Wydział Elektryczny PW [2423]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • 108444

Co sądzicie o zrobieniu forum dyskusyjnego Wydziału Elektrycznego? Byłoby w phpBB, bo niestety nie ma niczego lepszego za darmo.

Ja mógłbym zająć się tym od strony technicznej (hosting, konfiguracja, itd.), poza tym chętni moderatorzy mile widziani. Moglibyśmy się wszyscy tam przenieść z tego na Gronie. Na pewno wszyscy byśmy zyskali, bo to tutaj jest na prawdę mało praktyczne.

Byłoby to forum TYLKO o naszym wydziale. Forum byłoby ogólnodostępne, ale można zrobić część, gdzie dostęp mieliby tylko studenci (już mam pomysł jak to technicznie rozwiązać, możliwość oszukania praktycznie zerowa).

Na razie forum nie ma, jeszcze nie zabieram się za to. Najpierw chcę poznać Waszą opinię. Jeśli macie podobne zdanie do mojego, to już na początku września mógłoby ruszyć (bo w wrześniu kończą się wakacje, chyba, że ktoś jest na prawdę zdolny).
  • banan

jak na moj gust grono sie sprawdza, wiec po co kombinowac, ale jesli taka bedzie wola "ludu" to i ja sie przeniose
  • Anonim

Jeżeli jesteś w stanie zorganizować coś co umożliwiało będzie jakąś namiastkę pracy grupowej - dyskusje + wymiana plików na początek - to ja jestem absolutnie za... bo dla samego forum, to raczej nie ma co...

Były już pomysły stron, które się nie sprawdzały (tylko jedna osoba może umieszczać na nich pliki)
    albo maile grupowe - tu jest problem jak ktoś coś skasuje itp...
  • Anonim

http://groups-beta.google.com/group...

+ trwają pracę nad portalem do wymiany plików ale dopiero po wakacjach...
  • Anonim

Jakoś już wolę grono od usenetu...
    IMHO forum byłoby najbardziej user-friendly dla ludzi... poza tym na forum łatwiej jest utrzymać porządek
    Jakieś szczegóły na temat tego portalu?
  • Anonim

kwestia gustu, googlegroups jest dość wygodne...

co do samego portalu, to szczegóły i jakaś beta wersja pojawi się przed końcem wakacji, póki co jeszcze nie ma co pokazywać...

• Anonim

pytałem raczej jakie są idee...
    googlegroups? tak, ale usenet to nie to... przynajmniej dla mnie, ktoś może lubić
  • Anonim

idea... hmm raczej nastawienie na wymianę i składowanie materiałów, zadań itp.
    + jakieś forum i moderacja
  • Dobry Wujek Szamil

takie forum juz istnieje. w wiekszosci ludzie z piatego (od pazdziernika) roku inf, ale nie tylko. Czlonkostwo platne, mozliwosc iwigilacji przez kadre naukowa praktycznie w 100% wyeliminowane. Wspolpraca, wymiana informacji i materailow na najwyzszym poziomie. Liczba aktywnych juzerow to cos kolo setki, a srednia pewnie cos kolo 12-15 postow na dzien. Pomysl w pelni zdal egzamin mimo iz bylo troche awantur przy kwestiach finansowych.... tak wiec powodzenia w realizacji pomyslu. Pamietajcie tylko, ze oprocz dobvrego przygotowania technicznego potzrebna jest tez odpowiednia promocja i kontrola za razem...
  • Anonim

jest jeszcze jedno takowe, ale przeznaczone głównie dla 3 roku aik (no teraz to już pewnie 4tego)
  • kupon_promocyjny

grono mi odpowiada - płatne fora, usenety inne bzdety są nie dla mnie.

chyba, ze pokazecie mi konkretne plusy tego.
  • Anonim

@Dobry Wujek Szamil: czytam ten Twój post i czytam, i oczom nie wierzę... ech, no comment
  • Dobry Wujek Szamil

>@Dobry Wujek Szamil: czytam ten Twój post i
    >czytam, i oczom nie wierzę... ech, no comment

co konkretnie tak Cie zbulwersowalo?
  • owiec

Przegapiliście plakaty tak z rok temu. Jest pod adresem: http://www.ee.pw.edu.pl/~jeziorsa/p... Wystarczy pogadać z Adamem (Xrr) żeby założył nowe grupy, dodał moderatorów, etc. I jest bezpłatne :P
  • Anonim

@Dobry Wujek Szamil:
    > co konkretnie tak Cie zbulwersowalo?

nic, nic, czekam tylko na pomysł "a może będziemy pobierać opłaty za wejście do dziekanatu?"

@owiec:
    > Przegapiliście plakaty tak z rok temu. Jest pod
    > adresem: http://www.ee.pw.edu.pl/~jeziorsa/p...
    > Wystarczy pogadać z Adamem (Xrr) żeby założył nowe
    > grupy, dodał smoderatorów, etc. I jest bezpłatne :P

jakoś przegapiłem, i nawet przez ten rok nic o tym nie słyszałem... dzięki za podanie adresu - forum może być - trzeba tam ludzi ściągnąć, bo teraz coś tam drętwo... no i jakiś porządek by się tam przydał

@Qrczak:
    jakieś szczegóły na priv? może mogę pomóc?

