Wydział Elektryczny PW [2423]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ChrustAA

Ktos chcial zreszta moze sie przydac sporej ilosci osob. To standardy u Kaminskiego (jakies 85% tematow) Jak wiadomo on ma zestawy (2 grupy) Z tych pytan co u dolu ha trafilem 10 na 10 !! W 2 grupie moj znajomy trafil 7 na 10 (wiec 3 pytan nie mamy !) Tak czy siak nie wazne jaka grupe sie trafi z tymi pytaniami zalicza sie na 100% co juz jest sprawdzone na wielu osobach.
    Oto one:
    1 - Regulacja mocy czynnej i biernej przy wspolpracy z siecia sztywna maszyny synchronicznej
    2 -Wzor na moment silnika synchronicznego z biegunami wydatnymi (jawnymi)
    3 - Sposoby rozruchu silnika synchronicznego
    4 - Wzor na moment silnika indukcyjnego + char tego momentu
    5 - Straty mocy silnika indukcyjnego i sposoby ich wyznaczania
    6 - Reakcje poprzeczne twornika maszyny synchronicznej dla biegunow utajonych
    7 - Stan jalowy transformatora. cel i charakterystyki
    8 - Silnik 1 fazowy indukcyjny budowa i zasada dzialania
    9 - Rozruch i regulacja predkosci silnika szeregowo-bocznikowego
    10 - Warunki samowzbudzenia sie pradnicy bocznikowej
    11 - Maszyna komutatorowa pradu przemiennego (ogolnie rys+char+wzor)
    12 - Predkosc obrotowa w silniku indukcyjnym
    13 - schemat maszyny indukcyjnej +wykres wektorowy
    14 - maszyna szeregowo-bocznikowa - rownanie napiec i momentow
    15 - Uzwojenie faliste (policzyc poskoki wzorki na nie itp + rysunek)
    16 - Uzwojenie petlicowe (to smo co wyzej)
    17 - Sposoby rozruchu silnika synchronicznego

Opracowanie kazdego z tematow jest szybkie proste i przyjemne nie machajcie tekstow tylko krotko i na temat wzor + wykres (jak trzeba) + rysunke (koniecnzie z zaznaczeniem zaciskow np A1 F2 itp...)
    Tyle powodzenia i do zoabczenia w czerwcu na Maszynach 2 (mam warunek ale to lajtowy przedmiot byl tylko egz byl 30:06 a ja juz na wakacjach) Pozdrawiam i jak cos pytajcie ale mysle ze wszystko jasne.
    Btw. Jak sie oddajeprojekty on nawet na nie dobrze nie patrzy wiec mozna je zrobic w 10 miunu puszczajac autocada w szyk (bez zbednych pierdul)

• *Rubik*

A może ktoś zna jakieś pytania u drugiego pana który to prowadzi a nazywa sie Przyborowski? Kompletnie niewiem czego sie spodziewać.
    Poratujcie ludzie!!!
  • ChrustAA

z p...nie jest tak latwo (nie jest tez trudno ale jzu trzeba sie czegos konkretnego nauczyc :>) Idz do kaminskiego nawet jak z nim nie miales/as zajec :D
  • wawrzek

twierdzisz ze jedynie opracowanie tych pytan wystarczy do zaliczenia przedmiotu a jak jest na samym egzaminie chodzi mi o atmosfere;) czy bardzo pilnuje?
  • ChrustAA

nie twierdze tylko tak jest to po pierwsze a po drugie atmosfera zalezy od tego co umiesz i tyle....o sciaganiu ostrym nie ma mowy czyli jak wpadniesz na beton na 100% (prawie) nie zaliczysz (w auli) chyba ze grzewsiek ma zly dzen czy mocniej po %% wtedy souszcza glowe i wszystj omozliwe....
    Generalnei to zaliczenie to BANAL wiec powdzenia i do dziela
    sorry ale na %% jestem i nie cce m ise pa3ec na klawiature jak cs piszcie na prv jak nie ma meczy itp
  • zielko

pytanie brzmi, z kim mamy maszyny?; )
  • zielko

oo.. z Kaminskim mamy;)
  • Marek

>*Rubik* napisał
    >A może ktoś zna jakieś pytania u drugiego
    >pana który to prowadzi a nazywa sie Przyborowski?
    >Kompletnie niewiem czego sie spodziewać.
    >Poratujcie ludzie!!!

