-
Motomouse
Witam. Zacząłem w tym roku elektrotechnike i bardzo mi się podoba. Jednak chciałbym też bardzo studiować air. I stąd kilka moich pytań:
1. Czy znacie jakieś osoby, które podjęły 2 kierunki równolegle na naszym wydziale? Da rade ogarnąć te dwa kierunki na raz w sensie zakresu materiału na zaliczenie?
2. Czy czasowo jest to do ogarnięcia? Tzn. jeżeli miałbym np. jednocześnie laborki z elektrotechniki i ćwiczenia z air, to da rade to jakoś załatwić (zakładamy, że wszystkie inne terminy lab/ćw też ze sobą kolidują) ?
3. Patrzyłem na oba plany wzorcowe i względem nazw mało przedmiotów sie nakłada, chyba że kilka przeoczyłem. I stąd moje trzecie pytanie. Czy w praktyce wiele przedmiotów ma szanse sie powtórzyć?
Dzięki za poświęcony czas. -
kobik
pierwszy rok to pewnie dokladnie to samo
co do czasu to bedzie ci trudno, a w okolicach 3 roku baardzo trudno
nie wiem czy jest sens isc na air majac elektrotechnike jak mozesz pozniej isc na aik(specjalnosc) i masz prawie to samo -
Motomouse
Myślałem o AiKu i chyba nawet na niego pójde, jeżeli dotrwam:)
Tylko kwestia jest taka, że na logike, to na AiR jest więcej materiału i mam większą wiedze. Wiem, moge sam sie douczać, ale to już nie to samo.
A czy jak będe miał jednocześnie dwa laborki/ćwiczenia/projekty, na które studiując jeden kierunek zwyczajnie musiałbym chodzić, to da rade dogadać się jakoś z prowadzącym, żeby na jedno z nich nie przychodzić? -
Artur
A ja powiem tak: nie wiem po co Ci dwa te kierunki, bo w znalezieniu (lepszej) roboty na pewno Ci to nie pomoże. A chyba do tego się głównie studia sprowadzają. -
-
Motomouse
Z trzech powodów:
1. Nie wiem jeszcze czym najbardziej chciałbym sie pózniej zajmować w życiu zawodowym.
2. Mam większą szanse na znalezienie dobrze płatnej pracy, jeżeli nie w jednym to drugim kierunku (zakładamy, że nie ma zapotrzebowania jeden z kierunków).
3. Po prostu ciekawi mnie zarówno AiR jak i E-Tech. -
Artur
1. Tym czym będziesz chciał to będziesz zajmował się tylko jeśli będziesz miał farta. Tak naprawdę to nie jest tak, że każdy bije się o człowieka tylko dlatego, że skończył studia techniczne. To taka propaganda jest trochę z tym rozchwytywaniem inżynierów, chyba że podczas studiów zdołasz jeszcze zdobyć 5 lat doświadczenia zawodowego :)
2. Tak jak napisał Kobik - AIR i elektrotechnika/AIK są raczej dość zbliżone, z tym że na AIR jest zapewne więcej sterowania (gwarantuję Ci, że po tym co jest na elektrotechnice będziesz miał wystarczającą dawkę sterów :) No chyba, że rzeczywiście Cię to bardzo wciągnie.)
3. Spoko :)
Moim zdaniem nie warto jest ciągnąć jednocześnie dwóch takich kierunków. Więcej sensu myślę, że miałoby gdybyś chciał np. studiować elektrotechnikę/AIR i kulturoznawstwo jednocześnie, bo wtedy rzeczywiście zwiększa Ci się pole poszukiwań przyszłej pracy.
Co do kulturoznawstwa to tylko taki przykład, żeby zilustrować o co mi chodzi - oczywiście nie namawiam nikogo na studiowanie takich potworków :D -
Motomouse
Aha. Dziękuje. To troche mi sie rozjaśniło . Nadal męczy mnie myśl, że niby po AiR mam większe szanse na prace przy automatach. Prześpie się z tym i przemyśle to. -
Motomouse
http://www.polskatimes.pl/stronaglo...
Tak więc nasze kochane państwo blokuje nam studentom zdobywać umiejętności na dwóch kierunkach jednocześnie:( -
Bizi
>poszukiwacz napisał
>Aha. Dziękuje. To troche mi sie rozjaśniło . Nadal męczy
>mnie myśl, że niby po AiR mam większe szanse na prace
>przy automatach. Prześpie się z tym i przemyśle to.
Z tego co wiem, co za dobre wyniki w nauce jest IPS - Indywidualny Program Studiów. Wtedy możesz sobie wybrać sam przedmioty. Będąc na elektrotechnice możesz więc robić przedmioty związane z air. Dodatkowo możesz też zapisać się do koła naukowego co na pewno będzie punktem na + dla Twojego przyszłego pracodawcy, pewnie bardziej niż dwa dyplomy. IMO - w tym przypadku studiowanie tych dwóch kierunków na tym samym wydziale nie ma sensu, bo to i tak prawie to samo. Lepiej skupić się dobrze na jednym, wybrać odpowiednią specjalizację albo postarać się o IPS i robić jeszcze coś we własnym zakresie (wspomniane koła naukowe, własne projekty).
A co do tych płatnych studiów, to chyba nic takiego nie weszło w życie o ile wiem? -
Motomouse
Czytałem o tym w poniedziałkowym metrze. Ma to wejść od następnego roku akademickiego. 10% najlepszych studentów będzie zwolnionych z opłat.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne