-
Anonim
wiadomo - przy zdawaniu kolejnych egzaminów będzie bardziej komfortowo, bo wie się, jak takie coś wygląda
minus - kasa...
tak więc nie wiem, czy zdawać FCE, czy iść na kursik CAE i dopiero potem zdać egzamin... bo jednak CAE dużo daje... -
Anonim
in my opinion FCE nic nie daje. nic a nic. lepiej od razu CAE albo CPE. a z tym komfortem to tez roznie bo kazdy egzamin i tak wyglada inaczej. -
Anonim
tez myslalam nad FCE, ale po namowie kilku osob zdecydowalam sie na CAE i zdalam :) moze wymagalo to ode mnie nieco wiecej nauki, ale sie oplacalo. zatem namawiam Ciebie rowniez, pouczysz sie, pocwiczysz, porozwiazujesz przykladowe testy i powinno byc ok :) tzn nie znam poziomu Twojego zaawansowania, ale skoro myslisz nad CAE to namawiam! -
Anonim
-
-
Anonim
a czy musi byc od razu jakakolwiek korzyść?
ja zdaje w grudniu FCE żeby się sprawdzić.. CAE nie jest tak łatwo zdać (wieksza niezdawalność) aczkolwiek wiem ze to też kasa ma znaczenie.. reasumując, z CAE się wstrzymuje, jeszcze popracuję i może jakoś w przyszłym roku jak się bedę czuła na siłach..
cheers! -
Anonim
nie no, właśnie tu chodzi o kasę; P pieniądzę raczej na ulicy nie leżą...
-
Thomson
ja zrobiłem najpierw FCE i dzieki niemu wiedziałem jak zabierać się za CAE, do ktorego z kilku testów się przygotowałęm i zdałem. FCE daje technikę do zdawania dalszych egzaminów. Jasne kasa to problem. Pozdrawiam -
Anonim
zdaję i tak :) he.
po jakim czasie zdałeś od zrobienia fce zdaliście cae? -
Thomson
nie pamietam dokladnie - 3,4 lata jakoś było :)
zdawaj zdawaj - pierwsze koty za płoty - potem szoku nie ma na dalszych - wchodzisz jak do siebie :) -
Anonim
zdanie FCE daje satysfakcję;p nie wiem jakie jeszcze inne korzyści...;) -
Anonim
-
A.
siema.. ja jestem wlasnie na kursie takim na fce i bede zdawac w tym roku.. troche mam stracha!; ) czy ktos moglby mi jakos przyblizyc wizje tego egzaminku, tj. czy jest bardzo strasznie;) na co trzeba uwazac itp...
z gory dzieki:) -
.
Ja zdawalam FCE w czerwcu, a teraz jestem na CAE, mam opcje zdawac to w tym lub przyszlym roku, ale zrobie to za rok. tzn generalnie mysle,ze by mi sie udalo nawet teraz, ale chce miec wiekszy komfort psych., ze wiecej umiem, aha, no i nie chce mi sie teraz męczyc;) -
wg mnie warto najpierw fce potem cae, ja przynajmniej tak robie, w marcu fce,a potem cae kiedy bede sie czula gotowa, nie chce od razu na gleboka wode sie rzucac
-
Anonim
sprawa wygląda następująco:
jeśli myslisz o maturze to poczekaj do matury, spokojnie ją sobie zdaj i cześć, nie wydasz kasy;
jeśli chcesz iść na jakieś studia język. no to nawet teraz CAE ci nie pomoże, bo przecież teraz wystarczą wytniki z matury, a matura z ang jest ŁATWA nie oszukujmy się
pod tym względem proponuję pomyśleć o przyszłości; jeśli planujesz wyjazd z kraju i zamieszkanie gdzies w Kanadzie czy NIemczech to koniecznie musisz odpowiednio mieć zdany TOEFL lub TEST DaF ( nawet CAE ci nic nie pomoże w takim wypadku,b o jest niewystarczający!!(zonk!),a w TOFL są wszystkie poziomy od FCE po CPE i każdy obcokrajowiec musi go zdać. Więc jak już to ... -
Anonim
FCE for babies- true that, true that...( dobre)
aha, jeśli koniecznie tak bardzo myślisz o swoich kwalifikacjach językowych,t o te egzaminki to nic; no bo jesli chcesz pracować w konkretnym zawodzie( no a po co ci papierek jak nie przy rozmowie kwalifikacyjnej i zapewnieniu szefa że jednak coś tam umiesz) no to pomyśl o kursach ze specjalizacji. Nawet sekretarce nie pomoże CAE bo musi się orientować w czymś takim jak Buisness English lub Office English, jesli nie wie co to extension albo enquiry-kicha ( dla bardziej dociekliwych- z autopsji) -
Mαρτα
Heh, nie jestem pewna, ale od siostry słyszałam, że kiedyś po zdanie fce można było nie zdawać ustnej matury, ale niestety teraz to znieśli. Czy to prawda?
-
Kinga
ja tam szukuje sie do professionala po w przyszlym roku. FCE nie daje satysfakcji wogole, jest za prosty. -
Anonim
no, wreszcie ktoś pomyślał...ale, tak czy siak powodzenia(bedzie potrzebne) -
Anonim
no, wreszcie ktoś pomyślał...ale, tak czy siak powodzenia(bedzie potrzebne)