-
Anonim
Tak jak w temacie... Czemu wg. wiekszosci z Was granie z vinyli jest "wyższe" od gry na CD'kach...? -
♪ Jack Creed ♪
-
Anonim
niekoniecznie... na gramofonach uczysz sie skreczy, odpowiedniej zmiany tempa i tyle... tzn tak w skrocie :P
na CD Playerach masz jeszcze efekty i inne sprawy... wcale niekoniecznie jest łatwiej
ostatnio coraz czesciej gramofony sa wymieniane w klubach na CD -
Grono.Net
-
-
Anonim
-
Anonim
-
VoreS - Akuio
Hymm...
Tak czy siak kazdy Dj powinien umiec grac na tym i na tym... mozna wtedy bardzo dobrze urozmaicic granego seta...
Z innej strony np. jak sie zwali system od gramofonu i nie mamy innego zeby zastapic rozwlalony to zostajemy na lodzie bo nie umiemy grac z CD... wiec dlatego sadze ze nie mozna skreslac CD... tylko poprostu nauczyc sie na nich grac tak samo jak na gramofonach... wtedy bedziemy bardziej elastyczni i bedziemy wiedziec ze jak sie cos spierd... to bedziemy umieli zapanowac nad impreza i zeby sie za wczesnie nie skonczyla hehe...
To czy ktos z was chce sie dalej uczyc to juz zalezy od was samych... ja wiem ze wybral bym na impreze czlowieka ktory jest niezawodny i bedzie umial grac na CD tak samo jak na gramofonach... :]
pozdro.
-
-=30ToN=-
hehe widze kolejna dyskusje typu wyzszosc swiat bozego narodzenia nad swietami wielkiej nocy :P jedno i drogie jest nosnikiem muzyki o pewnej swojej charakterystyce i zalezy to od tego kto co lubi . grajac z vinyli nie koniecznie trzeba uczyc sie scratch u bo to z kolei zalezy od tego co i jak sie gra . co do kwestii efektow to proponuje pominac ten temat bo kazdy kto chce technicznie rzecz biorac do gramofonow tez moze podlaczyc mniej czy bardziej rozbudowany efektor o ile mixer ktory jest w zestawie w.w nie posiada . generalnie podejscie jest w pewnym sensie kwestia gustu i dziala troche na zasadzie "zapytaj zwolennika pioneera co jest najlepsze i tak samo zrob ze zwolennikiem technicsa" ja wole vinyle choc na cd kach sie wychowalem i do dzis z nich korzystam dlatego sadze ze umiejetnosc poslogiwania sie jak najwieksza iloscia nosnikow czy szeroko pojetych zrodel dzwieku "samplery,remixery etc" jest bardziej ulatwieniem niz problemem . -
Grono.Net
staaaaaaaaaaaaaaaaary, co ty gadasz??!
idziesz na impreze, w kejsie masz 80 winyli, wchodzisz za konsole, system zjebany a ty zadowolony przerzucasz sie na CD ?? i niby jak chcesz upchac czarną plyte do szpary w CDJ1000? no na sile wejdzie ale i tak nie zostanie odtworzona; ) Przeciez DJ to ktos kto ma cos do zaproponowania muzycznie i jesli nie ma na czym tego zaproponowac to wogole nie bedize gral. No bo jak niby? skoczy do kumpla i porzyczy jego CD bo sie okazalo ze dzialają tylko cedeki?? Zadko sie zdarza ze ktos idzie grac z winylami i ma na wrazieczego skopiowane wszystkie kawalki na CD...
dj powinien grac na tym na czym ma zapisaną muzykę...
jesli gra z cd to powinien umiec obslugiwac cedeki, jesli gra z winilców to powinien znac gramofony. -
Grono.Net
oczyffiscie moj post byl do Voresa, a nie do twojej wypowiedzi 30 ton :) -
-=30ToN=-
spoko spoko mysle ze moje podejscie nie jest bzdurne wiec nawet tego tak nie odebralem co do cd kow zawsze jak gram mam przy sobie cdki na tzn wszelki wypadek ewentualnie mam an nich rzecyz ktorych nie mam na vinylach wniosek z tego prosty ze przezorny zawsze ubezpieczony a noszenie backupu vinyli na cd kach to ju chyba lekki hardcore :D
-
♪ Jack Creed ♪
Hhehe to samo pomyślałem o upchnieciu czrnulek do szparki pioneera :D
Wszystko t rzecz gustu. Ja pprstu wole popychac czarnulki i czuś je pod palcem a efekt tego słyszec w głosniczkach :D PCVki t juz swego rodzaju klasyka taki atrybut DJa a przytym kontakt z czarna pyta to niezla frajda :)
Moze to tez taki kompleks DJów ,ze wle wielkie adaptery od małych Cdkow :D Kazdy gra na czym lubi... licza sie umiejetnosci, a nie nosnik :) -
VoreS - Akuio
Pete --- stary to ja nie jestem hehe...
