Załóżmy, że rock. [14602]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • J23

Witam.

Jako, że jest to mój ulubiony gatunek muzyki chciałem założyć ten wątek aby dzielić się swoimi spostrzeżeniami na przeróżne tematy z nim związane :)

Na początek powiem, że słucham różnych odmian PL Rock, jako, że nie lubię szufladkowania.

I tak moje ulubione grupy to te oldschoolowe (częśc z nich wciąż na topie :P): Lady Pank (!) - [znakomite przeboje jak Małą Wojna, chyba najlepsza ich piosenka!!], Perfect, Budka Suflera, Republika ale także np. Urszula.

Ostatnio wpadł mi do głowy, a raczej do słuchu :) zespolik IRA. Zakupiłem płytę "Ogień" i muszę przyznać, że obudziło się wewnątrz mnei coś podobnego do tytułu tego albumu. Jestem zachwycony! Bardzo mi się podoba ta płytka, nei tylko z osławionym "Ikarem", ale również z pozostałymi świetnymi piosenkami. Własciwie jedna lub dwie odbiegają poziomem, ale i tak są dobre! Planuję zakup płytki "Live - 15-lecie". Znajdują się tam wszystkie najwieksze przeboje :).

Zapraszam do luźnej dyskusji w temacie polski rock :) Czy ktoś z Was tego słucha? :) Jakieś ulubione zespoły/kawałki? Może ktoś podejmie temacik zapoczątkowany przeze mnie wyżej n/t IRA na przykład?. Let's ROCK!; -)
  • Anonim

Hey,Janerka,Akurat,Lady Pank,Perfect,T.Love,Maanam,Pta ky z nowosci i wszystko co przypadnie do gustu :)
  • J23

O właśnie, nie wspomniałem o Hey!! Też wiele ich utworków przypadło mi do gustu :). Chociaż najnowsza płyta nie za bardzo jak dla mnie...

Ptaky też całkiem całkiem. Najbardziej kojarzy mi się z nimi "Rzeka" :)
  • Anonim

jesli moge sie wypowiedziec to goraco polecam COME i ich plyte "pierwsze wyjście z mroku".... naprawde warto sie w nia wglebic... najlepszy taki meski glos rockowy w polsce..

jesli chodzi o kobiety, zdecydowanie HEY...

pozdrawiam..;]
  • Bootel

Po okresie marazmu z polską muzyką jest coraz lepiej. Oby tylko wytwórnie płytowe bardziej zainteresowały się zespołami grającymi szeroko pojętego rocka. Jest na prawde wiele zespołów grających na naprawdę wysokim poziomie i mających wiele do powiedzenia, lecz z powodu wszechobecnej komercji mało kto jest zainteresowany wydaniem ich płyt. Jednak i tu jest światełko w tunelu. 2 dni temu debiutancką płytę wydał Kombajn Do Zbierania Kur Po Wioskach, a za 10 dni album wydaje wałbrzyski Freak Of Nature. Mam nadzieję, że wiele innych kapel niedługo też będzie miało swój debiut płytowy, na przykład Heriasen, Root, The Car Is On Fire, Von Zeit, CHe!, Less Is More..... Wszystkim którzy interesuja się polską muzyką polecam w dniach 7-9 lipca festiwal w Węgorzewie. MOżna tam usłyszeć nie tylko te najbardziej znane polskie zespoły, ale i takie, które dopiero chcą się zaprezentować, zaistnieć na scenie. Więcej informacji na temat festiwalu na http://rock.wegorzewo.pl
  • J23

szkoda ze w tym czasie akurat nie bedzie mnei chyba w kraju :(((( kurcze a bardzo chetnie bym sie wybral do tego Wegorzewa. no coz.

P.S. Mam LIVE15-Lecie IRA z autografami!!!! <jupi> własnie dziś dostałem :). Szkoda, że nie mogę iść na koncercik :((((
  • Anonim

Ja osobiście "mam mokre gacie" jak słyszę Lady Pank... ale także ostatnio jak słucham solowych wyczynów Jana Bo.(rysewicza:>) Nagrał on 10 lat temu płytę "Moja wolność"... takiej porcji riff'ów nie ma nawet na "Łowcach głów" Lady Pank (1998)... po prostu Jasiu odwalił kawał niezłej roboty i sam nałożył wokale... tak przy okazji :D

Wszystkie piosenki są tak przepełnione radością z gry i miłością do muzyki, że... AAAARRRRGGGGHHHH!!!!!!!!! :)

