ENGLISH [2519]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MЯó

Ja też filologia, mam angielski i rosyjski, na II roku będę mieć do wyboru specjalizacje nauczyciel i tłumacz
  • ДОРИС!

>Drożdżówka napisała:
    >ja zdecydowanie polecam lingwistyke. wlasnie ucieklam z
    >filologii,wiec co nie co wiem. Pewnie, do konca zycia bede
    >miala uraz po tym przezyciu i tej szczegolnej uczelni,
    >odeszlam bo nie wyrobilam psychicznie.
    >filologia-nie dosc, ze uczysz sie jednego języka to do tego
    >mase innych niepotrzebnych nikomu rzeczy(typu gramatyka
    >historyczna), a lingwistyka to (conajmniej) dwa języki i
    >jeszcze nauka samych praktycznych rzeczy. rewelacja:)
    >
    >ale decyzja nalezy do Ciebie a my tu tak mozemy radzić i
    >radzic;)

niestety nie uczymy sie na LS samych praktycznych rzeczy a pozatym zgadzam sie z przedmówcami, że studiowanie tego piekielnego kierunku wymaga mocnych nerwów w każdej sferze, począwszy od administracji a skończywszy na materiale do przyswojenia.
    Wg mnie te studia nie daja przyjemności. Dają satysfakcję (jak się coś uda ).

• Piotrekk

Mam pytanie, zastanawiam się co jest lepiej studiowac, za rok matura więc staram się rozpatrzeć wszystkie aspekty by jak najszybciej podjąć decyzję. Chce studiować na UW i mam dylemat. Uczę się angielskiego i francuskiego.

Możliwość numer jeden to UKKNJF (uniwersyteckie kolegium kształcenia nauczycieli języka francuskiego) z drugą specjalizacją -> językiem angielskim

Druga opcja to lingwistyka stosowana, specjalizacja nauczycielska bądź nauczycielsko-tłumaczeniowa... z wiodącym francuskim (baaaaaardzo trudno sie dostac - tylko 15miejsc) lub z wiodącym angielskim

Która opcja jest lepsza? Interesuje mnie kierunek po którym mógłbym nauczac czyli niby po obu tych kierunkach... Co więcej interesują mnie przedmioty przydatne i bardzo praktyczne (z tego co wiem to w tym przypadku lepiej kolegium)...ale moze w przyszlosci zechce sobie dorobic jako tłumacz wiec powrót do lingwistyki...

Na kolegium się dużo prościej dostać, na lingwistyke strasznie trudno. Oprócz tego słyszałem że na lingwistyce są dziwni ludzie, nudne przedmioty i w ogóle straaaasznie trudno, dużo nauki, prac domowych, ale za to wyższy poziom niż na kolegium. Nie wiem czemu ale jakoś bardziej mnie ciągnie na kolegium (mniej nauki, więcej praktycznyhch przedmiotów, dużo metodyki co jest ważne skoro chce być nauczycielem, przez to ze mniej nauki mam czas na kursy językowe - język prawniczy, business english, język medyczny - a znając taki specjalistyuczny język mam większe możliwości chyba; p)

A co wy doradzacie? :)
  • Czmielik

W kolegium druga specjalizacja jest nieobowiązkowa, więc nie można mieć pewności czy na pewno ruszy, chociaż angielski zwykle rusza. Jeśli chcesz studiować dwa języki: ang-franc to polecam lingwistykę stosowana lub studia filologiczno-kulturoznawcze.

Po kolegium też można na magisterce robić tłumaczenie.

Specjalizacje na lingwistyce to są dopiero na magisterskich:)

Nie kuruj się tym jacy ludzi, jakie przedmioty, tylko tym co Ciebie interesuje:)

Pozdrawiam
  • meeme

hej. mam pytanie trochę z innej beczki: gdzie można studiować LS? Gdzie polecacie?
  • Anna Molly

nie wiem jak jest na innych lingwistykach, ale na tej, na której ja studiuję specjalizację wybiera się już na 1 lub 2 roku, nie pamiętam dokładnie kiedy to było; ]

lingwistykę polecam głównie przyszłym tłumaczom. masa zajęć z tłumaczeń + kontakt ze wspaniałymi fachowcami to jest to.
| |

It's the first English forum on grono.net This forum is for you, if you like English, use it! We sp...

Fotki

Miejsca grona (1)