EBM/ Electro Body Music [384]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ThePesH

W świecie w którym umysły zyja w pudełkach
    Każdy z nich musi podjąć decyzję

W świecie mind.in.a.box umysły są więzione i zwykle nieśiadome swojego odosobnienia/ograniczenia
    To metafora wszystkiego co ogranicza nasze umysły i nie pozwala im być wolnymi, niewazne czy mowimy o codziennosci czy o skrajnym uczuciu osamotnienia,
    Świat coraz bardziej wykazuje egocentryczny typ zachowań które prowokuje w wielu z nas

Piosenki mind.in.a.box są historiami z tego świata, zbudowane na metaforze uwięzionych umysłów oraz na niezaprzeczalnym fakcie, iż jesteśmy sami na tym świecie

Niektórzy mowią ze styl muzyczny mind.in.a.box jest podobny do stylu zwanego technopop

Tak brzmi przekaz na stronie zespołu mind.in.a.box. Gdy w zeszłym roku wydali płytę pod tytułem "Lost Alone" narobili sporo zamieszania na ogólnie pojętym rynku electro. Muzycznie są bardzo trudni do zklasyfikowania - ani to technopop ani future ani synth - to raczej wybuchowa mieszanka tych styli w połaczeniu z ciekawie przetworzonymi wokalami.

Znacie ?
    Słuchaliście ?
    Jakie wrażenia ?

Ja zostałem powalony na kolana !
  • cadavre exquise

Ja ostatnio zajęta kobieta i nie miałam kiedy się zastanawiać nad ideologią:> Ale podobało mi się, choć wokale sa czasem hm... specyficzne. Tja. Tyle na razie na ten temat. A utwór "Light And Dark" przez długi czas łaził za mną wszędzie..
  • ThePesH

Ja juz czwarty dzien słucham nonstop nowego singla mind.in.a.box :

Mind In A Box - Certainty

01 Certainty (single.edit)
    02 Beyond the World (original.version)
    03 Certainty (remixed by thee hyphen)
    04 Certainty (miab.alien.mix)
    05 Unicorn (pro.version)
    06 Certainty (seize rmx)

Po tym singlu nie pozostaje mi nic innego tylko szykować się na jedną z najlepszych płyt "electro" w tym roku - mówie to ze 101% przekonaniem
  • KlimPeR

juz sciagam :D :D
  • Anonim

ThePeshdo jakiego zespolu bys mogl to porownac? Zapewne kiedys to uslysze, na razie nie mam czasu, zeby kupic sobie plytke, zatem prosze zaspokoic tylko ma ciekawosc i powiedziec jakie to sa klimaty??

Z gory dziekuje :)
  • ThePesH

Obawiam sie ze to bedzie za delikatne dla Ciebie [znajac Twe upodobania muzyczne] - ale Tak czy siak polecam !!!

Generalnie to chyba najbardziej futurepopowo graja chłopaki ale nie od początku i i nie do końca - to bardzo dziwna mieszanka styli [nie umiem tego zaszufladkować] - na stronie sami o sobie napisali ze ich muzykę nazywają technopop ...

Tak o nich napisano:
    .............................. .............................. ...........
    Długo dość reklamowany, jako objawienie przymulonej sceny synth/future-pop, nadający świeżego oddechu album "Lost Alone" tajemniczego projektu Mind.In.A.Box to na prawdę jedna z niewielu pozycji tegorocznych na które czekałem z niecierpliwością. Już sama witryna internetowa grupy przyprawiała o nutkę ciekawości, pojawiające się darmowe pobrania czy też szata graficzna będąca dość mało odkrywczym, a zarazem interesującym objawieniem "Aliena", który miał ukazać wkrótce swoje future-pop'owe oblicze... I ukazał ostatecznie w postaci płyty "Lost Alone" będącej w tym roku jedną z na prawdę niewielu, które mnie osobiście nie odrażają, nie nudzą i pozwalają przy każdym przesłuchaniu zainteresować swoim dość różnorodnym obliczem... Muzycznie projekt objawił nam dzieło, które bardzo spójnie wiąże ze sobą mroczny-hipnotyczny klimat z wirtualnym światem, nowoczesnym brzmieniem syntezatorów płynnie komponującym się w całość każdego utworu - co ciekawe trudno jest styl Mind.In.A.Box podpiąć pod twórczość któregoś ze znanych już artystów sceny electro/future-pop. Choć dość wyskokowo rozpoczyna się podróż po ponad godzinnym "Lost Alone" to z czasem emocje zdają się tonować, zagłębiać w szczegóły wydobywane z elektronicznych maszynek, które podpinają się w swojej pracy pod wiele elektronicznych odłamów... co może i zapewne sprawia iż wielu słuchaczy przyswaja na plus całość płyty w kilku tylko utworach. Jednych zadowoli genialny future-pop'owy klimat 'Change' (największy pretendent do sezonowego hitu;) , a drugich ambientalne pejzaże i ciepły pulsujący trans w takich numerach jak 'Waiting' czy nawet 'Forever Gone'. Na pewno debiut Mind.In.A.Box warty jest ponownych poświęceń, a te kojarzą mi się w tym roku tylko z innym, fakt mocniejszym lekko debiutem autorstwa Audioplug. Wiele soczystych, różnorodnych barw, lekko tylko pamiętliwych chwytów i kombinacji z wokalnymi ścieżkami, przyzwoite filozoficzne w swej treści teksty, niesamowicie dopracowana produkcja oraz ochota na ponowne odsłuchanie całości to największe zalety płyty, która zdaje się być obecnie najlepiej wypuszczonym debiutem sceny synth/electro/future-pop na "świecie" Obecnie nie "widzę" na rynku tak solidnie wyprodukowanych struktur we wspomnianych stylach . . .

