DIZAJN [1943]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Moj???

Ora Ito!!!!

uwielbiam go, uuuuuuwieeeeelbiam.
  • Prot Haładaj

sam dla siebie jestem ulubiony.
    dużo zawdzięczam ekipie od http://www.digitalica.arg.pl
    anyway ora ito troche przereklamowany. butelka heinekena mogłaby być chociaż wytłaczana. bo z gładkiej, metalowej piłem jakąs egzotyczną wódkę. bardzo si...
  • Anonim

mmm.... spoko stronka, nie wiedzialam, ze w polsce tez mozna, brawo.
    a co do butelki, to rzeczywiscie jest srednia, ale i tak go kocham :PPP
  • mgws

hehe

nie martw sie procie, butelki nie zaprojektowal O.I. tylko firma produkujaca metalowe butelki a O.I. swoim zwyczajem naniosl grafike

o O.I. to jestem zazdrosna, bo jest tylko rok ode mnie mlodszy, ale za to ma bogatego tate z branzy :)))

ulubionego nie mam. lubie kilku naraz, dosc szybko mi sie zmienia, bardziej lubie poszczegolne projekty niz dizajnerow

co do wytlaczania - ciekawe jak to jest, w koncu produkowane od lat puszki nie sa wytlaczane, wiec chyba jest tu jakis technologiczno-radykalnie podwyzszajacy koszty problem. butelki sa z grubszego alu, co prawda. uf, uf, moze sie wypowie jakis bardziej techno-ktos, moze dro? dro, poooowiedz mi
  • mgws

w polsce mozna i lepiej

z plaskich (2d) wymienilabym artrafala, niestety najfajniejsze jego rzeczy chyba juz nie wisza w necie
  • Anonim

mgws, to napisz kilka, jestem bardzo ciekawa, co sie podoba innym ludziom, dawaj, dawaj.

co do Ora Ito, no ma bogatego tate, ale gdyby nic nie robil, to pewnie nie wspolpracowalby z tyloma firmami. Jak dla mnie jest spoko.
  • datasky.pl

• datasky.pl

- że mi się chciało :D
  • Anonim

mgws - a bo ja wiem... ścianki puszek są chyba z elementów ciągnionych czy jakoś tak się to nazywa co wyklucza przetłoczenia, a denka są już tłoczone. Jeśli chodzi o butelkę to cholera ją wie... wydaje mi się, że mogłaby być tłoczona dookoła pod katem prostym do osi... e bzury gadam. Nie wiem jaka technologia, podejrzewam matrycę, a to umożliwiałoby dodanie dowolnych wytłoczeń no ale sama nie wiem :-)
    Nie miałem takiej w ręce a układ spawów mógłby podpowiedzieć technikę wykonania. No ale jeśli chodzi o aluminium to znam tylko trochę typowych profili i reszta mnie dotychczas nie obchodziła.

ulubiony? Marcel Breuer (wiem jestem dziadkiem)

• datasky.pl

a sławetną buteleczke i tu można namierzyć :)

http://www.steuh.com
  • mgws

cos tak myslalam ze to ciągnienie, ale wstydzilam sie powiedziec. butelka chyba tez ciągniona, tylko grubsza scianka i tyle. bo prasowana? no wiec albo ciągnienie albo tłoczenie .... eeeee.... calodobowo, dyskretnie

nie mogem sie oprzec, technologie przemysłowe tudziez materiałoznawstwo sa takie seksi
  • mgws

wiec tak. dla mnie dizajner to taki co robi 3d a web to takie tam pitu-pitu :))

z webu to yugop.com jest niezlym wymyslaczem wszystkiego co sie potem sciąga

z PRAWDZIWEGO dizajnu:

kilka rzeczy starcka (np krzeslo ghost albo sofa ogrodowa, krasnal, skuterek, obudowa telewizora z sianokupy, jakies prototypowe samochody). no i nie odżegnuje sie od starcka, u niego ilosc przechodzi czesto w jakosc:)

kilka rzeczy rossa lovegrove (krzesla, lampy)

