ENGLISH [2519]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • guitar_fanatic

Jakie znacie sposoby na naukę słówek? Jakie metody sami stosujecie i możecie polecić?
  • cynical bitch

ja siedzę i uczę się na pamięć :)
    czasami jakieś skojarzenie, ale rzadko.
  • So,I am ?V.I.P?

powtarzanie slupek slow jak 15. Usiasc,spiewac,powtarzac...

Taki jest dla mnie sposob...
  • cyngotka i niemamocniii :)))

zalezy z jakiego jezyka of course i jak masz sie ich nauczyc. jak byl to hiszpanski to robilam sobie takie male prostokatne karteczki, po jednej stronie pisalam slowo hiszpanskie a po drugiej jego tlumaczenie. Patrzylam na slowo hiszpanskie, "mowilam co to znaczy" i odwracalam zeby sprawdzic. Robilam 2 kupki - jedna te co wiedzialam i to juz zostawialam a tych co nie wiedzialam uczylam sie znowu. A jak byl przedmiot Integrated Skills na chyba drugim czy 3-cim roku i trzeba bylo wyjasniac slowka po angielsku to spisywalam je wszystki, potem wyjasnienia, czytalam kilka razy, potem bralam czysta kartke, pisalam same slowka, tamta kartke odkladalam i probowalam napisac tyle co zapamietalam i tak do perfekcji; )
    Good luck :D
  • makaveli

za duzo roboty z tymi karteczkami

najlepije duzo powtarzac i kojażyć z czyms
  • makaveli

za duzo roboty z tymi karteczkami

najlepije duzo powtarzac i kojazyć z czyms
  • Anonim

układam z nimi jakieś dziwne zdania i potem samo juz tak do głowy wchodzi :)
  • Anonim

No ja sie nie ucze....Licze na szczeście ale nie zawsze wypala XD
    Ale jak sie ucze to wkuwam
  • Anonim

i tak jeśli wkumy słowka to i tak je zapomnimy za 2 dni; p
  • mon

>Kamil napisał
    >i tak jeśli wkumy słowka to i tak je zapomnimy za 2 dni; p

to chyba zależy. jeżeli wkujesz setkę to faktycznie, zapamiętasz tylko kilka. ale regularna nauka kilku słówek dziennie przyniesie długotrwałe efekty. :)

ja powtarzam na głos kilkadziesiąt razy. no i się wpatruję w te słówka, bom wzrokowiec.
  • Anonim

wzrokowcy- kolorowe karteczki poprzyklejane wszedzie: lazienka, lustro, ulubiony mis itd. No i duzo duuuuzoooo czytac, patrzec.

sluchowcy- powtarzac slowka w kolko, do tzw. urzygu, z nadmiernym akcentowaniem pewnych glosek po tyo tylko, zeby one po prostu latwiej utkwily w pamieci...

Generalnie skojarzenia skojarzenia i skojarzenia raz jeszcze, o! :D nawet te najglupsze. I chyba w sumie najlepiej sie uczyc w parach. Wtedy latwiej wyszkuac te skojarzenia i jakos to wkuc. Jeszcze jeden sposob. Malutkie karteczki. na jednej stronie po angielsku a na drugiej tlumaczenie tego wyrazu. i male losowanie :D
  • Anonim

Na to chyba nie ma reguły. Każdy się uczy jak chce i jak mu latwiej zapamietac. Ja to nie kuje jakos na pamiec bo mi samo wchodzi. Bo jak się chce to sie zapamieta bez problemu i jak sie to lubi. Czasami jak wertuje slownik to wpadne na jakies slowko i przypadkowo je zapamietuje a czasami jest tak ze jakiegos slowa wacale nie moge zapamietac i mi z glowy wylatuje wciaz... chociaz za ktoryms razem w niej zostaje bo sobie mysle ze musze je znac i koniec :)

Dobra metodą chyba jest pisanie. A jak ktoś jest wzrokowcem to czasami wystarczy popatrzeć, poczytać itd.
  • Anonim

ooo mam! najlepsza, jest nauka slowek systematyczna. 2 dzienne. i utrwalac je. zapisalam sie w takim portalu. i codziennie dostaje pod 2 slowka. i to jest dobre. ale nieuzywane zanika :/ jak znajde link to podesle, o! :D
  • w.