Jesli chodzi ci o to czy jestem zadowolony ze przezucam sie na CD kiedy jest zwalony sprzed do gramofonow, to powiem ci tak ze nie mam wyjscia bo za to mi placa... przychodzac na impreze do roznych klubow musze sie spodziewac wszystkiego... nie w kazdym klubie stoi najleprzy sprzet bo niektorych ludzi na to poprostu nie stac...
Tak samo nie kaze tobie kopiowac muzyki z vinyli na CD... na CD mozesz miec inne kawalki i nic sie nie stanie... nie wiem w czym widzisz problem...
Jezeli uwazasz ze Dj powinien grac tylko na tym na czym sie nauczyl... to powiem ci ze wole zaplacic kolesiowi co umie grac na CD jak i na Gramofonach bo wiem ze poprostu mnie nie zawiedzie...
Ty np. przyjdziesz na impreze i co ? System zjebany wiec nie bede gral ? Place ci za granie, a to na czym zagrasz to mnie nie obchodzi... wazne zebys ludzi rozruszal i sie dobrze bawili... Jak ci sie to uda to zaprosze cie jeszcze raz i jeszcze raz bo bede wiedzial ze przy twojej muzie ludzie sie dobrze bawia i chca przychodzic na imprezy... z tego sie kreci kasa dla mnie jak i dla ciebie...
pozdro... :]
-
Grono.Net
powiem ci tak VORES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :
oboje mamy racje :p :):):)
ale ja po prostu wole wziasc zapasowy system :] a klup powinien zapewnic sprawny sprzet :) poprostu ja uwazam ze grajac z winylow, nastawiony ze ide zagrac z winylow, strasznie wkurzylbym sie muszac kombinowac z cedekami :) ale pewnie tak jeste bo jeszcze za malo umim :)
pzdraffiam cie:) -
-=30ToN=-
nie ma to jak ozywiona dyskusja hahah a jeszcze niedawno byly tu 3 posty :P
co do systemow ot medal ma znow 2 strony jako ze osoby grajace powiedzmy na codzien czyli przynajmniej czesto maja swoje wlasne systemy wlasnie po to zeby nie polegac na miejscowych ktore jak wszyscy wiemy sa traktowane jak ............. miejscowe systemy . o swoje sie dba o cudze ... z tym roznie bywa .
Jak juz na poczatku wspomnialem generalnie mamy wielki piatek wiec czemu nie porozbijac sobie g...a na atomy jak mawia moj ojciec
PZDR -
Pavlo (beachboys.pl)
uczylem sie grac na cd a teraz gram na tym i na tym chociaz w miare mozliwosci jak najwiecej na vinylach bo jakos daje mi to wieksza satysfakcje:)
-
TaMaX
Witam , to moj pierwszy post na tym forum; )
To ja moze krciutko wyjasnie dlaczego wedlug mnie granie z cdkow jest latwiejsze.
Zalozmy ze mamy jakies playerki z mastertempo/keylock.
1) Kawalek sie nam delikatnie rozjedza ,podczas przejscia bez problemu dokrecamy bez zmiany tonacji ( malo kto zauwaza taka operacje).
2) Mozliwosc zapamietania Cue i szybki start "z placa".
3) Nawet kompletnie "zielony" czlowiek znajdzie odpowiednie tempo na cdku metoda:
"rusze pitchem poczekam chwile ,rozjedzie sie, zobacze w ktora strone trzeba jogiem krecic zeby znowu razem gralo , wiem juz w ktora strone suwak przesuwac ... i od nowa coraz mniejszymi kroczkami"
pozdr -
Mr_Root
Mnie to absolutnie ryba. Juz pisalem tutaj ze moge grac impreze i z tego i z tego i wyzszosc cd nad vinylami dla mnie jest czysto merytoryczna - na cd mam wiecej muzyki etniczno-latynowskiej a na winylach housowo-clubowej.
Tamax: 3) zapewniam cie ze niektorzy maja problem i z tym
Wogole to idiotyczny temat. Powinien brzmiec "dlaczego wole grac z winyli/CD". Wtedy kazdy by powiedzial ze woli bo... nie wiem... fajniejsze sa wersje na winylach, efektowniej mu sie miksuje, moze poskreczowac, lubi brzmienie czarnej plyty itp. itd. -
Szosi
-
Anonim
skreczowanie...
a widziałeś nowego technicsa, denona lub pioneera?? :>