-
x
-
Vlad
cóż sama inicjatywa wprowadzenia toreb ekologicznych jest zajebista - nigdy nienawidziłem tych foliowych siatuń które się urywały pod byle butelką - do jednej torby mieszczą mi się całe zakupy. I to jeszcze stare czasy (początek lat 90tych) przypomina kiedy mama czy babcia przynosiły zakupy w czymś podobnym... Inna sprawa że foliówki powinni całkowicie wycofać z obiegu i każdy komu żal marnych 60 groszy czy zeta woli sobie za darmo napchać do jednorazówek.
co do wzorków na torby ekologiczne zdecydowanie powinna być to falanga na zielonym tle http://upload.wikimedia.org/wikiped...
-
Anonim
Najważniejsze, żeby zawsze taką torbę przy sobie nosić. Niestety wiele osób ekologiczną torbę ma, ale w domu. :-) Więc w sklepie znowu bierze reklamówkę... -
Vlad
to nie są reklamówki - reklamówki to te większe, te cienkie to siatunie foliunie -
-
AgniesiaG
>
>co do wzorków na torby ekologiczne zdecydowanie powinna
>być to falanga na zielonym tle
> http://upload.wikimedia.org/wikiped...
>
zdecydowanie to porąbało cię poważnie
weź idź na inne grono z takimi propozycjami
może grono
lubię golić głowę
albo
ja i moja pałka
hm?
ile ty masz lat tak poza tym? Myślisz ze twoi przywódcy byliby zachwyceni jakby się dowiedzieli, że ten znak chcesz na torbach na kartofle umieszczać....? Nawet jeśli tak to tym gorzej o was wszystkich świadczy. -
Vlad
myślę że nie mieliby nic przeciwko takiej promocji :) grunt to oswojenie ludzi i przełamanie stereotypów. ja nie golę głowy - jeśli już to rzadko, a do długowłosych i irokezów nic nie mam o ile nie mają pod tymi czuprynami nasrane -
AgniesiaG
fakt, masz rację, ogolona głowa jeszcze o niczym nie świadczy
Ale wypowiedzi na gronie ekologia totalnie nie związane z ekologią tylko z propagandą już o czymś świadczą.... mnie na przykład wkurwiają
po co....? Tu szukasz zwolenników, członków? tu chcesz propagować narodowościowe postawy? czy jakie tam chcesz propagować
nie kumam, bardzo Cię proszę, daj sobie siana i gadaj z nami o tym, o czym to grono jest
offtopy offtopami ale bez jazd...
-
>julia.jpg wrote:
>co o nich myślicie?
> http://www.envirosax.com/products/
fajne, ładne tylko jak na polskie realia, to troszkę drogie.. ale myślę że ich popularność na zachodzie moze ruszy jakos i polskich producentów..
co do znaczków na takich torebkach.. osobiście jestem przeciwko jakimkolwiek symbolom stricte ekologicznym [czy jakkolwiek znaczącym, o narodowościowych już nie wspominając, bo co ma piernik do wiatraka].. sama torba symbolizuje ekologiczność, a jej przyjęcie będzie lepsze jak będzie ładna i umożliwi się dopasowanie do gustu każdego indywidualnie. :) -
x
ja sobie kupiłam dwie takie torby w plastikufantastiku i jestem zadowolona z zakupu.
dodam, że widziałam podróbę toreb envirosax w rossmanie, ok. 5 zł/szt. -
ja generalnie szukam miejsca, w którym sprzedadzą mi taką normalną płócienną torbę.. bez żadnych nadruków, i sobie coś na niej sama maźnę farbami do tkanin. :)
-
Anonim
szukaj w Lidlu. koszto to 1.99. wiszą na kasie. całe stosy. a ludzie i tak biorą reklamówki. -
-
Anonim
-
to odpada.. :/
takie cuś już mam, a jako że się chcę wyżywać artystycznie na tej torbie, to jednak chcę żeby była taka, jak ma być.;)
-
AgniesiaG
ale to przecież uszyj sobie :) to łatwe, kupujesz płótno bierzesz maszynę od babci albo mamy albo cioci albo koleżanki szyjesz sobie torbę jaką Ci się żywnie podoba w jakim Ci się kolorze chce bo możesz je zafarbować i potem się wyżywasz artystycznie.
I takiej torby nikt nie będzie miał pięknej jak Ty :) -
marta
Ja takiej torby wprawdzie nie mam , ale mam zwykla plocienna( na zakupy) i dodatkowo mam takze koszyk. I uwazam ze jest to duzo lepsze od tych durnych foliowek. Jestem za zeby je wycofac. A propos daloby sie to zrobic????? -
Anonim
wątpie.
taki sklep jak np. Auchan nigdy nie zrezygnuje z foliówek. ograniczy je to fakt. ale zawsze będąone w tym sklepie obecne i to za darmo.w innych sklepach wprowadzili coś co mi się bardzo podoba - tj. zrobili płatne foliówki.
jednak ludzie muszą się jeszcze bardzo dużo nauczyć. -
prawda jest taka, ze torby foliowe wcale nie byłyby takim problemem, gdyby istniał obowiązek odzysku na wysokim poziomie [markety w niderlandach bodaj mają odzysk na poziomie 70%]..
oczywiście fajne jest to, ze wiele osób przerzuca się na torby materiałowe, wielokrotnego użytku, ale są rzeczy, których do takich toreb nie włożymy [np. owoce, warzywa, mięso, wszelkie drobne, sypkie rzeczy na wagę, itd.] i przeraża mnie nieco to, ze na fali walki o środowisko robi się ogromną głupotę wprowadzając tak zwane foliowe torby biodegradowalne.. i jeszcze miesza się ludziom w głowach, ze są one lepsze, kiedy w przeciwieństwie do zwykłej foliówki, nie da się w zasadzie ich przetworzyc, a ich biodegradowalność polega jedynie na rozsypaniu się na proszek, który jest w rzeczywistości jeszcze groźniejszy niż torba w całości. -
marta
Ja coś słyszałam, że te biodegradowalnerazem z innymi śmieciami wyrzucane, śa bardzo niebezpieczne. A propos torebek. Ja w moim pobliskim sklepie zauważyłam, że dużo ludzi przychodzi z włsanymi. I jest ograniczona ilość foliówek , które są i tak płatne. Więc bardzo się cieszę. Myślę że to dobrze że w niektórych sklepach są ograniczone i płatne torebki, ale gdyby było we wszystkich byłoby jeszcze cudowniej. ALe to tylko marzenia -
nawet jeśli te tak zwane torby biodegradowalne byłyby zbierane, to na razie nic sie z nimi nie zrobi, bo ich rozkład musi zachodzić w specjalnych kompostowniach, a tych akurat w polszy nie mamy.. tymczasem normalna torebka foliowa przy zwykłym spalaniu rozkłada sie na tę jakże pożądaną wodę i CO2 i na dodatek jej spalanie jest egzoenergetyczne.