College UKKNJA [788]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • KURyło eWA

Heja!
    W tym roku zaczynam na UKKNJA swoje studia równoległe. Do tej pory nie musiałam (na szczęście) miec za dużo do czynienia z dziekanatem, ale teraz skutkuje to totalnym zagubieniem.
    Czy ktoś może mnie oświecic o co chodzi z tym ITS? Tzn, jak sobie to załatwic? I jak wygląda "obsługa" tego czegoś?
    A ewentualne przepisanie przedmiotów pod to podchodzi czy muszę pisac jakies podania? A może wystarczy umówic się z wykładowcą?

Ratunku!
  • cześćmateusz!

>Didi napisała:
    > Czy ktoś może mnie oświecic o co chodzi z tym ITS? Tzn,
    >jak sobie to załatwic? I jak wygląda "obsługa" tego
    >czegoś?

Załatwisz to składając podanie do dyrektora ds. studenckich. ITS polega na tym, że część przedmiotów z danego roku studiów realizujesz w kolejnym roku akademickim. Jednak jeśli chcesz zrezygnować z jakiegoś przedmiotu praktycznego (PNJA) to musisz zrezygnować ze wszystkich - robi się je seriami. W innym wypadku ITS jest nieporęczny, co wiem ze swojego doświadczenia.

> A ewentualne przepisanie przedmiotów pod to podchodzi czy
    >muszę pisac jakies podania? A może wystarczy umówic się
    >z wykładowcą?

Przepisywanie przedmiotów to coś zupełnie innego. Różnie to się odbywa, praktyka zależy od danego sekretariatu/opiekuna roku/dyrektora ds. studenckich. Proponują zasięgnąć języka u dyrektora, jest to przemiła osoba.
  • KURyło eWA

Dzięki. Jeszcze nie wiem czy będę coś przenosic. Chcialam tak na wszelki wypadek złożyc. Czyli ITS jest TYLKO do pzrenoszenia, tak? Dlaczego jest więc nieporęczny w innych wypadkach?
  • cześćmateusz!

Jest nieporęczny kiedy rezygnujesz z innych przedmiotów niż PNJA. Biorąc ITS skazujesz się bycie (wciąż) studentem I roku studiów w kolejnym roku i pisanie kolejnego podania o możliwość rejestracji na zajęcia z II roku. Jest to uciążliwe i niefajne.
  • KURyło eWA

Ok, dzięki. A jak mam zrezygnowac z innych przedmiotów bez ITS? Kurde, ale biurokracja!
  • Never for ever

Piszesz podanie o możliwość zaliczania przedmiotu/ części przedmiotów w następnym roku i motywujesz to tym, że masz drugi kierunek. Powinno przejść, ale zawsze możesz upewnić się i pogadać z panią Marzenką w sekretariacie. Generalnie nie opłaca się przerzucać bloku przedmiotów praktycznych, bo de facto przedłuża to studia o rok.
    A co do przepisywania, to najlepiej dogadywać się bezpośrednio z wykładowcą. Gadasz z nim na pierwszych zajęciach, jeżeli sie zgodzi to przychodzisz potem tylko po wpis.
  • cześćmateusz!

>Didi napisała:
    >Ok, dzięki. A jak mam zrezygnowac z innych przedmiotów bez
    >ITS? Kurde, ale biurokracja!

Nie możesz zrezygnować z niczego bez ITS.
  • ..::PoLa::..

ja mam pomysł żeby zrezygnować z wszystkich wykładów, łaciny i informatyki , czy dobrze robię??

doradźcie mi!
  • cześćmateusz!

niedobrze.

a jak myślisz? jak będzie najlepiej?? bo w sumie ledwo się wyrabiam, a tak przynajmniej pouczę się trochę angielskiego a na tym najbardziej mi zależy.

wiem, że dobrego rozwiązania nie ma, jakie Twoim zdaniem jest najmniej niedobre??

czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi czegokolwiek podpowiedzieć lub doradzić??
  • cześćmateusz!

>..::PoLa::.. napisała:
    >czy naprawdę nikt nie jest w stanie mi czegokolwiek
    >podpowiedzieć lub doradzić??

Uspokój się. Wszystkie nie-PNJA zalicza się minimalnym nakładem sił i środkó, dlatego nie warto się wypisywać. Lepiej mieć cały I rok cacy zaliczony.

wypisałam się w sumie z łaciny, historii i psychologii. zostałam na literaturoznwstwo, choć słyszałam że psychologia to najłatwiejsza do zaliczenia ale że lit też jest trudno nie zdać, to prawda??
  • Anonim

czy gramatyka i fonetyka musza isc razem z blokiem PNJ ?

i jak jest lepiej: wziac w pierwszym roku nie-PNJ, czy wrecz przeciwnie (i wtedy skazac sie na rok przerwy z 'praktycznym' angielskim) ?

(nie mam mozliwosci obejscia sie bez ITS)
  • Anonim

Wydaje mi się, że obecnie nie ma opcji niebrania PNJ na pierwszym roku ITS, ale gramatyka i fonetyka są niezależne
  • archie

hej, a biorąc ITS mogę chodzić np. na fonetykę do gr I, na gramatykę opisową do IV itp, tak?
    i jeszcze jedno, dotyczące pnja, bo widzę, że one zawsze w planie występują jeden po drugim, czyli np 2h ustnego pod rząd. Czy mogę to wymieszać, tzn, że np. na jeden pnja czytanie idę do III gr, a na drugą godzinę innego dnia np. do II ?

dzięki z góry za odp :)
  • Katka

>hej, a biorąc ITS mogę chodzić np. na fonetykę do gr I, na gramatykę opisową do IV itp, tak?
    tak, musisz tylko we wrześniu złożyć podanie z wyszczególnieniem na jaka godzinę, kiedy i do jakiej grupy

>Czy mogę to wymieszać, tzn, że np. na jeden pnja czytanie idę do III gr, a na drugą godzinę innego dnia np. do II ?
    tak, nie możesz tylko mieszać wykładowców

• archie

mam pytanie, a do kogo mam złożyć wniosek o ITS, opiekuna roku, dyrektora ds studenckich?
    i czy muszę dołączyć do tego jakiś 'dowód', że studiuję innym kierunku i dlatego potrzebuję ITSu?
  • cześćmateusz!

Dyrektora ds. studenckich mgr Marka Biedrzyckiego. Ten 'dowód' zazwyczaj pracownicy sekretariatów produkują w minutę osiem - tzw. zaświadczenie o byciu studentem. Ja takiego nie dołączałem a podanie mi przyjęli. Zawsze można zasięgnąć przysłowiowego języka w sekretariacie.
| |

Uniwersyteckie Kolegium Kształcenia Nauczycieli Języka Angielskiego UW.

Uniwersytet Warszawski

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (1)