Cień wiatru [645]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MART!

JAk rozumiecie te słowa? Ginąć w Cieniu wiatru...Spotkalam sie z wieloma opiniami i jestem ciekawa co Wy o tym sądzicie.
  • Anonim

Postacie z mgły - Zafon powiedział nam, że bohaterowie książki nigdy nie istnieli, są tylko złudzeniem, które muska nasz umysł, stworzonym przez niego.
    Ich kroki na zawsze giną w cieniu wiatru - wiem, że moja interpretacja będzie śmieszna, ale mam dość odwagi by ją zaprezentować: owe postacie żyją dla nas tylko podczas lektury, wraz z ostatnią stroną tracimy je z pola widzenia [ich kroki na zawsze giną]. Wtedy znów chowają się między rzędami liter "Cienia Wiatru" [w cieniu wiatru] - proste nawiązanie do tytułu.
    Słów "Cień Wiatru" jeszcze nie pojęłam, ale wydaje mi się, że w moim mniemaniu będą nawiązywać do literackiego świata.

P.S. Dziękuję za założenie tego tematu, w końcu (na swój sposób) zrozumiałam przekaz Zafona.
  • Anonim

Ja uważam to co napisałas za bardzo logiczne i ciekawe w interpretacji...
    Tak się naczytałam tych tematów, że od jutra zacznę po raz kolejny czytać tą książke...
  • Zakochana w Jego uśmiechu:)

Edward lub Edi ja się zastanawiałam i chyba nie wpadałabym na nic bardziej genialnego. Bardzo mi się podoba:)
    Chciałabym przeczytać inne książki Zafona, ale bardzo trudno i ciężko je znaleźć. A może ktoś z Was czytał już i byłby w stanie mi jakąś polecić?:)
  • Anonim

Aż mnie zawstydziłyście :)

Innych jego książek nie czytałam, ale wiem, że to są książki dla dzieci, "Cień wiatru" był jego pierwszą i (jak na razie) ostatnią książką przeznaczoną dla trochę starszych czytelników. Chociaż przeczytać pozostałe warto.
  • Zakochana w Jego uśmiechu:)

Też tak sądzę, tylko, jak napisałam wcześniej trudno je zdobyć:)
  • Gipsy King

zupełnie jak książki Julian'a Carax'a; )
  • Anonim

Twierdzisz, że Zafon je pali?
  • Piotr Brzostek

Obawiam sie, ze nie o to chodzi... :)
  • banshee

ale tu się nie ma czego obawiać, z tego się należy cieszyć xD
  • Anonim

>Piotr napisał
    >Obawiam sie, ze nie o to chodzi... :)

A o co? o.O
  • Piotr Brzostek

nie rozsmieszaj mnie, proszę :))
  • monimonimoni ツ

>Edward lub Edi napisała:
    >>Piotr napisał
    >>Obawiam sie, ze nie o to chodzi... :)
    >
    >A o co? o.O

pewnie o to że nie są zbyt popularne... :)
  • Anonim

Ooo, a książki Juliana były popularne?
    o.O Żeby się o żart kłócić... źle ze mną...
  • monimonimoni ツ

ale spokojnie... kolego, tu nikt się nie z tobą nie kłóci, naprawdę
  • Anonim

*Rozpłakała się* Koleeegooo? *Zawodzi.*

Ale tak poważnie, czemu nie miałam racji? Tak, wiem, wychodzę teraz na debila, ale ja wolę utwierdzać się w przekonaniu, że po prostu abstrakcyjnie myślę :] Wyjaśnicie ? *Nadzieja*
  • monimonimoni ツ

a.. sory, wiesz, Edward to takie męskie imię jest...
  • Gipsy King

oooo, przynajmniej jakiś odzew :D z tym Caraksem to był taki żart. Nieśmieszny chyba.
  • Anonim

Dobra, ale tutaj trwa dyskusja na temat tego o co w nim chodziło. xD
  • Gipsy King

proste: powiedzieliście, ze książki Zafona trudno znaleźć. Carax też był nieosiągalny np. dla Daniela. Jedyną ksiażką którą posiadał był "cień wiatru". o. koniec :)
  • 1
  • 2