by Fiołek/ http://www.electr-on.pl
  • ThePesH

“I WILL DIE LONELY - INCREDIBLY SAD”....w erze dominacji hard trashowego brzmienia oraz wznoszenia gigantycznych konstrukcji opartych na ciężkim bicie i ostrych wokalizach , w dobie odradzającego się klasycznego EBM , szalonych imprez , na których meksykański cyklon kooperuje z niemiecką hydrauliką - każda żywa istota owładnięta jej molekułami paraliżującymi swobodną egzystencję poszukuje chwili wytchnienia . I oto jakże uzdrawiający wpływ na ten lekko zwichrowany stan ducha może mieć powiew świeżości znad austriackich jezior. LOST ALONE to płytka , w czasie słuchania której nie jest wstydem uronić łzę . Nawet pojawiający się niekiedy nieco mocniejszy bit , jak chociażby w „CHANGE” nie powoduje zamieszania , a dostarcza bardziej intensywnych wrażeń. Na początku zafascynował mnie „ QUESTIONS „ zawierający ostry SYNTHETIC PUNCH. Po czasie doszedłem jednak do wniosku , że tak naprawdę , to nie ten kawałek stanowi o wartości i jakości produktu.
    Im dalej brnąłem przez ten magiczny świat , koordynowany przez STEFAN'a POISS'a , tym bardziej się z nim identyfikowałem . Przesiąknięte smutkiem teksty wprowadzają atmosferę refleksji i zadumy nad tym co przeszłe , co utracone , co nie powróci…
    Jeden z moich znajomych , z którym podzieliłem się tym odkryciem , dzwonił do mnie o drugiej w nocy ażeby zakomunikować , że od dwóch godzin jeździ po mieście i namiętnie chłonie „LIGHT AND DARK”. Ewenement ? Myślę , że nie . Nieprzeciętnie pozyskana barwa wokalu okraszona równie nieszablonowo brzmiąca kompozycją klawiszowo samplerową stanowi idealną wizytówkę albumu…...
    Pewną odskocznią od całości jest bezsprzecznie „TAKE MY SOUL” , który mógłby stanąć w szranki z MESH i SEABOUND i pewnie prędko by nie poległ…
    Debiutancki materiał MIND.IN.A.BOX to jedna z najlepszych rzeczy jakie przesłuchałem tego roku . Nie zawiera elementów , które decydują o powodzeniu na klubowych parkietach , ale za to może stać się idealnym tłem spotkań towarzyskich;)
    Gorrrąco polecam!
    Dedykuję Kathie:)
    pozdrawiam
    mcdonald

by macdonald/ http://www.ebm.stu.pl
  • Anonim

po tak niesamowicie intrygujacych opiniach muszem to sobie sprawic :), chociaz lzejesze to i tak ciekawi mnie ta muzyka. PZDR i dzieki za informacje :)
  • Anonim

tak w paru miejscach przewijala sie ta nazwa, wiec postanowilam sprawdzic co to za zjawsko; a razie mam tylko 1 kawalek, brzmi zupelnie jak vnv, ale calkiem fajny w sumie, w kazdym razie postaram sie o wiecej :)
  • Anonim

poprawka: zamiast "zupelnie" mialo byc "troche" (to przez sennosc ...)
  • Anonim

no wlasnie troche VNV sobie wyobrazam, jak troche VNV to bardzo fajnie, bo lubie ten zespol :)
  • ThePesH

30.05. ukazała się druga płyta zespołu - "DREAMWEB" !

Utwierdziła mnie w przekonaniu co do jakości :)

Szkoda tylko że na chwile obecną nie ma szans na live mind.in.a.box ponieważ to projekt studyjny :( Gdyby było inaczej zapewne by zagościli na drugiej edycji BEWT.
  • adrin

wczesniejszej plytki nie slyszalem... ale dreamweb od niedawna przesluchuje i musze powiedziec ze jest to zdecydowanie jedna z najlepszych produkcji futurepop/electro 2005 jak do tej pory.
    Co prawda troche 'pedalska' ale te typy tak maja; )
  • emen

Ja od Dzis słucham Dreamweb i jeszcze chyba do mnie nie dotarło ... Bardziej trafiły do mnie pierwsza płyta i cdm niedawny a najbardziej ostatnio kawałek: 2. Mind.In.A.Box - [Certainty CDM #02] Beyond The World (Original.Version) [6:15] Poza tym dziś objawiła mi się kapela Glis
    na CDM Disappear! i jakos przechwyciła moje zainteresowanie.
    Pozdrawiam
  • Grono.Net

Dreamweb doskonała rzecz. Nie trąci nadęciem i gothkiczem jak niektóre podobne klimaty. Ten smaczek DM i wave na Dreamweb dopełnia dzieła. Jedna z lepszych płyt 2005.
  • Anonim

kilka kawalkow ktore zassalem z oficjalnej stronki jakos mnie nie zachwycilo... ot fajne takie pitupitu :P ale bez rewelacji... ale od wczoraj mam "Lost Alone" i tak sobie slucham i podoba sie coraz bardziej.. niezle niezle; )
  • adrin

kawalek Escape z plyty Dreamweb jest bardzo dobry, wymiata :-)
  • Anonim

nie slyszalam :-(
  • Anonim

po jeszcze kilku przesluchaniach odpadlem kompletnie... bosh to jest piekne cudowne normalnie cud miod i orzeszki :D:D:D
| |

Front 242, Front Line Assembly, :wumpscut:, Icon Of Coil, VNV Nation, Apoptygma Berzerk, Funker Vo...

Fotki

Miejsca grona (0)