eBay [78]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kaczor

>Filip napisał
    >A dlaczego ten typ nie akcentuje Pay-Pala..?

Może sam nie ma konta...
  • Tigran.

Siema....ja jestem nowy ogolnie w kupowaniu przez neta;) i troche nie ogarniam ebaya;D...mam konto na ebay.pl a jak mam kupowac np z ebay.com lub ebay.co.uk???bo musze sie zalogowac na konto zeby licytowac nieprawdaz?a tam nie mam kont no bo jak im podam polski adres to mi wyskakuje polski ebay......i nei wiem co zrobic....dla niektorych to pewnie bedzie debilny problem ale jesli ktos moze niech mi doradzi:)
  • Tigran.

juz wiem sorry za to debilne pytanie;D
  • Anonim

Po raz pierwszy kupuję coś na eBay i już się wkopałam... zamówiłam buty , zaznaczyłam formę płatności przekaz pieniężny/ czek gotówkowy bo nie mam karty kredytowej i nie mam paypal , dostałam dane które miałam wpisać na formularzu w banku , poszłam wpisałam a babka w Western Union mi mówi że nie można na firmę wysłać pieniędzy i potrzebne mi są dane konkretnej osoby prywatnej. Koleś u którego zamówiłam buty podał tylko dane na firmę..napisałam do niego już z 3 wiadomości ale mi nie odpisuje i jestem strasznie wkurzona. Pytałam znajomych czy mają paypal , okazuje się że jednen ma ale teraz oczywiście nie moge zmienić formy płatności.... macie jakąś rade?
  • anкa_

>WieleRzeczyToPicJakFotomontaz ... napisał
    >mam konto na ebay.pl a jak mam
    >kupowac np z ebay.com lub ebay.co.uk???bo musze sie
    >zalogowac na konto zeby licytowac nieprawdaz?a tam nie mam
    >kont no bo jak im podam polski adres to mi wyskakuje polski
    >ebay......i nei wiem co zrobic....

Wg mnie nie ma to specjalnej różnicy czy to jest ebay polski czy amerykański... Ale do obu logujesz się tym samym loginem i hasłem (wg Twojej terminologii tym polskim :) na portalu ebay.com albo tym uk czy pl. I po tym logowaniu nie powinno Cię przerzucać na polską wersję. Różnica po zalogowaniu wygląda tak, że masz inny język (angielski) i inaczej jest wyprofilowana wyszukiwarka, np. w USA szukasz przedmiotów w ramach USA (przynajmniej taki jest priorytet), w Polsce raczej jest to UE. Oczywiście w obu wersjach jest też opcja sprzedawców spoza USA/UE - czyli international sellers czy jakoś tak (na dole strony coś takiego się pojawia). Także te fanaberie typu com, uk, pl to tak naprawdę tylko nakładki na jedno i to samo. Główna różnica to wspomniane ustawienia (domyślne) wyszukiwarki, które i tak można sobie zmienić, albo przeskakiwać z uk na com, w zależności czy szukasz czegoś raczej z Europy czy USA.
  • anкa_

>mJ. napisała:
    >macie jakąś rade?

Czekaj na tego typa, w końcu w jego interesie jest to, żeby się jednak odezwał. Tak w ogóle to płatności opłaca się robić przez paypal, bo to usługa ebay i w razie potrzeby łatwo jest udowodnić, że płatności dokonano (a np. sprzedawca twierdzi inaczej). Poza tym jest to łatwe, oba portale ebay i paypal ładnie się komunikują, dzielą informacjami (np. po dokonanej płatności przez paypal ebay odhacza to w profilu kupującego - tzn., że zapłacono za przedmiot). Pełna symbioza :) A w przypadku jakichś problemów można do paypal'a zgłaszać reklamacje i dostać zwrot wysłanej kwoty (chociaż chyba tylko część, ale zawsze coś).
  • :x

ratunku!!!
    kiedys bardzo dawno temu zalozylam konto na ebayu i teraz potrzebuje uzyc, wiec jakso odkopalam w pamieci haslo etc. ale zonk, zablokowane. wiec sprawa jest taka ze oni maaj zadzwonic na podany w danych nr i spoko niech dzwonia ale tam jest takie cos zeby zaznaczy zadzwon teraz przechodzi do nastepnej strony i chce jakis PIN... hmm moze nei jakis, ale obczailam cala pomoc i wszystkie linki jakie zoabczylam ale nigdzie nie tlumacza o jaki pin chodzi, napsialam do nich , wiec pewnei odpisza za pol roku jak dobrze pojdzie :/
    Nie wiecie moze o jaki PIN moze chodzic?
    Bede wdzieczna za pomoc.

Sorry, pisze jak potluczona, konto jest zablokowane.. nei haslo, czy cos xD
  • :x

ee dobra juz niewaznew, pogadalam zna chacie z angielska pomoca jakas i wspolnie doszlismy do wnsioku ze mniej problemow bedzie po porstu zakladajac nowe konto xD
  • same stresy

Podstawowa zasada na ebay jest taka ze nie nalezy nigdy ale to nigdy placic za przedmioty przez western union tylko i wylacznie PAYPAL - wowczas masz ubezpieczenie do 1500 usd
  • Piotrek.

Ludzie pomózcie!!!
    Sprzedałęm telefon na ebay za 600 $ koles przesłał mi kase... A w miedzy czasie było włamanie i telefon ukradli :( Nie wiem co mam teraz robic... To jakis arab jest, grozi mi interpolem; / Czy za cos takiego mogą mnie wsadzic ? Co mi grozi? Co mam robic? pomózcie !!!
  • Kaczor

A ty nie masz znajomych w mafii!? jezuś...

może napisz mu, że w najbliższym czasie postarasz się wysłać mu taki sam telefon (nie obchodzi mnie już sposób w jaki go zdobędziesz). Ten typ podał jakąś date? Np dzień w którym masz mu wysłać przesyłkę? Jak ci się nie uda to napisz do ebaya ze dostałeś maila z pogróżkami albo zgłoś sprawę na policję
  • Piotrek.

wolne żarty...
    Problem w tym, ze akurat nie mam tyle kasy, zeby kupic ten telefon; /
    Kurka naprawde nie wiem co mam robic... A jak ten interpol naprawde do mnie przytjedzie ?
    Co to jest wogóle ten interpol ? A moze ktos ma mi pozyczyc ?
  • Kaczor

>Piotr. napisał
    >wolne żarty...
    >Problem w tym, ze akurat nie mam tyle kasy, zeby kupic ten
    >telefon; /
    >Kurka naprawde nie wiem co mam robic... A jak ten interpol
    >naprawde do mnie przytjedzie ?
    >Co to jest wogóle ten interpol ? A moze ktos ma mi pozyczyc
    >?

jak to ? hajs dostałeś od araba a nie masz na kome już? no to gratulacje. Postaraj sie oddac hajs mu moze, nie wiem, pozycz od rodziców o ile jeszcze chcą mieć z tobą do czynienia...
  • Piotrek.

swietnie dzisiaj dostałem maila z trescia i'll kill you :( o co chodzi.... juz sie boje.
  • Kaczor

to i tak długo sie trzymałeś... no ale cóż, taki już twój marny los. Pozdro :)