólnie to albo chcą matury międzynarodowej (dobrze, żebyś ją miała), albo zwykłej matury (zazwyczaj jej nie przyjmują, bo nie wiedzą, jak ją przeliczać na ich warunki), albo dobrych wyników na świadectwie, co jest wg mnie paranoją.
    3. To zależy, jak bardzo tragiczne warunki jesteś w stanie znieść i jak mało jesteś w stanie jeść. Mieszkanie w Warszawie idzie wynajmować nawet za 400zł, jeśli jest to zadupie i składasz się w kilka osób.

A, no i musisz przykoksować na maturze, bo wymagają w okolicach 95% na sino.
  • Michelle Kowalska

Co do GB slyszalam, ze studia sa tam bardzo drogie, kazdy rok kosztowac bedzie ok. 9 tys funtow .. (takie sa przynajmniej przewidywania na 2012 rok).
    Co do mojej matury, to planuje zdawac rozsz. polski, rozsz. niemiecki i dwujezyczny angielski..
    A co sadzi sie o studiowaniu w Wiedniu czy w Berlinie? Troche obawiam sie kosztow utrzymania i tego, ze wyklady beda prowadzone po niemiecku..
  • Michelle Kowalska

Chcialabym sie jeszcze dowiedziec, co myślicie o anglistyce z programem tlumaczeniowym chinskim na UŚ?