DIZAJN [1943]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

a w jaki sposób i gdzie można (jeśli w ogóle można i na jakich zasadach) otrzymać stypendium na studia za granicą?
    zastanawiam się nad studiami gdzieś w Europie, jestem po studiach na wydziale artystycznym i stwierdzam, że gówno umiem, jeśli chodzi o takie praktyczne rzeczy.... A chciałbym się jakoś rozwinąć, bo nie chcę skończyć w jakiejś drukarni... Help.
  • .

a co myślicie o Academy of Fine Arts and Design w Bratysławie? uczyl sie ktos tam?
  • Łukasz Radziszewski

Witam.
    Mam małe pytanko bo jestem w rozterce - ciągnie mnie bardzo w projektowania graficznego & designu, nie wiem jednak w której z Polskich uczelni będę miał największe szanse na rozwój i pierwsze kroki, no i główny problem - grafika czy wzornictwo przemysłowe? Ponoć po np. Warszawskiej grafice ma się większą renomę niż po tamtyejszym wzornictwie...
  • Anonim

jesli wzornictwo to pozek. ogromne mozliwosci na przyszlosc
  • Łukasz Radziszewski

wiesz, boję się tylko, że kiedy już pójdę na wzorki, zamkną mi się drogi, którymi mógłbym iść na grafice. Wzornictwo trochę bardziej wtycza mi zawód, grafika zaś pozwala iść w różne strony...
  • Anonim

no nie wiem, znam sporo ludzi po wzorkach i jakoś nie widzę zeby ich drogi byly ograniczone;P

to sa studia, tu sie uczysz i rozwijasz, a nie przyklejasz etykietke tak,ze w przyszlosci musisz robic konkretnie w zawodzie grafika czy siedziec we wzornictwie.
  • Łukasz Radziszewski

a w takim razie jesli chodzi o miasto (najlepiej w Polsce), to które ASP oferuje wg. Cibie nalepszy poziom i start?
  • Anonim

No jesli chodzi o miasto to mysle,ze poznan. tam ten kierunek (wzornictwo) jest na najwyzszym poziomie w PL. no i warszawa przez sam fakt,ze to stolica. dobrze tez trojmiasto stoi (gdanska asp) stoi, bo np. w gdyni odbywaja sie targi wzornictwa gdzie mozna sie prezentowac.
  • Artur,poprostu.

w Warszawie oprocz ASP jest prywatna uczelnia " wyzsza szkola rzemiosl artystycznych" ? jest tam wzornictwo i inne ciekawe kierunki ,drogo ale to zawsze jakas alternatywa
  • Anonim

a katowice?
  • el_filipeq

Witam.Jest W Wawie coś jeszcze prócz ASP i Tej powyższej? Szukałem i nie znalazłem..
  • Klaudia

• Anonim

pomysl dobry,ale i tak skorzystaja z tego duzo mlodsze roczniki, kazda szkola potrzebuje czasu na rozwoj, bo 2010 i kolejne lata to bedzie okres eksperymentow,kiedy szkola bedzie dopiero obrastac w piorka. nie mniej jednak idea super, w koncu projektowanie ubioru wyniesie sie poza granice Lodzi (nie chodzi tutaj o MSKPU itp tylko poziom akademii) :) tak samo nie jestem przekonana co do tego zeby na czele kazdego wydzialu stal projektant. Bycie dobrym designerem,a dobrym nauczycielem to dwie rozne sprawy i nie sadze,zeby obie cechy pokrywaly sie u wielu osob. Chyba za szybko chca z tego zrobic swiatowej rangi szkole i nie zaczynaja od podstaw, a od razu uderzaja w najwyzszy poziom. ryzykowne,ale moze sie uda. w kazdym razie trzymam kciuki, bo wszystko co sie bedzie robilo w kierunku rozwoju designu w PL jest na plus.
  • Ewa .

A wie ktos cos o tzw. rezydencjach artystycznych?
  • Oli

polska akademia designu;o brzmi apetycznie;p w końcu ludzie będą mogli pokazać co potrafią nie koniecznie abroad tylko w pl, świetny pomysł; ) jestem ciekawa jak będzie wyglądał nabór na ten wydział...
  • marta.

>el_filipeq napisał
    >Witam.Jest W Wawie coś jeszcze prócz ASP i Tej powyższej?
    >Szukałem i nie znalazłem..

Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania ma otworzyć nowy kierunek DIZAJN :)
  • V.Letta

też coś mi się obiło o uszy, że taki kierunek jest w przygotowaniu na wseiz, ale czy ktoś ma jakieś "nieoficjalne" informacje kiedy wystartuje? Czy jeszcze w tym roku akademickim?
  • marta.

widziałam reklamę w metrze więc bardzo możliwe ...