-
Anonim
nowa kolekcja zapowiada się obiecująco: rosyjskie motywy, napisy, prawdziwy powrot do socjalizmu! czy tego typu zabiegi sprawia ze wspomnienia staną sie bardziej pozytywne? czy juz nie ma z czego czerpac inspiracji? -
Anonim
otwarłem sobie stronkę z kolekcją diesla pod hasłem wild east i zupełnie nie widze w tym powrotu do socjalizmu.
rosyjskie motywy - po pierwsze mocniej wykorzystane jako dekoracja strony niż ubrań; po drugie potwierdzają powolny powrót do ornamentu w projektowaniu; po trzecie w socjaliźmie nie było ani takich kolorów ani motywów - nic nie było!!!
zmiana wspomnień? - to już moim zdaniem całkowita pomyłka. ta kolekcja to czysta ameryka z modnym teraz wszędzie nawiązaniem do lat 80tych, a bukwowe odwołania to właśnie inny sposób na znalezienie "oryginalnego" ornamentu. tu naprawdę nie ma nic pokrewnego z socjalizmem.
rosyjska stylistyka, ikonografia i sposób doboru kolorów jest na tyle daleka od kultury europejskiej, że wydaje mi się całkiem dobrym pomysłem szukanie inspiracji również tam (chińskie smoki, japońskie literkokrzaczki itp już były). nie wiem czy diesel wykorzystuje to najlepiej jak sie da, ale kojażenie tych zabiegów z socjalizmem to naprawde pomyłka -
eripmav
nie widzialem jeszcze kolekcji (gdzie mozna zobaczyc?), ale ogolnie nie podobaja mi sie symbole komunistyczne noszone z duma na piersi.
gdyby jakas firma wypuscila kolekcje z symbolami nazistowskimi to szybko by sie musiala wycofac.
a przeciez to jedna banda, zarowno nazisci jak i komunisci mordowali miliony (komunisci robia to nadal np. w chinach).
a firmy zarabiaja na tych sybolach bo moze na nich zarabiac kazdy a popyt i spoleczne przyzwolenie jest.
mam nadzieje ze DRO ma racje i to bedzie mix rosji z ameryka a nie kolejne sierpy i mloty
(mozna jakiegos linka?) -
datasky.pl
a cos takiego juz bylo i tez diesel... kufajki, czapki uszatki... jakies 8 lat temu, mam jeszcze katalog... -
-
datasky.pl
a link http://www.diesel.com bez zmian :)) -
Anonim
eh! to nie ma odwołań do sierpów tylko do matrioszek, fartuszków i typografii cyrylicznej. dlatego właśnie pisałem że nie kojaży mi sie to z socjalizmem. jeśli już to z rosją carską a już najbardziej z rosyjską cepelią :-) -
Anonim
eee bo ta cala moda na wschod to takie nowe etno, zamiast naszyjnikow z kłów rekina czerwone korale , zamiast braz opalenizny rozowe policzki...
ma byc surowo, agresywnie, prawdziwie...
a inspiracje jak zawsze.... totalnie powieszchowne troche dawnej carskiej rosji troche tandety socrealu,
jedyny pozytywjaki widze:chusty w kwiaty nowym towarem eksportowym!!!
;) -
Anonim
na stronce malutko zobaczysz! kolekcje najlepiej zobaczyc na zywo ->na pokazie albo w showroom'ie! -
Anonim
-
eripmav
-
mgws
>>czubek
och wiesz, jak bym tak latala na pokazy i do shrowroomow, to bym zaraz zaczela projektowac szezzzlągi. gdzie showroom diesla w warszawie i czy bez okazania kart vip i pokazania genitaliow (kiedys mi kazal selekszyner w utopii) mnie wpuszcza? pana o PR ze szkoly z eindhoven przekonalam ze jestem 'press' ale z dieslem w warszaweńce tak latwo chyba nie pojdzie -
mgws
nie moge ogladac tej strony diesla, jestem zbyt niecierpliwa, te bajerki mnie wkurzaja -
Anonim
no ale jakie jest ergo???
podoba wam sie ten kierunek ???
ja sobie mysle ze z jednej strony w hist mody czegos takiego jak rosyjski folk nie bylo i zadko sie zdaza taka sytuacja w modzie ze cos nie jest reinterpretowane tylko zupelnie swieze
,ale z drugiej strony tyle tych folków bylo...
jakos nie padam z wrazenia,
zdecydowanie bardziej dziala na mnie pomysl z przeskalowanymi ciuchami
-
Anonim
było juz było. w latach osiemdziesiątych było sporo rzeczy takich jak te w twoim linku. głównie zimowe, czapki czy płaszcze a'la szlafrok cara.
mi się takie rzeczy podobają, za to kolekcja diesla znacznie mniej. -
Anonim
ach jeszcze były płaszcze i wysokie buty nawiązujące do mundurów białogwardzistów. to teraz też troszke wraca. -
Anonim
mialam na mysli folk, czyli rosje na ludowo a nie carska...chustyna glowach, tkaniny w kwiaty i dziergane wzory... ale oczywiscie jak juz zauwazul dro na poszatku, bardzo rozne tradycje mixuja sie w hasle rosja...
-
Anonim
ale dla mnie to nie jest zarzut z ta luzna inspiracja w modzie...
w innych wypadkach powstaje cos co wyglada jak kostium historyczny i to jest stagnacja ze sie posluze przykladem
http://www.style.com/fashionshows/c...
wogole jak wy to widzicie: moda jako design?? -
mgws
rosyjskie chusty na glowe i korale nie roznia sie specjalnie od góralskich chust i korali >> a wiec tzw inspiracje nimi sa tez podobne. wogle ornamenty i zdobienia ludowe sa dosc podobne w wielu krajach (regionach). ostatnio mnie zadziwilo jak podobny jest estonski i łowicki pasiak i zapasiak
moda jako dizajn - oczywiscie, chociaz moda to samodzielny oddzielny ogromny dzial ++ co bylo pierwsze :). mnie np projektowanie mody nigdy nie krecilo. tak samo jak samochodow
a-poc isseya miyake jest bardzo 3D dizajnerski
http://images.google.pl/imgres?imgu... http://www.zenzu.de/apoc04_de.jpg&a... http://www.zenzu.de/frame_apoc_de.h...
wielu projektantow mody projektuje rozne 3D dizajny (seria vip habitatu) i vice versa (starcka suknie, buty and stuff)
no i tyle -
Anonim
a dzis na ftv seria armani/ casa czy versace/home...
wlasciwie zadnego zaskoczenia, takie stereotypy sie wlaczaja ze jak armani to geometrycznie szlachetnie i stonowane, a versace na bogato...nudy napudy -
Renata Cichocka
dizajn dla mnie to piękno w prostocie lub totalny odjazd jak zegarki Bruno Banani