No wiadomo systematycznie a jak nie to np. jak masz 20 słówek czy więcej to po 5 i jest o wiele łatwiej
  • Dagmara

Ja polecam inną metodę - nawiązanie kontaktu z kimś z zagranicy. Ja znalazłam kogoś takiego na http://www.friendsabroad.com. Rozmawiam z tym chłopakiem już od dłuższego czasu i widzę znaczną poprawę w zasobie mojego słownictwa. Podczas rozmowy mam otwarte okno ze słownikiem internetowym (http://www.getionary.pl - jest naprawdę niezły) i gdy tylko nie rozumiem jakiegoś słowa bądź chcę coś powiedzieć, a nie wiem jak - szukam w słowniku i słówka jakoś samo wchodzą do głowy; ) Of course, nie jest tak, że sprawdzam od razu każde słowo w słowniku, najczęściej znaczenie wychodzi z kontekstu tego, co napisał. Później jest mi łatwiej używać danego zwrotu/słowa/frazy, a "używane = zapamiętane" - przekonałam się na własnej skórze :-)

Pzdr :-)
  • Michał

do niemieckiego korzystałem z http://www.teachmaster.de, nadaje się także do każdego innego języka
    czytając artykuły w internecie, poznając nowe słówka i zwroty, zapisuje je do excela, następnie powtarzam je co jakiś czas lub robię bazę do teachmastera i katuje aż umiem; ]
    skojarzenia, zwariowane zdania, śpiewanie tych zdań lub wyszukiwanie nowopoznanych słówek w tekstach piosenek, które mam na dysku i ich słuchanie itp. to inne moje sposoby
  • Zuzanna

>Whizz Kid wrote:
    >Generalnie skojarzenia skojarzenia i skojarzenia raz
    >jeszcze, o! :D nawet te najglupsze. I chyba w sumie
    >najlepiej sie uczyc w parach. Wtedy latwiej wyszkuac te
    >skojarzenia i jakos to wkuc.

Dokładnie, dokładnie, dokładnie.
    Zgadzam się z tą metodą jak najbardziej. Na mnie to najlepiej działa;).
  • Katie Moon

>skojarzenia, zwariowane zdania, śpiewanie tych zdań lub
    >wyszukiwanie nowopoznanych słówek w tekstach piosenek,
    >które mam na dysku i ich słuchanie itp. to inne moje
    >sposoby

bardzo fajny sposob tez tak staram sie robić

• Anonim

Ja tez ucze sie slowek na skojarzenia ... najpierw czytam a potem z kumpelą wymyslamy jakies smieszne skojarzenia. Np. jak są pończochy? stockings: stock - stok, king - król - król w rajstopach ślizga sie na stoku :) wiem ze nie umiem tlumaczyc, ale to rly bardzo dobry sposob:) a tak po za tym to polecam OXFORD PHOTO DICTIONARY! niestety ów slownika nie pordukuje sie od ok. roku; \ ale na aukcjach mozna jeszcze zdobyc=] Pare slowek to juz archaizmy ale na rynku slownikow obrazkowych moim zdaniem jest the best. Dla wzrokowcow to najlepszy sposob! Pozdrawiam i zapraszam do ćwiczeń na poziomie intermadiate :) Piszcie! :P
  • Anonim

ja podobnie jak tam z początku taki pomysł był na karteczki, tylko że ja pisze sobie słówka w słupku i obok tłumaczenia i te zasłaniam kartką i sobie tak cały czas powtarzam; ] a po 2 czy 3 razie zaznaczam, których jeszcze nie umiem i teraz tylko je powtarzam i kończę się uczyć, aż wszystko dobrze powiem; ]
    może to tak strasznie wygląda, ale w rzeczywistości zajmuje ok 20 min/ 50 słówek. i naprawdę działa, ja się tak już uczę od 8 lat; ]
| |

It's the first English forum on grono.net This forum is for you, if you like English, use it! We sp...

Fotki

Miejsca grona (1)