Przyborowski zawsze daje transformatory jedna grupa stan jałowy, druga zwarcia. silnik indukcyjny na odwrót czyli jeśli miałeś stan jałowy trafo to dostaniesz stan zwarcia silnika ind, (charakt.moment rozruchowy). Maszyna synchr. interpretacja charakt stanu jałowego oraz zasada regulacji mocy czynnej. Maszyna prądu stałego (charakterystyki) n=f(U). Budowa i zasada działania silnika skokowego. To było na którymś z terminów :)
  • *Rubik*

>Przyborowski zawsze daje transformatory jedna grupa stan
    >jałowy, druga zwarcia. silnik indukcyjny na odwrót
    >czyli jeśli miałeś stan jałowy trafo to
    >dostaniesz stan zwarcia silnika ind, (charakt.moment
    >rozruchowy). Maszyna synchr. interpretacja charakt stanu
    >jałowego oraz zasada regulacji mocy czynnej. Maszyna
    >prądu stałego (charakterystyki) n=f(U). Budowa i
    >zasada działania silnika skokowego. To było na
    >którymś z terminów :)

Dzieki ale juz zdalem. Bylotroche inaczej niz mowisz ale podobnie. Trzeba sie uczyc wszystkich charakterystyk, wzorow do nich, schematow zastepczych.
  • STAMiNA™

Czy to prawda, że Kamiński robi ustny po pisemnym ???!!!!
  • ChrustAA

I tak i nie.
    Ustny w sensie ze wpadasz z projektem i nie odpoiwadasz na pytania tylko grzesiek looka czy projekt jest OK,,,2 3 minuty i dostajesz wpis.
    Ale raz bylo tak (jak mia lzly humor) ze wszystkich wywalil bo nikt nie umial nic powiedziec (przypadkiem o cos spytal a potem kazdego o to samo ale to nie ma znaczea :D)
  • STAMiNA™

a tak powiem :D

ma ktoś opracowane te wszystkie pytania gdzieś ładnie na kartkach i może sie ładnie podzielić...
  • (: Alicja :)

moze kazdy opracowalby na kompie po 1 pytanku i problem mieliby wszyscy z głowy :D
  • ChrustAA

Kurcze ja mam wszystkie tylk ojest problm bo nie mam czasu na PW soie zglosic do goscia ode mnie to jak cos moge Wam dac namiay na niego i sobie wezmiecie...opracowalem alll i wyszlo 4.5 ale niestety praca i imprezy dyskwalifikuja 2h zmarnowane na wyjazd i powrot z PW szczegolnie ze rano odsypiam; [[[ ale jak sa cjetni zglaszac sie
  • STAMiNA™

>-=ChrustAA=- napisał
    >Kurcze ja mam wszystkie tylk ojest problm bo nie mam czasu
    >na PW soie zglosic do goscia ode mnie to jak cos moge Wam
    >dac namiay na niego i sobie wezmiecie...opracowalem alll i
    >wyszlo 4.5 ale niestety praca i imprezy dyskwalifikuja 2h
    >zmarnowane na wyjazd i powrot z PW szczegolnie ze rano
    >odsypiam; [[[ ale jak sa cjetni zglaszac sie

na skaner można wrzucić...
  • -misiek-

popieram,
    choc juz zaczalem co sam pisac, ale nie moge wszystkiego sie doszukac w zeszycie, (a w bibli z maszyn to trzeba dosc dlugo szukac:)

pozdro.
  • PruszewZ

trzeba zdobyć te opracowania;P
  • ChrustAA

GG5559726 powiedzcie ze jestescie ode mnie umowcie sie na jakis dzien na PW z gosciem i on wie ze ma wam dac te opracowania
  • Marcin

4 - Wzor na moment silnika indukcyjnego + char tego momentu
    2 -Wzor na moment silnika synchronicznego z biegunami wydatnymi (jawnymi)

O jakie momenty konkretnie chodzi, elktromagnetyczne ???
  • Anonim

Z tego co wiem istnieją już 2 opracowania:
    - jedno z lat wcześniejszych, opiewające te 17 pytań z 1 postu, jest ono niekompletne i zawiera dużo błędów;
    - drugie z tego roku, opracowane przez kogoś z AiR(2?), podobnie - niekompletne i zawiera dużo błędów.

Na ten przedmiot przygotowywałem się kilka godzin: najpierw czytałem z pierwszego opracowania, potem drugiego (to pierwsze jest w większości dużo lepsze, i generalnie zawiera to co powinno się w odpowiedzi znaleźć), a na koniec porównywałem to z 'Maszyny elektryczne w pytaniach i odpowiedziach' Latki (czy tam Latka), i poprawiałem błędy.
    Dostałem 3 bez problemu, byłoby spokojnie więcej, ale ze zmęczenia zapomniałem nauczyć się kilku pytań (2), na które akurat trafiłem na egzaminie. Plus druga rzecz, po prawie nieprzespanej nocy trudno było się skupić i skopałem kolejne dwa pytania.

Poza tym, są pytania (ja na szczęście na owe nie trafiłem) niewymienione w opracowaniach, a m.in. dotyczące: silników skokowych, transformatora.

Pozdrawiam.
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)