-
Anonim
Bry wieczór.
Mam zamiar wybrać się na nauczanie angielskiego od października '10. Mam w związku z tym dwa pytanie:
1) Jaki był próg punktowy ostatnio?
2) Co polecacie na magistra? Tłumaczenia? -
..:: Olka'Z ::..
Ja najpierw zdałam mature z angielskiego na 98% (podstawa) i 72% (rozszerzenie)-i wystarczyło na studia wieczorowe. Po roku poprawiłam mature rozszerzoną na 86% i z miejsca dostałam sie na studia dzienne. Także na pewno powyżej 90% z podstawy i ok. 80% z rozszerzenia.
A co do magistra to tłumaczenia są piętro wyżej, na Filologii Angielskiej. U nas na Kolegium mamy
-Studia podyplomowe w specjalności nauczycielskiej w zakresie przygotowania pedagogicznego do nauczania języka angielskiego
-Studia podyplomowe w specjalności nauczycielskiej w zakresie przygotowania pedagogicznego do wczesnoszkolnego nauczania języka angielskiego
-Nowo uruchomione studia podyplomowe dla nauczycieli w zakresie nauczania drugiego przedmiotu - języka angielskiego
-
Czmielik
W przyszłym roku zasady rekrutacji są inne niż w 2009. Oprócz angielskiego liczy sie matematyka i polski(z tego co wiem).
Jeżeli chodzi o tłumaczenia, to zależy co masz na myśli. TS znajdują się na Mokotowie, natomiast jeżeli masz na myśli anglistykę-magisterskie to ten sam budynek co kolegium tylko piętro wyżej :) -
Daga
Mam do Was takie pytanie. Jak wiadomo wielkimi krokami zbliża się ogłoszenie wyników o przyjęciu na studia przez co zaczęłam się denerwować, że się nie dostanę i szukać jakiś alternatywnych rozwiązań. Dlatego proszę Was o opinię. Myślicie, że mam szansę dostać się na studia dziennie z wynikiem 89/100pkt.? Z rozszerzonego angielskiego miałam 95%, ale niestety w tym roku liczy się także matematyka, której nie pisałam (matura 2009), czyli zostaje z 30%, oraz polski, który kompletnie olałam, bo wybierałam się na studia na których język ten nie był w ogóle brany pod uwagę i skończyłam z 60% z podstawy :D. Myślicie, że te 89pkt. wystarczy? -
-
cześćmateusz!
Powinno wystarczyć. Przy rekrutacji z samym angielskim próg na dzienne oscylował wokół 83% o ile dobrze pamiętam, powinnaś być dobrej myśli i radośnie rozważać perspektywę zostania nauczycielem. -
Vill
Nikt nie wie gdzie mniej-więcej plasował się próg w zeszłym roku (gdy liczono w rekrutacji także j. polski i matematykę)? I czy zwykle jest on niższy/ wyższy od progu na anglistyce w IA?
Jestem już studentką UW i właśnie teraz wpadł mi do głowy pomysł, aby poszerzyć swoje kompetencje... Maturę mam z 2008 roku i wtedy w zupełności wystarczyła, przynajmniej na to, na co w tamtym roku probowałam się dostać. Jednak od tamtej pory wcale jej nie poprawiałam, nie pisałam matematyki na żadnym poziomie... I średnio wygladają moje wyniki tutaj, u Was... Mocno zastanawiam się czy wydawać te 80 zl i próbować czy zaoszczędzić na tym wydziale, a pieniądze wydać gdzie indziej.
Poza tym mam kilka pytań odnośnie samego planu studiów, ale wolałabym zadać je komuś z Was na priv :) niestety nie mogę teraz nikogo złapać on-line... Będę wdzięczna za wiadomości prywatne. I w związku z tym szybki odzew, oczywiście. -
Marlena
W tamtym roku tylko angielski był brany pod uwagę i ostatnia osoba, która się dostała miała 85% z rozszerzonego angielskiego, z tego, co pamiętam. Teraz zasady rekrutacji się zmieniły.
Na anglistykę dużo trudniej się dostać. :) -
Vill
Teraz
>zasady rekrutacji się zmieniły.
Dlatego szukam JAKIEGOKOLWIEK sposobu, by ocenić swoje szanse. Może tak. Sprowokuję małą dyskusję.
