- 1
- 2
-
Anonim
witam,
mam do zaprojektowania ekspozytor na produkt X, jakiego honorarium zażądać żeby klient się nie wystraszył i nie zrezygnował z pomocy projektanta? Jakiś czas temu na łamach 2+3d pojawił się "cennik" ale jestem ciekawa jak sobie z tym radzicie. -
Ł. J. T.
-
Anonim
to zajebiscie indywidualna sprawa. Jesli kryterium ustalania wartości twojej pracy jest poziom fobii klienta, to mozesz np zmienic zawód (w impelu placą 6 pln brutto za godz. i sie nie boją) -
Anonim
Wiem, że jest to indywidualna sprawa, stąd moje pytanie... Czy jest jakiś przedział od do. Szkoda, że nie zdajesz sobie sprawy, że jak się zaczyna pewne rzeczy nie są takie oczywiste. Nie chcę zmieniać zawodu i nie zamierzam tego robić. Design to moja pasja, ale żeby się realizować muszę od czegoś zacząć. Dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych. -
-
Ł. J. T.
no a pracujesz normalnie? no to policz sobie ile czasu na rozmyslania projektowe zuzyjesz, ile olowka poslinisz, itd [zamiast pracy] - i masz podstawe
no i oczywiscie dowiedz sie ile zleceniodawca chce/moze ci zaplacic -
Anonim
>pezka napisała:
>Wiem, że jest to indywidualna sprawa, stąd moje pytanie...
>Czy jest jakiś przedział od do. Szkoda, że nie zdajesz
>sobie sprawy, że jak się zaczyna pewne rzeczy nie są
>takie oczywiste. Nie chcę zmieniać zawodu i nie zamierzam
>tego robić. Design to moja pasja, ale żeby się
>realizować muszę od czegoś zacząć. Dlatego proszę o
>pomoc bardziej doświadczonych.
>pezka napisała:
>Wiem, że jest to indywidualna sprawa, stąd moje pytanie...
>Czy jest jakiś przedział od do. Szkoda, że nie zdajesz
>sobie sprawy, że jak się zaczyna pewne rzeczy nie są
>takie oczywiste. Nie chcę zmieniać zawodu i nie zamierzam
>tego robić. Design to moja pasja, ale żeby się
>realizować muszę od czegoś zacząć. Dlatego proszę o
>pomoc bardziej doświadczonych.
kolejne głupie pytanie. Jest, od 1pln do nieskończoności.
kolega powyżej dobrze ci poradził :)
ja tez kiedyś zaczynałem i mi tu nie wyskakuj z textami z czego sobie zdaje sprawę a z czego nie, bo za przeproszeniem g. o tym wiesz. G= Giełgu
ja miałem kiedyś takie 3 metody (już nie mam, bo już nie zaczynam, nie kończę, what the fcuk)
a) dzwonie do konkurencji jako firma y i wyceniam to i odejmuje 20 %
b) pasjonuje się i robie do portfolio za paczkę orzeszków (jea zrobie cos dla kokakoli
c) stawka godzinowa 40 pln za godzinę pracy, dodatkowo makieta i wizualizacja w prezencie bo dopiero zaczynamy współprace.
Tak robiłem na początku i wielu się przestraszyło, nie raz się wkurwialem ze pracuje za free, ale po jakimś czasie się dochodzi do momentu gdzie wiesz ile chcesz i totalnie cie nie interesuje ile za to chcą inni.
-
mgws
>>mejdin
kolego, po co to chamstwo i brzydkie slowa? kolezanka grzecznie pyta, ty nie znasz odpowiedzi albo jej nie chcesz zdradzic, ale bluzgi to chyba nie rozwiazanie. gratuluje ci, ze robisz soki, sosy i printy z usmiechnietymi ludzmi, ale z twojego portfolio nie wynika, zebys mial jakies doswiadczenie w robieniu>>wycenianiu POSow czy jakichs standow. dizajn 3D jest w polsce trudno wycelnialny i pytanie kolezanki jest zasadne, prawdopodobnie wielu doswiadczonych (???) projektantow mialoby problem z odpowiedzia, bo POSy to na ogol pojedyncze fuchy
>>pezka
stawka jest chyba faktycznie nieokreslona, inaczej liczy agencja, inaczej ty jako poczatkujaca. ja nie mam pojecia, moge sie dowiedziec o wycene jednego zestawu dla heya, ale to bedzie niemiarodajne, w dodatku nie wszedl do produkcji, mimo akceptacji
mozesz delikatnie wybadac tu: http://www.zlotek.com/ -
wojciech
>>pezka
1000 zł płaci Kraftfood za projekt - konstrukcje displaya albo opakowania Milka,Mars itd kiedy zleca produkcję
tyle mogę Ci podpowiedzieć
-
-pyk-pyk-
w zesżłym roku strzelilem prostego POSa dla firmy ze slunska...