POLECAM JAK NAJBARDZIEJ!!!
  • beata beata

Jak dla mnie to Lady Punk Ira Hey Wilki są naprawde super. Lubie siąść i posłuchać tych zespołów bez wzgędu na to jaki mam humor :)
  • beata beata

A tak zapomniałam o Perfect i T.Love; P
  • its Oj right

ja sie chyba nie wyroznie
    hey
    kult
    t love
    perfect
    lady punk
    napewno jeszcze o czyms zapomnialem
    p.s. pan J23 za duzo pisze i leje wody
  • J23

Nie rozumiem uwagi z P.S.?? Po to jest grono.net, żeby móc się swobodnie wypowiadać, a kiedy mam coś do dodania to tak właśnie czynię. Nie rozumiem więc skąd ta uwaga i co miała ona oznaczać?

Co do Lady Pank - rzeczywiście popieram. O Hey też zapomniałem wspomnieć, a w końcu to jest zespolik z mojego rodzinnego miasta :) Ich piosenki również uwielbiam.

I przyłączam się do apelu: Lady Pank - JAK NAJBARDZIEJ POLECAM!! :)
  • Bootel

Nie rozumiem co to za apel...
    Lady Pank to starzy wyjadacze...
    Apeluję do Was... wykazcie wieksze zainteresowanie mniej znanymi zespolami, ktore nie goszcza na pierwszych stronach gazet, ich piosenek nie ma w tv, rzadko kiedy trafiaja sie w radio.. A jest tyle swietnych kapel....
  • its Oj right

to czy czyjes piosenki sa czesto w mediach czy nie nie swiadczy o ich jakosci ja tam lady punk lubie nowsze zespoly tez

a to P.S. to jest a propo lania wody i niepotrzebnego rozwijania zreszta niewiem moze sie myle nawet nie czytalem porpostu jak widze tyle tekstu naraz to mnie zraza (niedawno Lalke skonczylem)
  • J23

a widzisz :) nie oceniaj szczegolu na podstawie ogolu :)

To ze jest duzo tekstu nie znaczy ze jest on bez sensu. Zawsze wole napisasc co mam do powiedzenia niz cos istotnego pominac :)

Zreszta Twoj powyzszy post tez ma sporo tekstu :P A moj pierwsyz mial tak duzo, zeby rozwianc dyskusje i zeby bylo do czego nawiazywac; -)
  • Anonim

ckod, mniam
  • jedyna droga - waska sciezka

oooo super:) IRA to jeden z moich ulubioncyh zespolow, jestem na tym portalu od wczoraj, zalozyalm w tym czasie grono dotyczace IRA, jesli chesz to zapisz sie, poki co jestm tam tylko ja ale mam nadzieje ze w krotce dolaczy tam wiele fanow:) co do samej IRA to slucham ich jakies 8 lat, a pierwsza plytka jaka kupilam byl Mój Dom:) Ostatnio zakupilam na allegro pierwsza plytke na winylu, to dopeiro czadzik:) teraz wybieram sie na ich koncerty do Lublina,Wrocka,Opola i Torunia. wiem wiem to sie nazywa mania, ale znam wiele takich manickow:) plyta z 15lecia jest rewelacyjna choc ja odbieram ja za pewne inaczej niz Ty poniewaz bylam tam:) Pozdrawiam.
  • its Oj right

ok nie bede sie klocil , ale chyba jednak tak:] bo gdybys te wszystkie niepotrzebne slowka wykreslil to by bylo tego dwa rzy mniej zreszta nie robi mi ile piszesz byles obiektem mojej frustracji nagromadzonej podczas zmarnowanych na Lalka wieczorow ... a do tego sam duzo pisze jak zauwazyles
  • chiczkok

Mrrrr [;
    1. Hey [ukochany;]
    2. Lady Pank
    3. Perfect
    4. t.love
    5. Republika
    6. Wilki [No!]
    7. CKOD [to rock nie?:P]
    8. Golden Life
    9. IRA
    10. Kult/Maanam/Pudelsi

Aaaaaaaa zapomnialam! Oddział zamknięty i Dźem [;
  • Bootel

A ja wlasnie delektuje sie dzisiaj przyniesionym przez listonosza demo Lili Marlene. Mam nadzieje, ze zespol ten niedlugo wyda dlugograjaca plyte.
  • beata beata

Bootel Dębień skąd mamy brać te sespoły skoro nie ma ich w TV radio czy w ogóle w mediach. Ja chętnie posłucham czegoś nowego i nieznanego tylko skąd takie piosenki brać?!
| |

Definicja i cel istnienia: grono 'rock' jest gronem skupiającym ludzi słuchających szeroko pojęt...

Fotki

Miejsca grona (4)