Jak sądzicie? Progi wzrosną czy spadną? J. polski zawsze idzie ok. 10-15 % słabiej niż angielski (na podstawie średnich krajowych). No i ta matematyka... Niby tylko 5 pkt, ale może zaważyć.
Studencji Kolegium - jak Wy zdaliście polski, gdy szliście na studia? :) Może wyciągnę sobie z tego jakąś srednią i policzę ile pkt uzyskałby staystyczny tegoroczny maturzysta ledwo przekraczający próg :D
-
Baggio
Witam wszystkich!
To mój pierwszy post tutaj, chciałbym się dowiedzieć czy z wynikiem 72,3 % z matury 2009 (obliczyłem średnią zgodnie z nowymi regułami przeliczania punktów na UW dla ludzi z maturami z lat 2007-2009) mam szanse na dostanie się na wieczorowe bądź zaoczne? Bo na dzienne raczej szans nie mam...
Rok temu składałem tutaj papiery tylko na dzienne i jako że brany był pod uwagę tylko anglik (którego zdałem na poziomie 70% z rozszerzenia) to się nie dostałem, a na wieczorowe bym się dostał bo próg był odpowiednio 68 i 63 procent.
Z góry dzięki za odp. -
Anonim
Witaj,
Mysle ze na spoko sie dostaniesz na wieczorowe. Z tego co slyszalem, ostateczny prog po wszystkich osobach ktore znalazly jakies inne studia, wynosil troche ponad 40% :) Mozesz sie nie dostac w I turze, ale na pewno w koncu sie dostaniesz :) -
Samolot
Witam
Ma ktoś moze pojęcie jaki moze byc próg na studia dzienne?? czy 82% to za mało??
-
Selkie
Ktoś mądry pisał gdzieś, ze na dzienne w zeszłym roku potrzebne było 84%, ale mogę się mylić...
Z drugiej strony w tym roku biorą pod uwagę zupełnie inne przedmioty bo zmieniły się zasady rekrutacji więc tak naprawdę to nikt tego jeszcze raczej nie wie; ) -
Czmielik
-
olsko
Na tym gronie w temacie druga specjalizacja mówili, że jest ona nieobowiążkowa. tzn czytałam ten temat, były to wypowiedzi chyba z 2008 roku.. a jak czytałam opis kierunku na stronie uw to zrozumiałam to tak, że ten drugi język jest obowiążkowy.. jak to wkońcu jest ? może kiedyś nie był, a tera zzmienili i jest ?; / bo chciałabym iśc na nauczanie angielskiego właśnie, ale jakos mi się nie widzi wkuwanie niemieckiego, zwłaszcza ze wlasnei w tym opisie studiow w sylwetce absolwenta jest napsiane, ze student konczy studia ze znajomoscia jezyka drugiej specjalizacji na poziomoe c2, a ja wiem z eni ejetsem w stanie ogarnac niemieckiego az tak, zwlaszcza ze teraz znam ledwo podstawy.. -
Marlena
Druga specjalizacja jest na pewno nieobowiązkowa. Obowiązkowe są lektoraty z innego języka, z którego później trzeba zdać egzamin na B2. :) -
olsko
no to kuuuurde elegancko! jak sie czyta opis na stronie uw to wyglada to troch etak jakby byla obowiazkowa.
to si ebardzo ciesze.. niemiecki mnie nie lubi. -
Anonim
>Pan Czmielu napisał
>Rok temu było 85% na dzienne
ale to wynik pierwszej czy ostatniej tury rekrutacji? -
olsko
-
olsko
>Marlena napisała:
>Druga specjalizacja jest na pewno nieobowiązkowa.
>Obowiązkowe są lektoraty z innego języka, z którego
>później trzeba zdać egzamin na B2. :)
dwa pytanka jeszcze:
- te lektoraty z innego jezyka.. tez do wyboru tylko niem i fr czy juz wiekszy wybor? jakis hiszpanski, ruski?
- i z innej beczki. czy wszystkie zajecia sa w jednym miejscu czy trzeba smigac po warszawie? i gdzie to dokladnie jest?o ulice mi chodzi -
Marlena
>Marcin napisał
>>Pan Czmielu napisał
>>Rok temu było 85% na dzienne
>
>ale to wynik pierwszej czy ostatniej tury rekrutacji?
Ostatniej.; )