ENGLISH [2519]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

>Ania. napisała:
    >Siadam czytam wszystkie najpierw potem zakrywam linijką
    >słówka i staram sie z pamięci zapisać wszystkie, te
    >których nie pamiętam powtarzam kilka razy i już nauczone
    >:) Mi przynajmniej łatwo wchodzą

ja tak samo robię jak ty Ania:)
  • Anonim

Ja ie jestem w stanie tak sie uczyć, pamiętam je wtedy góra tydzień :) ja bym polecała spróbować nie wkuwać, tylko ich użyć. Tzn. nauczyć się, a potem np. wymyślać jakieś historie, pisać, gadać, tak, żeby były uzywane :) pzdr
  • invincible

>Dagmara napisała:
    >Ja polecam inną metodę - nawiązanie kontaktu z kimś z
    >zagranicy. Ja znalazłam kogoś takiego na
    >www.friendsabroad.com.

wie ktos wiecej o tej stronie? mozna tam sobie znalezc english penfrienda? bo jak patrzylam to tam sa dwie rubryki..
    to speak: ...... , to learn:......

no to mowie polish a learn english tylko ze w learn jest tylko niemiecki,wloski,hiszp i jakis jeszcze.. a nie ma ang;( albo jestem slepa i glupia..;/
  • marta

ja pisze na kartkach słowko z wyjaśnieniem (np. stroke-wylew) i przyczepiam na tablice na magnesy naprzeciwko mnie nad biurkiem . tak jak mi sie nudzi to sobie na nie patrze
    a po jakims tygodniu sprawdzam sobie: wypisuje wszystkie słowa angielskie i pisze ich znaczenie ale szystkich słow nawet tych sprzed 2 miesiecy
  • SID

Wszystko co sie da ogladam po angielsku... ewentualnie czasem dodam polskie napisy, ale lektor czy dubbing wogole odpada, dlatego TV nie ogladam juz okolo roku. Slyszalem od wielu ludzi ze to jest najlepszy sposob i musze przyznac ze czasem sam nie wiem skad i jak ale znam znaczenia slowek jakich wogole bym sie nie spodziewal; p robie juz tak od okolo 4-5 lat i angielskiego nie ucze sie WOGOLE( no oczywisce czasem z ciekawosci sie poucze jakis slangow, zwiazkow frazeologicznych itp) w szkole mam zawsze 5 i 6, ponadto znam o wiele wiecej slowek niz moj kumpel ktory uczy sie od 1 klasy podstawowki ang ( skonczylismy 3 gim) gorzej z gramatyka; p no ale co do slowek i wyrazen to zawsze nauczyciele mnie chwalili ze umiem sie odezwac jak amerykanin, i nie gubię sie w zwrotach jak przecietny polak uczacy sie na "sucho" angielskiego; p
  • Anonim

a ja znalazlam swietna stronke, niestety cos ala randki :D ale mozna normalnie porozmawiac z ludzmi z calego swiata :) w kazdym jezyku ale glownie po angielsku, niestety oni sami czesto kaleczą ten jezyk ale nowych slowek tez mozna sie nauczyc :) znam tez swietna strone http://www.teachingmachinery.pl/ind... ale tutaj maja maly zasob slowek, praktycznie wszystkie je znam, a jak nie znam to probuje domyslec sie i zawsze trafiam, niestety jest to cos na styl quizu i pisownia nie zostaje ci w glowie :D wiec raczej marny system uczenia sie ale utrwalania jak najbardziej :) ja chyba zaczne uczyc sie z fiszek, probowalam ze slownika ale slownik jednak duzy a czesc slow po prostu nieuzyteczna :) a i polecam strone http://www.isel.edu.pl boska :)
  • martini

myślę, że jedynym sposobem na zapamiętanie i utrwalenie słówek angielskich jest posługiwanie się nimi jak najczęściej; D
  • Anonim

Znaleść frienda :) Ja np. grając w Diablo II poznałem austryjaka i piszemy już ponad 0,5 roku :) Poruszamy przeróżne problemy i tematy- od dziewczyn po nasze dziurawe drogi xD

Best way to learn words? speaking, speaking, speaking...
  • Anonim

jeszcze gdy w życiu jest coś potrzebne. Np. ostatnio nie wiedziałem jak zapytać, co mógłby mi pan polecic? Teraz już wiem, choć tylko raz to przeczytałem. Chodzi tu o to ze to co tobie jest potrzebne, to bardziej ci wchodzi w głowę, a szkoła? dobra jest na początek...
    dlatego gadać ile wlezie, nawet z mamą, bratem ale all the time
  • Anonim

ja tam sie nie ucze jakos konkretnie slowek. gdy zauwaze jakis wyraz, ktorego nie znam zaglądam do słownika, patrzę co znaczy i tyle. zazwyczaj udaje mi się zastąpić nieznane mi slowko.
  • Anonim

Mi wbiegają tak, zwyczajnie. Chyba empatycznie. Czuję wewnętrznie język, to chwytam i już wiem. Potem kwestia uporządkowania sobie słówek i gramatyki.
  • AlB

myślę że na początek to po prostu trzeba trochę powkuwać, mi osobiście podobają się fiszki, a potem to tak jak wyżej ktoś już napisał oglądać filmy, słuchać radia, wykładów na youtube i dużo czytać i to wszystko rzeczywiście samo wchodzi, a dodatkowo łatwiej się gada bo gdzieś już to słyszałes i w możdzku się znajduje tylko trzeba odkopać hehe.
  • MiRoS

dużo czytać trzeba, wtedy się zapamiętuje dużo słówek i poznaje jeszcze więcej, a na utrwalenie polecam http://www.teachingmachinery.pl
  • Kinia

ja używam tzw. fiszek. naprawdę pomagają
  • milenka-limonka

fiszki = http://fiszkoteka.pl
  • Anonim

ja mam parę sposobów-
    * na skojarzenie
    *tupię nogą w takt wypowiadanego słowa
    *wkuwam

albo, jeżeli chodzi o naukę słownictwa dla samej znajomości języka(że nie na sprawdzian czy kartkówkę, ale dla siebie)
    to również rozmowa z obcokrajowcem
    ale i tłumaczenie tekstów piosenek pomaga :)
  • tomek xxx

ahaahaha szkoda mi was.... bez dobrych piguł to nie ma nauki, nie mam czasu na bzdury bez wspomagania
  • Anonim

>milenka-limonka napisała:
    >fiszki = http://fiszkoteka.pl

popieram
| |

It's the first English forum on grono.net This forum is for you, if you like English, use it! We sp...

Fotki

Miejsca grona (1)