marcela wandersa wiele rzeczy ale to obciach bo jego teraz wszyscy kochaja:)

na pewno kilka projektow droog

thorsten van elten i jego elektroniczny zegar z kukułką

mable architektki kazuyo sejimy, sztuk 3, chyba wiecej nie zaprojektowala

stoisko frontdesign na salone satelite

stoisko central st martins na salone satelite (do obejrzenia na designboom chyba)

teraz firmami: kilka rzeczy kartella (starcki, jakies lampy). kilka rzeczy moroso (np rona arada victoria i albert fotele albo sofa wandersa nufka sztuka). kilka rzeczy cappellini (tu np lezanka ora ito b fajna i ortodoksyjna, pufy jaspera morrisona, lezanka z laminatu marca newsona i jego biurko i biurko barbera osgerby, fotel braci boroullec, ktorych generalnie nizbyt lubie). wiele techno-projektow vitry, tudziez wiel z krzesel-klasykow

ogrodowy stolik PICNIC extremisa

papierowa okragla lampa ikei. kubek BANG z ikei, hehe

mrrrrrr. powiedzmy 2/3 projektow zaprezentowana w ksiazce SPOON

wiec chyba wszystko mi sie podoba czy jak? ale slyne z tego ze mie sie nic nie podoba i ze marudze

zdecydowanie nie mam jednego ulubionego dizajnera
  • datasky.pl

więc dla mnie DIZZAJNER to taki co wszystko potrafi zaprojektować; pralke, książkę, logo, webdizajn, pitupitu dizajn :))))))))
  • Anonim

... a na koniec rozpali w kominku, poda kolację z winem i mooocno przytuli. mi to się jednak wydaje, że jakaś specjalizacja lub chociaż główny kierunek się przydaje.

mgws -> butelka ciągniona nie jest, chyba żeby osobno korpus, osobno szyjkę, a stożek łączący tłoczyć no i na koniec spawać w 3 miejscach... chyba nieopłacalne nie? :-)
  • Anonim

... a potem rozpali w kominku, poda kolację przy świecach i mooocno przytuli. ale każda uczennica już wie, że tacy to tylko w filmach występują, a w realu to tylko robota, gazeta i tivi :-)
    moim zdaniem lekka specjalizacja lub przynajmniej ukierunkowanie się przydaje

mgws -> butelka ciągniona raczej nie jest. chyba że osobno korpus, osobno szyjka, a ścięty stożek łączący tłoczony, no i na koniec spawane w 3 miejscach... chyba nieopłacalne nie?; -)
  • Anonim

chciałem cos napisać ale ciągle znika, jeśli pojawi się za chwile w kilku wersjach to sorry GRONO TY GNOJU!
  • mik peryferik

co do puszek, to widzialem kiedys na filmie, ze to jest taki aluminiowy krazek, ktorego obrzeza pod wplywem prasy sie wytlaczaja w scianki... to tyle ode mnie...
  • Anonim

o! no to mamy jedno, może ktoś wie też jak robi się taką butelkę.

• Anonim

moim ulubionym designerem jestem ja sama; ) bez zbędnej skromności oczywiście :P

a ogólnie ktoś kto zaprojektował, mac'a lampkę ...
  • mgws

o wlasnie, mac. co naczy 'lampke'? - znaczy ten migajacy przycisk? pewnie ja zaprojektowal jonathan ive albo jakis jego przydupas :((((

wiec nastepny ulubiony, niestety, mac pod wszelka postacia, kazden to krok i etap w historii dizajnu, co brzmi troche patetycznie

z to butelko... ona ma przeciez szef? a moze nie ma. jesli nie ma, no to chyba jest prasowana. widzialam kiedys jak glebokie sie robie wyprasy stalowe, wiec chyba aluminiowe daja rade? boszsz, czego mnie uczyli na tych studiach? kupie se jakas ksiazke o seksownych technikach matalurgicznych

poszukuje podrecznika tapicerstwa! naprawde. ma ktos, widzial ktos? na allegro jest ciezko.