-
froger3/ / frotography.pl
poszukuje jakiegos info odnosnie studiow w ych krajach. Jest ktos w posiadaniu takowych?:] -
Anonim
-
o wydatku to wiem no i dlatego on odpada;)
bardziej wlasnie jakas wymiana... -
bubulek ma kota
zabciu; *
Ania - panna z ktora mieszkam wlasnie wyjezdza do usa na studia, ale z tego co wiem zalatwiala na miejscu.
Powiem ci jedno - miala duuuuuuuuuuuuze klopoty by dostac vise - ale kto wie moze do tego czasu pan Bush zniesie za ten nasz niezrozumiany udzial w Iraku?
:) -
-
Anonim
O wymianie dowiaduj się na swoim uniwersytecie, dobrze mieć wizę, a najlepiej stały pobyt, w przeciwnym wypadku i tak trzeba zabulić dużo kasy. Polacy nie doceniają tego, że mają niepłatne studia; -). -
" Polacy nie doceniają tego, że mają niepłatne studia"
kto ma ten ma... -
FUM
sprawdz wymiany jakie oferuje Twoj uniwesytet. Ja jestem w Kandzie i z wiza nie mialam zadnych problemow. polecam. -
Czendler
Jak interesowalem sie ewentualnymi studiami ekonomicznymi na UoT to koszt razem z z akademikiem i wydatkami pobocznymi to ok 26 tyś CAD rocznie . Ale np York jest tańszy. Mój kuzyn studiuje na Brock Univ. w St.Catherines i tez sobie to chwali.
Ja narazie obstawiam Erasmusa :) 30 marca wyniki ! -
Anonim
-
Anonim
kosztuja troche nie da sie ukryc
ale jak ktos jest w stanie tez pracowac dorywczo, cos wczesniej odlozyc i nie musi koniecznie studiowac na harvardzie czy gdzies, to moze dac rade
jest sporo mozliwosci dofinansowania (chyba dobrze miec skonczone 24 lata, bo wtedy do deklarowanych dochodow nie wlicza sie hajsu rodzicow), dosc nisko oprocentowane kredyty i takie tam..
sam nie sprawdzalem jeszcze :) ale troche sie naczytalem. dobrze dorwac 'college for dummies' albo inny tamtejszy poradnik. bo przyznac im trzeba, ze oni umiom wylozyc tak zeby kazden jeden zrozumial.
i nie demonizowac; ) -
Anonim
A czy ktoś mógłby sprecyzować ceny? Żyje obecnie w Irlandii i jak wiadomo z zarobkami nie jest najgorzej, dlatego interesuje mnie co znaczy "sporo". -
shell
Ceny się bardzo różnią. Ja jestem na wymianie studenckiej w jednym z droższych college'y - rok tuta kosztuje $40.000, a więc dla mnie kwota zupelnie nieosiągalna. Mnie opłaca strona amerykańśka, no i oczywiście szkam pracy. Z wizą nie było problemó. Bardzo rozwinięty jets tutaj system stypendialny, więc można zawsze różnych rzeczy próbowac.
powodzenia. -
Moniś
Czemu Wy chcecie studiować za granicą, kiedy w Pollsce są jedne z najlepszych studiów na świecie!!!??? To do Polski przyjeżdzają studiować! -
Dexter
Niestety, nie jest to prawda. Sprawdz liste Top 500 Universities of the world i zobacz, gdzie sa na tej liscie polskie uniwersytety i ile ich jest. Najlepszymi uczelniami nadal poki co pozostaja amerykanskie i brytyjskie, choc bardzo dobre sa rowniez m.in. w Niemczech. -
Moniś
hmm. Wątpie, ale załóżmy że to co puszesz tio prawda. To dlaczego tyle obcokrajowcóz przyjeżdza do Polski srudiować??? -
Dexter
Polecam kilka linkow
http://www.scribd.com/doc/93325/The...
http://www.plant-biology.com/univer...
Najlepszy polski uniwersytet to Jagiellonski (co nie powinno byc zaskoczeniem) i plasuje sie okolo 320 miejsca. W Top 500 jest jeszcze tylko Uniwersytet Warszawski. Tak jest juz od wielu lat. Wystarczy poszukac na google. Popatrz, jakie uniwersytety sa na topie, USA, UK, wzglednie Kanada.
A co do obcokrajowcow, przyjezdzacych studiowac - proponuje wybrac sie do Australii i zobaczyc, ilu tu obcokrajowcow przyjezdza studiowac. Wiem, ze w Polsce ruch studencki sie nieco rozwinal i przyjezdza np. wiecej Hindusow, ale to zapewne wynika ze wstapienia Polski do UE. Uniwerki w Polsce sa tansze niz w Zachodniej Europie, a wiza do Polski pozwala podrozowac po calej Europie ze wzgledu na umowe Schengen.
A jak wypada Polska w porownaniu z innymi europejskimi krajami, zwlaszcza zachodnimi, jesli chodzi o liczbe studentow zza granicy? Jakies liczby, artykuly?
-
Moniś
Cóż... może i masz rację.
Ja jednak zostyaję w Polsce na zawsze, bo jestem patriotką i jestem z tego dumna. Polska ma piękną historię. -
Dexter
Historie niewykorzystanych szans, wygranych bitew i cale mnostwo przegranych wojen. Najsmutniejsze w historii jest jednak to, ze zwykle sami Polacy wykanczali swoj kraj i tak jest do dzisiaj... Swietnosc historii Polski skonczyla sie wraz z dynastia Jagiellonow.
Ja natomiast polecam sprobowac zycia za granica i potem porownac, gdzie jest lepiej. Kazdemu bowiem odpowiada co innego. Jeden bez wahania wskaze na Polske jako lepszy kraj, drugi bedzie sie od Polski odzegnywal, a jeszcze innemu w obydwu krajach bedzie zle. Znajda sie tez i tacy, ktorzy beda mieli podobne odczucia i nie beda mogli sie zdecydowac.
Osobiscie nie wyobrazam sobie, zebym mogl kiedykolwiek jeszcze zyc w Polsce ani tam sie uczyc. -
284561
>Moniś wrote:
>Czemu Wy chcecie studiować za granicą, kiedy w Pollsce są
>jedne z najlepszych studiów na świecie!!!??? To do Polski
>przyjeżdzają studiować!
>Ja jednak zostyaję w Polsce na zawsze, bo jestem patriotką
>i jestem z tego dumna. Polska ma piękną historię.
bo podroze ksztalca i sa najlepsza szkola zycia, zaskakujaco najlatwiej wyjechac za mlodu, a overseas experience poszerza horyzonty i nie ma to nic wspolnego z patriotyzmem, duma czy pieknoscia historii Polski - ani nadmiarem, ani brakiem tych elementow. jesli ktos wmawia Ci, ze wyjazd za granice Polski jest wystapieniem przeciw tym wartosciom, to wmawia Ci nieprawde.