- 1
- 2
-
MART!
JAk rozumiecie te słowa? Ginąć w Cieniu wiatru...Spotkalam sie z wieloma opiniami i jestem ciekawa co Wy o tym sądzicie. -
Anonim
Postacie z mgły - Zafon powiedział nam, że bohaterowie książki nigdy nie istnieli, są tylko złudzeniem, które muska nasz umysł, stworzonym przez niego.
Ich kroki na zawsze giną w cieniu wiatru - wiem, że moja interpretacja będzie śmieszna, ale mam dość odwagi by ją zaprezentować: owe postacie żyją dla nas tylko podczas lektury, wraz z ostatnią stroną tracimy je z pola widzenia [ich kroki na zawsze giną]. Wtedy znów chowają się między rzędami liter "Cienia Wiatru" [w cieniu wiatru] - proste nawiązanie do tytułu.
Słów "Cień Wiatru" jeszcze nie pojęłam, ale wydaje mi się, że w moim mniemaniu będą nawiązywać do literackiego świata.
P.S. Dziękuję za założenie tego tematu, w końcu (na swój sposób) zrozumiałam przekaz Zafona. -
Anonim
Ja uważam to co napisałas za bardzo logiczne i ciekawe w interpretacji...
Tak się naczytałam tych tematów, że od jutra zacznę po raz kolejny czytać tą książke... -
Zakochana w Jego uśmiechu:)
Edward lub Edi ja się zastanawiałam i chyba nie wpadałabym na nic bardziej genialnego. Bardzo mi się podoba:)
Chciałabym przeczytać inne książki Zafona, ale bardzo trudno i ciężko je znaleźć. A może ktoś z Was czytał już i byłby w stanie mi jakąś polecić?:) -
-
Anonim
Aż mnie zawstydziłyście :)
Innych jego książek nie czytałam, ale wiem, że to są książki dla dzieci, "Cień wiatru" był jego pierwszą i (jak na razie) ostatnią książką przeznaczoną dla trochę starszych czytelników. Chociaż przeczytać pozostałe warto. -
Zakochana w Jego uśmiechu:)
-
Gipsy King
-
Anonim
-
Piotr Brzostek
-
banshee
-
Anonim
-
Piotr Brzostek
-
monimonimoni ツ
>Edward lub Edi napisała:
>>Piotr napisał
>>Obawiam sie, ze nie o to chodzi... :)
>
>A o co? o.O
pewnie o to że nie są zbyt popularne... :) -
Anonim
Ooo, a książki Juliana były popularne?
o.O Żeby się o żart kłócić... źle ze mną... -
monimonimoni ツ
-
Anonim
*Rozpłakała się* Koleeegooo? *Zawodzi.*
Ale tak poważnie, czemu nie miałam racji? Tak, wiem, wychodzę teraz na debila, ale ja wolę utwierdzać się w przekonaniu, że po prostu abstrakcyjnie myślę :] Wyjaśnicie ? *Nadzieja* -
monimonimoni ツ
-
Gipsy King
oooo, przynajmniej jakiś odzew :D z tym Caraksem to był taki żart. Nieśmieszny chyba. -
Anonim
-
Gipsy King
proste: powiedzieliście, ze książki Zafona trudno znaleźć. Carax też był nieosiągalny np. dla Daniela. Jedyną ksiażką którą posiadał był "cień wiatru". o. koniec :)
- 1
- 2