Dźwiękowcy [217]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

co polecacie na ściany w studiu? pudełka po jajcach, jakieś tkaniny, pianki? co na sufit? pomieszczenie ok.3,5mx1,5m, na ścianach mało pasująca do wystroju studia glazura:] co na drzwi? są taki skórzane obicia w obi czy innym leroyu, ale nie wygłusza to zbyt skutecznie o ile wiem. piszcie, wypowiadajcie sie, o ile kurwa ktoś zagląda do tego grona:]
  • Anonim

Hehe, tak pudełka po jajach mogą być, byleby były od wewnątrz jescze wypchane watą.

Po pierwsze, jakie to studio będzie - jaki cel? będziesz w nim coś nagrywał, czy tylko mixował? Jeżeli nagrywał, no to musisz za wszelką cenę go wygłuszyć, jak tylko się da, bo przy tych rozmiarach (3,5x1,5) to łapać pomieszczenia nie ma sensu( za szybkie odbicia). Na podłogę jakiś gurby dywan na ściany skoro jest glazura, to poprostu nakleić na nią albo piankę wygłuszająćą, albo piramidki, albo wspomniane wcześniej jaja, ale chyba musiałbyś dużo jajecznicy porobić :)

Jeżeli zaś będzie to tylko mix, to tu znowu pytanie, jaki? Stereo, czy idziesz w surround? Jeżeli Stereo to najlepiej zrobić wytłumienie w konfiguracji LEDE (Live End Dead End). Chodzi o to, by za głosnikami i do połowy bocznych ścian było odbicie dźwięku (czyli najlepiej co drugą glazurkę przykryć wygłuszeniem) a dalszą cześć do tylnej ściany, przuykryć całkowicie, czyli zrobić martwą. Jeżeli 5.1, bądź podobne systemy, no to tutaj musisz kombinować sam, bo dobrego sposobu na to nie ma. Sądzę, że możnaby wygłuszyć 75% całej powierzchni.

Co do sufitu - najlepiej, zrób z dykty albo czegoś lekkiiego (możę być też syropian) podwieszany sufit ustawiony pod kątem w twoim kierunku - wyeliminujesz fels stojące.

Powodzenia
  • Anonim

zmierzyłem już pomieszczenie: dł. 3,2m szer. 1,3m wys. 1,94m. na profesjonalną piankę akustyczną mnie raczej nie stać (jeśli jest to, o ile wiem, 5 dych za arkusz to nawet przy tak małych wymiarach pomieszczenia jest to zbyt dużo, by inwestować w to w pierwszej kolejności), czym można ją zastąpić? słyszałem o jakiejś wacie akustycznej - czy coś takiego się nadaje?
    z pudełkami po jajcach nie ma problemu, gość w warzywniaku jest już poinformowany o wszystkim:D
    studio ma być docelowo wielofunkcyjne - nagrywanie (wokal, może kiedyś inne instrumenty, jak gitara, flet) + mastering.
    jeszcze odnośnie przyklejania czegokolwiek na ściany - w budynku, o którym mowa, dosyć popularne są problemy z grzybem na ścianach. to chyba dosyć częste w amatorskich studiach, których większość powstaje w piwnicy. jak można sobie z tym poradzić? czy jest sposób, by materiały wygłuszające/rozpraszające sprawdzały sięw swojej funkcji, i żeby dało się je co jakiś czas zdemontować (bez niszczenia)?
  • Anonim

hmm...
    http://www.allegro.pl/show_item.php...
    Tutaj masz najtańszą piankę jaką znalazłem. Co do akustyki to on tam bzdury wypisał, ale masz 50x50x2cm więc wychodzi ci dokładnie 431,54zł. To jest najtańsze rozwiązanie tego typu. Jeżeli chcesz, zawsze można pokryć ściany wykładziną, albo tymi niby-wygłuszaczami na drzwi (taka sztuczna skóra a wewnątrz gąbka. jeżeli masz ograniczony budżet, to nie ma innego wyjścia jak kombinować jak się da. Ja to bym to zrobił właśnie z tych okryć na drzwi, pokryć tym całe pomieszczenie, ale oddzielił od ściany zwykłą folią techniczną (taką jak na remoncie się wszystko przykrywa, to chyba było typu 5 zł za 10 m2) Tak naprawdę to wszystko leży w twoich rękach i twojej wyobraźni. Najlepiej to przykręć do ściany albo na rzep, no bo szkoda, żeby ci zazgrzybiało cudo! Co do grzyba, no to już raczej do budowlańca musisz się zwrócić! powiedz jakie rozwiązanie zainstaliujesz u siebie.
    AVE
  • sonifizzle

o kurna
    Peter zadziwiasz mnie.
    ale nie zmienia to faktu ze jestes nuudny.
    o przepraszam ,ze wcinam sie w rozmowe ,ale nie moglam sie powstrzymac. tesknie :)
  • bARTon

dyskusja się wyraźnie ożywiła;))
  • Anonim

Tak.. te Kobiety.... przepraszam, za te zbędne bajty...

A tak swoją drogą... wejdź szanowny bARTonie na nowy temat i może pomożesz tym razem ty mi.
  • LJ BOLO

To na ściany co chcemy uzyskać, przecie wiadomo , że używa sie prawie wszystkiego , efekt finalny jest najważniejszy no i gdzie te ściany i z czego i do czego
| |

Czy ty, Synu, wiesz czym jest dźwięk od strony fizyki? Czy Synu wiesz co to konsola dźwiękowa, ...

Fotki

Miejsca grona (0)