Wydział Elektryczny PW [2423]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • matti123

Który kierunek polecacie i dlaczego:)?
  • Anonim

żaden...

idź na transport. :P
  • Anonim

W zasadzie to zależy od tego czym się interesujesz: automatyką czy elektrotechniką. Jeżeli nie jesteś zdecydowany to polecam raczej elektrotechnikę, bo to kierunek bardziej ogólny - możesz na 3 roku wybrać sobie specjalność "Automatyka i Inżynieria Komputerowa (AIK)" i zajmowac sie podobnymi rzeczami, co ludzie z kierunku automatyka.
    Za to studiując na tym kierunku możesz wybrac sobie różne inne specjalności, którzych nie mogą wybrac ludzie z automatyki.
    Natomiast nawet jeżeli wybierzesz AIK i dojdziesz do wniosku, że automatyka jest nie dla Ciebie to tez jeszcze nic straconego, bo w ramach tej specjalności możesz specjalizować się w dziedzinach kompletnie nieautomatycznych (energoelektronika, systemy informacyjno-pomiarowe) i w ten sposób uciec macierzom.
    Ostrzegam, że automatyka to dość trudna dziedzina i bardzo abstrakcyjna - sama matma - więc jeżeli nie za dobrze czujesz się w takich klimatach to lepiej idź na elektrotechnikę :)
    Ogólnie polecam studia na naszym wydziale - studencji są tu traktowani dość liberalnie, przepisy nie są zbyt restrykcyjne i z wyjątkiem grupy kilku bardzo trudnozdawalnych przedmiotów (prowadzonych przez chorych ludzi) da się wyżyć - nie trzeba zbytnio martwić się warunkami i można wszystkiego spokojnie się uczyć swoim tempem. Bardzo wiele przedmiotów jest na zrozumienie a nie na bezmyślne wykucie (choć tak też można; )) Pozdrawiam i życzę powodzenia!!
  • Maciejo Andrzejo

Ja zbytnio się nie rozpisze, ale powiem tak:
    jeśli interesuje Cię elektronika ogólnie i chcialeś iść na EiTI (na kierunek telekomunikacja bądź elektronika) ale się np. nie dostałeś lub przestraszyłeś tego jak tam studenci są traktowani oraz jak łatwo jest wylecieć to powinieneś wybrać Automatykę i Robotykę, gdyż tam o wiele większy nacisk jest kładziony na podstawy elektroniki.

Przed wyborem specjalizacji, na elektrotechnice jest tylko jedna laborka i to też mega okrojona. Bardziej można ją potraktować jako zabawę, niż laborkę na której naprawdę sie czegoś nauczysz... no chyba że będziesz sam się tego uczył.
    Na automatyce są jeszcze ćwiczenia z elektroniki, bardzo fajnie prowadzone przed dr Fabijańskiego.
    Jak już dostanę się na AiK to Ci opowiem jak tam jest :)

Mam nadzieję, że jakoś pomogłem.
  • matti123

wielkie dzięki:) nawet nie spodziewałem się tak interesujących i rozbudowanych odpowiedzi. Nie lubie programowania, ale widze że chyba nie ucieknę od tego?? Polubiłem fizyke ale słyszę że na polibudzie jest całkiem inna niż w LO, co wy na to?
  • ..::Patryk::..

<vlc_> ej ludzie
    <vlc_> co sie bardziej opłaca studiować elektrotechnikę czy automatykę i robotykę?
    <LiNiO> na automatyce będziesz miał bardziej zdesperowane laski; )
    <vlc_> :D
    <vlc_> a jak z praca
    <vlc_> po czym lepie ją znaleźć?
    <LiNiO> po znajomości
  • matti123

dzięki za tak obszerną wypowiedź. Już wiem że chcę wylądować na elektrycznym ale nie mogę się zdecydować właśnie który kierunek... czy automatyka to w większości programowanie takie typowo informatyczne?
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)