-
adam
CZy ktos pisal egzamin z elektrowni u Tomaszewicza? Podobno na zaocznych z nim maja zajecia i egzamin. jesli ktos znalby pytanka to byl bym wdzieczny za podzielenie :)) -
Anonim
napewno wykres kolowy generatora...to sam Tomaszewicz mowil ze bedzie -
Sadek
wykres kolowy powiadasz, czy chodzi w tym przypadku o dopuszczalny obszar pracy turbogeneratora? wykres P=f(Q)?
co jeszcze...ja bylem na wszystkich wykladach, z wyjatkiem drugiego, ale jakos bankowe pytania mi umknely -
Anonim
-
-
hehehe , 8 pytan :) 2h czasu (minus czas n apodyktowanie pytan), potem od razu dr inz. Eugeniusz Tomaszewicz idzie do swojego gabinetu i sprawdza prace wraz ze studentami, po dwie osoby sie wchodzi:)
Pytania byly o mniej wiecej:
- sposob sterownia mocy czynnej i biernej wyprowadzanej z elektrowni
- porownac turbiny Kaplana i Peltona
- Narysowac znane uklady wyprowdzenia mocy z elektrowni i uklad zasilania potrzeb wlasnych
- porownac elektrownie wodne z generatorami synchr i asynchr.
- itp , to co na wykaldzie bylo wszytsko:) -
- reg, pierwotna, wtorna i trojna
- uklad elektrowni z reaktorami PWR i BWR (porownac)
- zasada zapobiegania oddzialywania sil elektromagnetycznych w szynoprzewodach okapturzonych i ekranowanych
- charakterystyki i wlasnosci elektrocieplowni z turbina przeciwprezna i upustowo - kond. z up. reg. (porownac) -
ambor ambor
-
Mauy
-
Mate0
19.06 godz. 16.00 Wtorek SK 108
26.06 godz. 10.00 Wtorek SK 107A
Z tego co pamiętam na zerówce były następujące pytanka (mniejwięcej o to chodziło), mam nadzieje ze sie komus przydadza:
1. Jak reguluje się moc czynną i bierną elektrowni (P iloscia pary, Q pradem wzbudzenia) i zakres regulacji (czyli wykres kolowy generatora narysowac i opisac)
2. Wymienić i opisać (porównać) turbiny wodne
3. Wyprowadzenie mocy z elektrowni i zasilanie potrzeb własnych w układzie półtorawyłącznikowym (duża elektrownia, narysować jeden blok)
4. Elektrownie szczytowo-pompowe i ich funkcja w systemie.
5. Małe elektrownie wodne - porownać te z generatorami synchronicznymi i asynchronicznymi.
Pozdro!
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl
Miejsca grona (3)
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa
-
RiO Club & Lounge Pańska, Warszawa