Wydział Elektryczny PW [2423]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam, jak zabrać się do wyświetlacza co ma wyświetlać różne znaczki ?
    Jakiś programik jest ponoć co to zrobi ??
  • LKay

to jest banalny projekt. rozpisujesz sobie tabelke 4 wejscia i 7 albo 8 wyjsc (zalezy, czy obslugujesz 8 bit - kropka). potem dla kazdego wyjscia a,b,c... rozpisujesz tablice i minimalizujesz. z tego ci wyjda funkcje. na podstawie tego robisz schemat na nandach i jedziesz (scalaki 7400, 7410, 7420 no i not ci sie przyda 7404). cale liczenie to 15 min roboty. zeby uzolyc schamat optymalny o troche pokombinowac i pogrupowac wspolne sygnaly.

co do programu to jeszcze sie z zadnym nie spotkalem, co by symulowal. ewentualnie mozesz uzyc eagle do rysowania schematow - jest darmowy.
  • Anonim

Dzięki.
  • =D

>
    Witam, jak zabrać się do wyświetlacza co ma wyświetlać różne znaczki ?

Jakiś programik jest ponoć co to zrobi ??

Electronics Workbench (ja mam wersje 5.12) da się na tych bramkach to po podłączać i sprawdzić czy działa :]
    W tą środę mieliśmy te laborki i moja rada: jeśli nie działa to sprawdzajcie najpierw kable a później czy dobrze podłączyliście i minimalizujcie jak się da oraz wykożystujcie powtarzające sie bramki bo jest ich nie za dużo :P Nam kabli zabrakło w 1h sie wyrobiliśmy ale były osoby ktore nie zdążyły właśnie ze względu na kable :P

Pozdrawiam :]
  • Anonim

>LapKom napisał
    >to jest banalny projekt. rozpisujesz sobie tabelke 4 wejscia
    >i 7 albo 8 wyjsc (zalezy, czy obslugujesz 8 bit - kropka).
    >potem dla kazdego wyjscia a,b,c... rozpisujesz tablice i
    >minimalizujesz. z tego ci wyjda funkcje. na podstawie tego
    >robisz schemat na nandach i jedziesz (scalaki 7400, 7410,
    >7420 no i not ci sie przyda 7404). cale liczenie to 15 min
    >roboty. zeby uzolyc schamat optymalny o troche pokombinowac
    >i pogrupowac wspolne sygnaly.
    >
    >co do programu to jeszcze sie z zadnym nie spotkalem, co by
    >symulowal. ewentualnie mozesz uzyc eagle do rysowania
    >schematow - jest darmowy.

Ale to używać funkcji Pi czy Sumy ?? Łączyć zera czy jedynki ??
  • Ernest

ja bym łączył chyba zera, bo na wejście tego wyświetlacza trzeba podać sygnał zero by coś się pojawiło
  • ɹɐpołʍ

mam pytanie co do tego proj. zrobilem tabele dla kazdej z kresek na wyswietlaczu, tj tab dla A i od 0 do 15. wyszly mi jakies tam funckje f[a],f... i teraz mam pytanie, mam je wszystkie do siebie dodac i uproscic czy co ? : )
  • Anonim

Ja użyłem Pi i skleiłem zera, zawsze można przez wzmacniacz przepuścić.
  • LKay

> mam pytanie co do tego proj. zrobilem tabele dla kazdej z kresek na
    > wyswietlaczu, tj tab dla A i od 0 do 15. wyszly mi jakies tam funckje
    > f[a],f... i teraz mam pytanie, mam je wszystkie do siebie dodac i
    > uproscic czy co ? : )

jak juz masz wszystkie funkcje to ich nie dodajesz ani nic. po prostu budujesz schemat logiczny i wszystkie funkcje realizujesz w ukladzie. musisz tylko wszystkie podobne sygnaly pogrupowac i najwyzej rozgaleziac. generalnie chodzi, aby wykorzystac najmniej elementow. np. jesli w dwoch funkcjach masz NAND'a z ABC, to nie ma sensu 2 razy przeprowadzac tej samej operacji, tylko puszczasz raz i na wyjsciu przekazujesz do dalszej obrobki :)
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)