@Zgryźli:
    trochę tu bałaganu czasem jest, a ja grono średnio lubię - znów kwestia gustu. Na pewno nie widzę możliwości przesiadki do usenetu a tym bardziej płatnego forum - jakoś nie widzę sensu

poza tym była rozmowa o forum z możliwością dzielenia plików
  • Dobry Wujek Szamil

no tak... widze ze komercja pod kazda postacia jest zla... Forum o ktorym wspomnialem dlugo bylo bezplatne, ale od poltora roku jest na platnym serwerze. Pierwsza zrzuta byla dobrowolna i efekt byl taki, ze do marnego taniego konta musiaeli sie mocno dorzucic tworcy forum. Tani serwer=kiepski serwer, wiec w kwietniu zrobilismy obowiazkowa zrzute po 10zl i mamy forum na nazwa.pl - sprawuje sie calkiem niezle. Zaletami tego forum jest to, ze prawie wszyscy sie znaja i klotni nie brakuje, ale nie ma wyzwisk na ch, k i na skurwysyn. Poza tym zanjomym sie zawsze chetniej pomaga i praktycznie przed kazdym kolosem bylu wrzucone skany rozwiazan przykladowych zadan i inne cenne materialy. Na zadnym anominowym frorum tego nie bedzie, wierzcie mi.
  • Anonim

ok, już zaczynałem myśleć o innej komercji - przez chwilę pachniało - dajecie nam 20pln co miesiąc, możecie sobie dyskutować a my wam łaskawie raz na jakiś czas wrzucimy notatki - co do serwera to właśnie patent polega żeby ktoś to hostował - albo u siebie na serwerze, albo na jakimś dobrym koncie - jakieś piwo w zamian zawsze dostanie

znajomym się chętniej pomaga, nie ma wyzwisk, zero możliwości ingwigilacji... a nie pomyślałeś że można zrobić rejestracje tylko poprzez admina, ew moderatorów także na darmowym forum?

czy ów płatne forum to tylko forum, czy są jakieś ekstra ficzery?
  • Dobry Wujek Szamil

rejestracja przez admina byla tez wczesniej i tez nie bylo wyzwisk. Z tym to chodzilo mi bardziej o zamkniecie sie do mozliwie duzej, ale kontrolowanej liczby uzytkownikow. Zeby bylo wiadomo kto jest kim. Paomysl zrzuty i paltnego serwera to efekt doswiadczen z darmowymi serwerami, a potem z tanim serwerem. Doszlismy do wniosku, ze jest nas wystarczajaco dozo, zeby zafundowac sobie ten komfort. Ja jestem bardzo zadowolony z tej decyzji i nie zaluje wydanych 10zl. Jak by za rok byla kolejna zrzuta, to tez bym sie dorzucil, ale nie bedzie, bo od nowych userow kasa idzie do sloiczka, a potem na przedluzenie konta.
    Oprocz forum jest jeszcze dzial download (chociaz wiekszosc materialow nadal ludzie zamieszczaja na swoich serwerach lub kontach uczelnianych i wrzucaja tylko linki.

• Anonim

> wiekszosc materialow nadal ludzie zamieszczaja na swoich serwerach lub kontach uczelnianych i wrzucaja tylko linki

to jest minus, bo jeśli chcemy mieć coś co będzie stanowiło pomoc nie tylko dla bieżących roczników to potrzebna jest jakieś repozytorium ( najlepiej moderowane ) tych materiałów...

poza tym wyszukiwanie, ja rozumiem, że jak jest temat aktualny ( kolos za tydzień ) to wszystko jest pięknie... ale co zrobić jak się potrzebuje materiałów do czegoś z poprzedniego semestru?

• Anonim

> to jest minus, bo jeśli chcemy mieć coś co będzie
    > stanowiło pomoc nie tylko dla bieżących roczników to
    > potrzebna jest jakieś repozytorium ( najlepiej
    > moderowane) tych materiałów...
    >
    > poza tym wyszukiwanie, ja rozumiem, że jak jest temat
    > aktualny ( kolos za tydzień ) to wszystko jest pięknie...
    > ale co zrobić jak się potrzebuje materiałów do czegoś z
    > poprzedniego semestru?

dlatego myślałem o połączeniu postowania na forum, z czymś w rodzaju załączników mailowych, lądujących od razu na ftp a przy poscie ląduje link, z odpowiednim segregowaniem - jeśli ktoś wymyśli jak zmusić userów do klikania za każdym razem: 3 rok, aik, grafika... no chyba żeby porządkował to jakoś moderator...

to tylko taki pomysł na szybko, i nie wiem jak trudno będzie to zaimplementować do forum (nie znam php :/)
  • 1
  • 2
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)