pyknolem 500zł za projekt + pliki pod frezowanie plexi
roboty nie było za duzo... bo firma dosc konkretnie okreslila czego potrzebuje...
dzis jak miał bym robic POSa od podstawa, konstrukcjia dokumantacja itd. to bym brał nie mniej niz 800-1000
-
Anonim
Dziękuję wszystkim za pomoc i również jestem za kulturalnym prowadzeniem konwersacji. Może i g. wiem, ale właśnie robie wszystko żeby to zmienić.
Pozdrawiam -
o
chcialem sie Was zapytac ile bierzecie za takie elementy:
- wizytowki
- papier firmowy (razem z typografia cala)
- koperty
- teczki
- szyld firmy
- tabliczki na drzwi
- identyfikatory
- okladka plyty
- papier pakowy
- torby papierowe
nie robilem tego nigdy i po prostu jestem ciekawy. wiem, ze wszystko zalezy tez od ilosci wzorow.
bylbym wdzieczny gdybyscie napisali swoje ceny za poszczegolny element zakladajac projektowanie tylko jednego wzoru.
pozdrawiam i sory za lamerstwo; ) -
@LONDON
...Generalnie wszystko zalezy od klienta, bo czesto tez na podstawie wyceny wygrywasz pitch lub tez nie...wnioskuje, ze nie jestes przedstawicielem wiekszej agencji albo studia z ustalonymi stawkami, wiec kazdego klienta traktujesz inaczej, zwazywszy tez na to, ze sam klient ma czesto w glowie budzet na to co ma Ci do zlecenia...nie rozumiem tylko "ilosci wzorow", bo w sumie kazda wspolprace z klientem rozpoczynasz od przedstawienia kilku koncepcji, z ktorych pozniej dopiero powstaje projekt ktory bedzie dalej dopracowywany. Czesto tez sam proces poprawek i zatwierdzen jest dlugi i zmudny, a biorac zlecenie uwzgledniasz najczesciej wykonany projekt, a nie koniecznie czas pracy. Czesto tez te elementy ktore podales wyzej wystepuja razem po prostu jako identyfikacja wizualna danej firmy, a tu juz naprawde kasa zalezy od negocjacji. Z mojego doswiadczenia za kazdym razem jest inaczej. Wiadomo, ze sa firmy z wiekszym budzetem i trzeba to czesto wyczuc, przy wielu zleceniach najlepiej jest wspolpracowac z accountem, czyli gosciem ktory bedzie zalatwial te sprawy za Ciebie. Czesto bowiem trudno jest nadazyc za projektem i ciaglymi poprawkami i jeszcze prowadzic negocjacje finansowe...podsumowywujac w sytuacji freelance'owej, wszystko zalezy od klienta i tego jak i co wynegocjujesz... -
o
dzieki za odpowiedz
co do wzorow to nie chodzi mi o wzory do wyboru tylko o rozne wzory tego samego elementu CI. wiadomo, ze jak robie dwie rozne teczki (ktore potem beda funkcjonowac) to kasuje za dwie a nie za jedna (tak mi sie przynajmniej wydaje)
czyli nie ma takiego jakiegos przyblizonego cennika? a moze chociaz info co sie trudniej projektuje?
-
natka
najwiecej sie chyba bierze za logo. szczerze mowiac to mysle ze sa projektanci ktorzy by to zrobili wszystko za 2 patole i tacy ktorzy za 20. ustal na ile cenisz godzine swojej pracy i policz ile ci to zajmie czasu. no i sprobuj ocenic ile chce ci zaplacic klient (jesli zalezy ci na zleceniu) -
Anonim
Ja np. za swoją ostatnią okładkę płyty wziąłem 50 zł :) Zależnie od tego jaka jest waga projektu i ile poświęcisz na to swojej pracy, możesz negocjować więcej - to zależy też od klienta - inaczej weźmiesz od szefa firmy fonograficznej a inaczej od osoby prywatnej która chce wydać nielegal. -
Partymuffell
Może sie orientujecie: ile bierze student na ten przykład grafiki za zrobienie projektu wizytówki, plakatu promocyjnego itp? dzięki -
cani
-
Partymuffell
do setera (przepraszam, stettina): jasne pieseczku, wybacz że nie dość klarownie. myślałam o kimś początkującym, o robótce dla podrzędnej firemki, której nie stać na agencję reklamową -
Anonim
-
cani
- 1
- 2