-
patriszia
czy ktos orientuje sie moze, czy do mozliwosci podejscia do egzaminu z drugiego jezyka i zakonczenia edukacji w kolegium, trzeba miec zaliczone 4 semestry lektoratow, czy nie ma takiego obowiazku/wymogu ???
RSVP asap -
Never for ever
Teoretycznie nie, zapisy na egzaminy odbywają się niezależnie od zapisów na lektoraty, ale - ilość punktów ECTS za brakujące lektoraty musi zostać uzupełniona. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda, ja pisałem podanie że nie mam żetonów na 2 semestry lektoratów bo zużyłem je kiedyś tam i brakujące kilka ECTS uzupełniałem ogunami. Czy teraz to wygląda inaczej nie wiem, ale wątpię żeby się to zmieniło. -
Catherrine
Tomek dobrze mówi. Pytałam ostatnio i musisz mieć te cholerne ECTSy za lektoraty.... -
Kasia
A czy orientujecie się może, czy istnieje możliwość skończenia tego kierunku bez drugiego języka?
W sensie czy dałoby radę zostawić tylko ang. bez francuskiego/niemieckiego?
Bo żadnego z ostatnich się nie uczyłam i zastanawiam czy jest szansa zdać któryś z nich na poziomie C1/2 (nie pamiętam) po 3 latach...
Z góry dziękuję! -
-
Anonim
o ile nic się nie zmieniło to niestety możliwości takiej nie ma :/ nie jeden by tak chciał jak sądzę; ) -
Kasia
:) dziękuję za odpowiedź.
już raz musiałam zrezygnować z UKKNJA choć bardzo mi się tam podobało.
zastanawiałam się czy próbować jeszcze raz, ale ten 2 język trochę mnie przeraża.. -
Czmielik
Trzeba mieć zaliczone 4 semestry lektoratu z języka innego niz wykładowy(nie wiem jak jest z przepisywaniem oceny z innego kierunku).
Egzamin z lektoratu jest na poziomie B2, ale można zdawać na niższym i na wyższym:)
A ten drugi jezyk francuski/niemiecki i poziom C1/2 to jest w ramach 2 specjalizacji(jeśli ktoś chce taką skończyć) -
Kasia
lektorat co innego i specjalność co innego?
byłam pewna, że po 4 sem innego języka mam go jako specjalność i muszę zdać na poziomie C ileśtam.
czyli można nie robić specjalizacji?
bo mi potrzebny norweski, tak żeby za jakieś 2-3 lata w miarę się porozumiewać...a nie francuski/niemiecki.. -
Kasia
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?o...
jak dla mnie z tego wynika, że muszę ową specjalność zrobić - chyba że się mylę..
-
Czmielik
Specjalnośc jest fakultatywna i dla chętnych.
Lektorat to co innego, rządzi się swoimi prawami :) -
Kasia
-
Nina Kowalska
a teraz ja pytanie, czyli lektorat możemy zdawać na jakim poziomie sobie wybierzemy czy jest to jakoś z góry narzucone ? bo chciałam wziąść sobie od podstaw hiszpański i zdawać go na jak najniższym poziomie bo nigdy nie miałam z nim doczynienia, ale jeżeli jest wyższy poziom narzucony to wezme nieszczęsny niemiecki z którego co nie co już tam umiem... ale chciałabym tego uniknąć;) -
Katka
żeby zaliczyć studia musisz zdac jakis inny język na B2 niestety
chyba, że to chiński, suahili i coś jeszcze. mozna tez pisac podanie o obnizenie, ale nie sądzę, żeby obniżyli bardziej niz do B1 -
Nina Kowalska
-
Daga
a spośród jakich języków można wybierać? Osobiście chciałabym hiszpański, ale usłyszałam od kogoś, że dostępny jest tylko niemiecki, francuski i arabski... Jak to w końcu jest, pomóżcie proszę! :) -
Czmielik
Niemiecki, arabski, francuski dostępny jest jako lektorat w CKNJOiEE.
Można wziąć język jaki się chcę z innych wydziałów :))