Dzem-ballada o dziwnym zespoliku [94]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Johnny Kick a Hole in the Sky

Jaka jest Waszym zdaniem najlepsza płytka Dżemiku i dlaczego??? Prosze o dokładne zcharakteryzowanie upodobania:-) (żartuje, ale na ile się da to piszcie)

Jeżeli o mnie chodzi to bez gadania płytka: "Akustycznie", ponieważ piosenki, które zespół wykonał na tej płytce są dopracowane co do sekundy. Solówki w "złotym pawie", czy w "list do M." są genialne. Gutarzyści poruszają się po najbardziej rozbudowanych skalach tonacyjnych, a przede wszystkim płytę tą zagrali na gitarach Gibson J-185 EC Blues King Electro, które mają niepowtarzalne brzmienie.

Uwielbiam też płytkę "Byc albo mieć", ponieważ tam grają funk'owo, a także w 2 piosenkach Adam uzywa fuzza i bardzo dobrze razem to brzmi:-)

No, ale nie moge zapomnieć o płytkach koncertowych "List do R.", gdzie np. Waglewski z Voo Voo genialnie w stylu Hendrixa wykonuje piosenkę "kim jestem-jestem sobie":-)

Pozdrawiam.......
  • Anonim

ja Ci nie powiem ktora jest moja ulubiona plytka, bo nie rozpatruje tego w takich kategoriach. Ale za to moge Ci powiedziec jaka jest moja ulubiona piosenka. Tzn to nie jest jedna ale kilka, no wiec wg mnie jedna z najlepszych jest 'To ja zlodziej', 'Czerwony jak cegla' i z tych nowych 'Cleb z dzemiem' :-)
  • kasienka

Płyta???
    Moze?
    Detox najbardziej lubie bo jest taka własnie Dzemowa-a piosenki na kazdej płytce mam ulubione kawałki ale najbardziej chyba :TYlko ty i ja"
    zwala mnie z nóg...poprostu...
  • qdlaty - maestro bezdomny

Zdecydowanie „Detox” nie wyobrażam sobie życia bez piosenki „Sen o Victorii” jest to piosenka przy której uwielbiam się upijać (tak żeby grawitacja delikatnie mogła mnie położyć na ziemi; ] )
    Na Detoxie możemy znaleźć jeszcze:
    Ostatnie widzenie
    Malowanego ptaka
    List do M
    Czy spacer z Agnieszką, oczywiście są jeszcze piosenki Dżemu przy których dostaję ciar na plecach.. no ale opisałem swoją ulubioną płytę…

Ciesze się...:) detox jest cool... a piosenki Jurka i Adama : "smiech czy łzy" i "letni spacer z Agnieszką" sa po prostu THE BEST!

Pozrawiam
  • Tina

Właśnie słucham "Akustycznie..."
  • Maria

Moja najlepsza plyta to Spodek i tzw.przeboje.Dlaczego? bo sa koncertowe,tylko na koncertach widac czy zespol jest naprawde dobry.Zreszta DZEM jest dobry tez i w studio
  • Kabalec

mysle ze "absolutley live" to jedna z lepszych plyt no i kawalki grane rzadziej niz zwykle.
  • Kabalec

a juz Niewinni to po prostu nie do opisania.
  • Agi.

Najlepsza plyta? Ja ma takie dwie ulubione... "Dzem w operze 2"- kocham ta plytke. Jest naprawde swietna. :) Nastrojowa muzyczka, piekne brzmienie gitar i w oddali orkiestra:) CUDO!!! :) Druga: "Wechikul czasu, Spodek '92 vol 2" jest poprostu genialna... :) Pozdro dla wszystkich kochajacych Dzem!!! :)

no te płytki też są super:) w ogóle twórczość artystyczna dżemu jest wspaniała:) ale ostatnio kiedy słucham jednej płytki ciągle łapie doła...:( to "akustycznie-suplement" była nagrania tuz przed smiercia Ryska..:( smutno....
  • Amy

Najbardziej lubię obie części Spodka. Uwielbiam wersje koncertowe, gdzie słychać krzyki fanów, gdzie wokalista oprócz śpiewu mówi też do fanów. Jak się bardzo chce, można nawet ruszyć wyobraźnią i wsadzić siebie w tłum fanów na tym koncercie.
| |

Grono dla fanów i fanek dżemowatych! :):)

Miejsca grona (0)