Cień wiatru [645]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • abcd abcd

czy te z was, które czytały już Marinę, zgadzają się z tą recenzją?
  • _Asiunia_

Właśnie skończyłam; )
    Jak to zwykle u Zafona, Marinę czytało się szybko i całkiem przyjemnie, jednak dla mnie historia trochę za prosta i pozbawiona dreszczyku emocji tak jak Cień wiatru albo chociaż Gra anioła. Niestety.

A co do recenzji uważam, że jest dość ostra, ale z kilkoma kwestiami się zgadzam. Np. nie podobały mi się te dziwne eksperymenty Kolvenika z ciałami ludzi. Było to dość obrzydliwe i niezbyt realne.

Nie mniej jednak nie żałuję lekturki. Przeczytam wszystko co napisze Zafon;)
  • abcd abcd

ja wlasnie równiez jest juz po przeczytaniu.
    generalnie ksiazka jest dosyc dziwna:)
    i bedac juz na ostatnich 60stronach zastanawialam sie skad ten tytul skoro ksiazka opowiada zupelnie o czym innym...
    wydaje mi sie ze Zafon chcial troche za duzo upchnac w jedna powiesc, bo przez watek Kolvenika uszczuplil watek Oscara i Mariny; ) ale ja horrory/kryminały/thillery lubie i choc moze faktycznie niektore rzeczy byly obrzydliwe, to mi sie podobalo:D
    jak narazie jestem ksiazka oczarowana :) nie umiem do konca okreslic dlaczego. zanim zajrzalam do ksiazki, przeczytalam kilka pierwszych linijek tego artykulu i balam sie, ze znow sie rozczaruje jak przy 'grze aniola'. Jednak wbrew oczekiwaniom nabralam takiego optymizmu dla tej ksiazki, ze nawet 'zombie' tego nie zmienily;p
    ogolem wywarła na mnie duuuużo lepsze wrazenie niz 'gra aniola' (ktora swoja droga zamierzam przeczytac raz jeszcze, aby to wrazenie poprawic;p)
  • jo

No to dołączam do grona tych którzy są już po lekturze "Mariny". Moim zdaniem książka jest świetna, zaskakująca, momentami naprawdę straszna i przede wszystkim wciągająca. Inna niż "Cień" czy "Gra", więc nie robię porównań. Chyba podziwiam Zafona już za sam pomysł na fabułę - mroczną, przerażającą i niby irracjonalną..
    Jego książki po prostu się chłonie;)
  • J@6łuCh0

mi bardzo podobała się tak książka jak i gra anioła
    niestety nie miała okazji przeczyta mariny
    -nie znalazłam jeszcze jej ebooka:((

chyba że tylko częśc-i osoba która przepisuje książkę potrzbuje wsparcia-bo chce wiedzie czy czasem nie na marno przepisuje książkę.... wiec wklejam link:
    http://chomikuj.pl/mika2100
  • Floyd Pepper

właśnie jestem w trakcie czytania "Mariny" książka niesamowita zresztą jak wszystkie tego autora; )